ZF Investiți in România

Se dă startul la bani: Cum puteţi lua 50.000 de euro de la stat să vă faceţi o afacere. Care sunt condiţiile şi ce trebuie să faceţi

27.04.2024, 09:16 Autor: Alex Ciutacu

♦ Start-Up Nation 2024 îşi propune să treacă 30.000 de români prin cursuri de antreprenoriat, ajungând în final să finanţeze circa 7.700 de proiecte.

Ediţia din 2024 a programului Start-Up Nation vine cu modificări semnificative, începând de la modul în care este finanţat programul şi până la categoriile de posibili beneficiari cărora li se adresează, conform proiectului pus în consultare publică, a explicat Ana Morun, fondatoarea firmei de consultanţă Inspire Fonduri, în emisiunea ZF Investiţi în România!, realizată în parteneriat cu CEC Bank.

„Fiind un program făcut pe Programul de Educaţie şi Ocupare, Start-Up Nation 2024 este un program social şi e normal să se adre­seze mai mult anumitor categorii defavorizate, nemaifiind un program finanţat din fonduri guvernamentale cum a fost până acum“.

Proiectul de OUG pentru aprobarea Start-Up Nation 2024 a fost pus în consultare publică în data de 23 aprilie pentru o perioadă de 10 zile. Conform acestuia, pot aplica la finanţări de circa 50.000 de euro, cu finanţare proprie 10%, tinerii cu vârsta cuprinsă între 18 şi 35 de ani, indiferent că sunt angajaţi sau nu.

Totodată, programul derulat de Minis­terul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului se adresează persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă, şomerilor, şomerilor de lungă durată, persoanelor inactive, foştilor deţinuţi sau persoanelor din grupuri dezavantajate.

Consultanţii aseamănă proiectul cu pro­gramele POCU (Programul Operaţional Ca­pi­tal Uman), care se adresau în special per­soanelor defavorizate şi care veneau cu o componentă puternică de cursuri de formare.

„Primul pas în program este să urmezi un curs de antreprenoriat la care poţi participa gratuit. (...) Urmează selectarea unor furnizori autorizaţi de formare profesională. Încă nu ştim ce condiţii vor fi, care vor fi furnizorii, în luna mai vor fi aleşi şi se va publica procedura pe site-ul ministerului“.

Start-Up Nation 2024 îşi propune să treacă 30.000 de români prin cursuri de antreprenoriat, ajungând în final să finanţeze circa 7.700 de proiecte. Programul este structurat pe doi piloni, dintre care primul are un buget de peste 295,7 mil. euro.

„Pilonul 1 se adresează tinerilor între 18 şi 30 de ani. Ei au estimat că vor participa la cursuri de antreprenoriat undeva la 25.000 de tineri, din care doar 5.200 vor primi finanţare să-şi deschidă o afacere, adică undeva la 20% din cei care participă“.

Dacă primul pilon se referă la tineri, al doilea pilon se referă la persoanele defavorizate din categoriile eligibile şi are un buget de peste 150,4 mil. euro.

„Pilonul 2 se adresează persoanelor defavorizate şi tinerilor cu vârste între 30 şi 35 de ani, unde se estimează că vor participa la cursuri circa 4.600 de persoane şi vor primi finanţare cam 2.500, deci mai mult de jumătate“.

Rămâne de văzut cine vor fi „furnizorii autorizaţi“ pentru cursurile de antreprenoriat şi cum îi va selecta ministerul. Aceste cursuri vor fi gratuite pentru participanţi şi vor fi decontate de către minister direct firmelor de formare după absolvirea cursurilor de către beneficiari.

Până atunci, Ana Morun trage un semnal de alarmă cu privire la firmele de consultanţă pentru atragerea de fonduri europene care au început deja în mod nejustificat să ceară avansuri clienţilor pentru a depune proiecte Start-Up Nation 2024.

„Am primit destul de multe telefoane de la clienţi care spuneau că deja îi sună firme de consultanţă să încheie contracte pentru că s-a dat drumul la program, le-au cerut 1.000-2.000 de euro avans să scrie proiectul. (...) Să nu începeţi să daţi bani consultanţilor drept avans“.

Pe lângă faptul că programul este încă la stadiu de proiect pus în consultare publică, ceea ce înseamnă că ar putea surveni modificări asupra lui, nu este clar dacă va fi cu adevărat nevoie de firmele de consultanţă pe fonduri europene în contextul în care vor exista deja furnizorii de cursuri de antreprenoriat.

„Eu cred că cine va susţine cursurile de formare profesională va putea să îi îndrume pe viitorii solicitanţi să îşi facă planul de afaceri. Nu ştiu dac vor avea un rol foarte mare firmele de consultanţă în programul acesta, vor fi mai degrabă firmele de formare“.

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank