ZF IT Generation

ZF IT Generation. Beniamin Mincu, fondator & CEO Elrond Network, start-up-ul din Sibiu care promite o revoluţie globală în tehnologia blockchain: Aducem o îmbunătăţire de 1.000 de ori în capacitate de procesare, viteză de procesare şi cost, în raport cu Bitcoin sau Ethereum

10 iun 2020 Autor: Adrian Seceleanu

„Evaluarea noastră este în momentul de faţă undeva la 30 de milioane de dolari, dar avantajul nostru e că suntem listaţi pe una dintre cele mai mari burse de cripto din lume, şi suntem foarte, foarte la început. Aş spune că nu suntem nici măcar la 1% din ce pot deveni lucrurile odată ce lansăm, ajungem în piaţă, şi livrăm ce ne-am propus.“

Elrond Network, un start-up fondat în Sibiu în urmă cu câţiva ani de fraţii Beniamin şi Lucian Mincu alături de antreprenorul Lucian Todea (cunoscut pentru proiecte precum ITNT, SmartBill, TypingDNA), a devenit unul dintre cele mai urmărite proiecte hi-tech generate în România, în condiţiile în care compania se află aproape de momentul lansării unei noi tehnologii blockchain, cu costuri mai mici şi performanţe de 1.000 de ori mai bune decât Bitcoin sau Ethereum, care ar urma să revoluţioneze întreaga industrie la nivel global.

Lansarea tehnologiei va echivala cu trecerea de la conexiunile de tip dial-up la cele prin fibră optică în industria de servicii de internet, susţine, într-un interviu acordat în cadrul emisiunii ZF IT Generation, Beniamin Mincu, fondator & CEO al Elrond Network.

„Elrond este o tehnologie de blockchain construită de la zero, ca să aducă o îmbunătăţire de 1.000 de ori în capacitate de procesare, viteză de procesare şi cost. Cea mai bună analogie este tranziţia de la dial-up la broadband, pe care noi am văzut-o în era internetului, şi pe care în momentul de faţă încercăm să o aducem în domeniul blockchain. Am lucrat la tehnologia aceasta aproape trei ani, şi în sfârşit suntem pregătiţi de a aduce tehnologia în piaţă“.

Ceea ce diferenţiază Elrond de alţi jucători este capacitatea mult mai mare de procesare, la costuri mult mai mici, susţine Mincu. „Practic încă de când am început să construim tehnologia am căutat o îmbunătăţire care să rezolve această problemă a capacităţii de procesare, pentru că în timp ce Bitcoin şi Ethereum au venit cu inovaţii extrem de interesante, ele suferă de o problemă care le limitează adopţia în mod semnificativ. Această problemă este în esenţă capacitatea de procesare. Bitcoin poate procesa în momentul de faţă undeva la 7 tranzacţii pe secundă, iar Ethereum undeva la 15 tranzacţii pe secundă. Prin comparaţie cu acestea, Elrond începe cu o capacitate de procesare de 10.000 de tranzacţii pe secundă, iar acest lucru redefineşte complet jocul şi ce se poate construi pe un blockchain. În momentul în care încerci să te gândeşti care sunt necesităţile pentru a construi, un sistem global financiar care să poată funcţiona la viteza inter­netului, îţi dai seama foarte rapid, că pe Bitcoin nu ai putea construi niciodată aşa ceva, şi nici pe Ethereum. Tocmai din această cauză nu cred că lucrurile se pot îmbunătăţi pentru Bitcoin şi Ethereum în timp util, iar din acest motiv am construit Elrond. Atunci când tehnologia va fi lansată, vom putea să construim chiar noi nişte aplicaţii care permit transferul de valoare între oricine, la orice oră, oriunde în lume, şi la un cost de poate 100 de ori mai mic decât alternativele existente în momentul de faţă“.

Compania a luat deja finanţări de peste 5 milioane de dolari şi se pregăteşte pentru noi runde pentru a accelera expansiunea, a spus Mincu.

„În prima fază am finanţat proiectul din bani proprii, împreună cu fratele meu şi cu Lucian Todea. După un an şi jumătate în care tot proiectul a fost finanţat din bani proprii, am avut două runde de finanţare: una de 1,9 milioane de dolari de la câţiva investitori gobali - Binance, braţul investiţional de la cel mai important exchange de criptomonede din lume, Electric Capital, unul dintre cele mai importante fonduri de blockchain din Silicon Valley, NGC Partners, un fond din Asia, Maven 11, din Europa, şi Woodstock Fund, un fond din India. Între aceste fonduri am avut şi foarte mulţi investitori globali mai mici. O a doua rundă de finanţare am avut-o chiar pe Binance, de unde am ridicat suma de 3,25 milioane de dolari. În momentul de faţă ne pregătim de lansarea oficială şi sunt convins că după lansare pentru a mării viteza de creştere, vom mai avea şi alte runde de finanţare. Cererea există din multe părţi. Pentru asta ne pregătim pas cu pas. Nu cred că banii vor fi problema în perioada următoare, e doar o chestiune de focus“.

În companie au intrat şi mai mulţi investitori locali, a adăugat Mincu, fără a oferi detalii. „Avem o comunitate foarte activă de oameni din România, care au investit diferite sume, şi care ne-au susţinut de-a lungul timpului, şi s-au implicat în împărtăşirea mesajului atunci cand se întâmplau evenimente sau lucruri importante. Ne bucurăm de suportul lor, şi credem în acelaşi timp că au înţeles nişte lucruri foarte importante. Dacă ne uităm în viitor, e clar că tehnologia blockchain, nu doar că nu va dispărea, ci împreună cu crypto monedele, tehnologia va deveni tot mai folosită şi mai utilă în economie. Prin urmare, cred că este o decizie foarte înţeleaptă ca fiecare om care deţine o anumită avere, să aibă un procent stocat în această tehnologie, la fel cum l-ar stoca în aur, sau într-un material extrem de promiţător, ce aduce nişte proprietăţi care erau imposibile până acum câţiva ani“.

Compania este evaluată la 30 de milioane de dolari în prezent, însă această cifră va exploda odată cu lansarea tehnologiei la nivel global, este încrezător Beniamin Mincu. „Evaluarea noastră este în momentul de faţă undeva la 30 de milioane de dolari, dar avantajul nostru e că suntem listaţi pe una dintre cele mai mari burse de cripto din lume, şi suntem foarte, foarte la început. Aş spune că nu suntem nici măcar la 1% din ce pot deveni lucrurile odată ce lansăm, ajungem în piaţă, şi livrăm ce ne-am propus.“

Ce a mai declarat Beniamin Mincu în cadrul emisiunii:

- Blockchainul este în esenţă o bază de date operată de un set de oameni într-un mod descentralizat. Asta înseamnă că faţă de baza de date convenţională, blockchainul este operat de nişte validatori - după cum se numesc în cazul nostru - care fiecare operează această bază de date pe motive de interes personal. Există un stimulent economic ca recompensă pentru fiecare operator din această reţea, iar ca urmare oameni din întreaga lume, se organizează în aşa fel încât să facă parte din această bază de date. Ce cred că este important pentru oameni, nu este felul în care ea este organizată, ci mai degrabă implicaţiile aduse de o asemenea tehnologie în momentul în care o ai. Asta înseamnă că tu ai o bază de date transparentă, imuabilă, care în esenţă îţi permite să construieşti nişte lucruri pe care până acum nu le puteai construi. Probabil cea mai simplă utilitate pentru care blockchainul este şi folosit în momentul de faţă,  e transferul de valoare. Asta înseamnă că eu îţi pot transfera ţie nişte bani, într-un fel în care nu mai presupune niciun fel de validare de către o parte terţă. Totul se întâmplă computaţional şi algoritmic, în aşa fel încât lucrurile să funcţioneze cât mai simplu, rapid şi foarte, foarte eficient din punct de vedere al costurilor.

- Am început să lucrăm la Elrond undeva în 2017, şi am adunat o echipă de oameni excepţional de talentaţi, şi foarte, foarte muncitori. Fiecare au venit cu un background de la companii importante din tehnologie, cum ar fi Microsoft, Google, IBM şi altele. Membri ai echipe au doctorate în Computer Science, Inteligenţă Artificială, şi premii prestigioase la diferite competiţii de matematică, Inteligenţă Artificială, şi alte domenii de genul acesta. Ce cred că a făcut o diferenţă enormă, este că cu toţii am muncit într-un fel în care nu se munceşte în mod normal. Încercând să aducem tehnologia aceasta în piaţă, ne-am reinventat de foarte multe ori, şi am ajuns la nişte rezultate care într-adevăr par incredibile dacă te gândeşti că Sibiul este un oraş cu 150.000 de locuitori. Cred că lecţia e că oriunde ai fi în lume, dacă găseşti o echipă de oameni cu care să poţi crede într-o idee foarte puternică, şi o poţi într-adevăr construi, nu cred că există obstacole peste care să nu poţi trece, sau probleme pe care să nu le poţi rezolva.

- Prima şi cea mai clară utilitate considerăm că va fi transferul de bani, sau plăţile. În esenţă cu tehnologia Elrond atât reţeaua despre care povesteam, cât şi aplicaţia, îţi vor permite să faci transfer de bani, oriunde în lume, aproape instantaneu, şi la un cost de 100 de ori mai mic. Toate acestea la orice oră a zilei. În momentul în care poţi să faci acest lucru, vom observa o schimbare similară cu cea de la poşta normală, la poşta electronică. Sau de la telefoane la Skype / Zoom. Odată ce vei putea face lucrurile acestea, o să simţi că nu prea mai ai nevoie de altceve, pentru că e totul e foarte simplu şi plăteşti un preţ nesemnificativ în comparaţie cu ce plăteai înainte.

- Noi considerăm că vor fi mai multe faze. Prima fază, şi de departe cea mai importantă, este aceasta în care complexitatea este redusă la maximum, şi oricine va putea interacţiona cu tehnologia. A doua fază pentru care ne pregătim, va fi ca în momentul în care poţi interacţiona cu tehnologia, de fapt în aceeaşi aplicaţie vei putea avea un soi de împrumuturi globale, care se execută şi funcţionează într-un mod automatizat. Vei avea un card, şi alte instrumente mai sofisticate pentru oamenii care sunt specializaţi.

- Există două elemente aici. Unul dintre elemente este că în esenţă noi construim nişte lucruri care nu existau înainte, anume în reţeaua despre care vorbeam, spuneam vor exista validatori. Aceşti validatori au o sună de Elrond, care e moneda nativă a reţelei, pe care îi blochează, şi împreună cu un computer pe care rulează acest software-ulElrond, vor putea  valida tranzacţii din reţea. Pentru această validare, oamenii primesc un venit aproximat la 36% pe an. Însă acest venit se va schimba odată cu intrarea în piaţă a multor alţi validatori care vor încerca să facă exact acelaşi lucru în reţea. Acesta este unul dintre domeniile care e complet nou, şi vedem că este de mare interes. Înafară de acesta, spuneam de aplicaţia care urmează să fie lansată, care în esenţă va permite acelaşi transfer pe care îl facem acum prin bancă, diferenţa fiind că în Elrond, îl vei putea face global, aproape instantaneu, şi la un cost de 100 de ori mai mic. Totuşi, va exista un cost, şi acest cost în momentul în care va avea volume mari, cu adopţie globală, va începe să genereze venituri semmnificative.

- În măsura în care lucrurile acestea se pot discuta, sunt convins că Elrond va stabilii nişte recordu, în ce se poate construi, şi cât de rapid poate creşte o companie. În mod deosebit următorii 3-5 ani cred că vor fi explozivi pentru creşterea Elrond.
Avem două ţinte imediate: ţintim că în decembrie să avem un milion de utilizatori în aplicaţia pe care intenţionăm să o lansăm, iar de acolo cred că vom putea creşte mai rapid ca aproape orice companie din acest domeniu, tocmai din cauză că simplificăm lucrurile atât de mult. Foarte mult din fricţiunea adopţiei din acest domeniu, ţine de complexitatea cu care domeniul vine. În momentul în care această complexitate dispare pur şi simplu, iar omul observă utilitatea clară şi imediată, există nişte elemente care ne poziţionează pentru o adopţie foarte, foarte rapidă.

O campanie Ziarul Financiar Partener: InnovX-BCR