ZF IT Generation

ZF IT Generation. Jakub Kuberski, partener în cadrul Enterprise Investors – cea mai veche firmă de private equity din regiune: Avem în plan să investim atât în companii IT de outsourcing, cât şi în companii tech de produs din România. Ne interesează foarte mult şi sectorul de servicii financiare

8 mai 2024 Autor: Ioana Nita

♦ Software Mind, companie IT poloneză susţinută de Enterprise Investors, care activează şi pe plan local din 2021 prin achiziţia Code Factory, şi-a extins recent prezenţa în România printr-o tranzacţie cu Gama Software din Cluj-Napoca.

„În primul rând, noi, în calitate de investitori în companii, căutăm noi oportunităţi de investiţii, în special în România, pentru că noi credem cu tărie în economia românească, în special în companiile sale tehnologice şi de servicii financiare. Căutăm atât companii de servicii interesante, cât şi companii de produs. Căutăm companii de servicii care operează cu clienţi mari şi care sunt destul de mature - au un EBITDA pozitiv şi venituri de cel puţin 10-15 milioane de euro. Dar vrem să investim în companii care au ceva unic, cum ar fi cunoştinţe foarte specifice într-o anumită industrie sau care sunt specializate în diverse domenii într-o tehnologie specifică, o tehnologie rară, o tehnologie care este în creştere şi devine populară şi va fi «pâinea şi untul» industriei peste câţiva ani“, a declarat în cadrul emisiunii ZF IT Generation Jakub Kuberski, partener în cadrul Enterprise Investors.

El a adăugat că în industria tech din regiune disponibilitatea capitalului pentru companii de produs s-a redus, în timp ce activitatea pe zona de servicii IT în regim outsourcing nu a fost la fel de afectată.

„Disponibilitatea capitalului pentru companii de produs aflate în faze «early stage» s-a redus dramatic, ca atare finanţarea prin capital de risc pentru start-up-urile tech este foarte redusă. Evident, cele mai bune proiecte primesc în continuare finanţare, dar condiţiile sunt diferite şi sunt finanţate mult mai puţine proiecte acum. Acest lucru este valabil mai ales pentru companiile din regiunea noastră, care suferă, de exemplu, atât din cauza recesiunii de pe piaţa de capital de risc, cât şi din cauza circumstanţelor geopolitice locale. Cu toate acestea, activitatea din industria de servicii IT nu a fost atât de grav afectată, aşa că vedem în continuare finanţări şi tranzacţii pe zona de outsourcing.“

Pe segmentul IT, Enterprise Investors a investit pe piaţa din România prin intermediul companiei poloneze Software Mind, care în 2021 a achiziţionat firma locală Code Factory, ce avea şi are în continuare prezenţă şi pe piaţa din Republica Moldova. Recent, Software Mind şi-a extins prezenţa pe piaţa românească printr-o tranzacţie cu Gama Software din Cluj-Napoca. Tranzacţia presupune un transfer de activitate către Software Mind, valoarea acesteia nefiind făcută publică. Aceasta a fost a doua tranzacţie realizată de Software Mind în ultima perioadă, grupul anunţând recent şi achiziţia companiei Prosoft din SUA, care operează sub brandul number8, tranzacţia ridicându-se la peste 40 milioane de dolari.

În afară de sectorul de servicii IT, fondul polonez de private equity analizează şi companii IT care au dezvoltate produse tech inovatoare şi mature.

„Pot spune că, în regiunea Europei Centrale şi de Est, avem acum un moment unic, deoarece, în ultimul deceniu, regiunea a fost alimentată cu bani de la clienţii din vestul Europei şi din SUA, în domeniul serviciilor IT.  Practic, dezvoltatorii din regiune, care sunt remarcabili şi sunt un brand recunoscut la nivel global, au codat software pentru clienţi din SUA şi pentru alţi clienţi de pe piaţa occidentală, iar acum, aceşti dezvoltatori, aceşti manageri cu cunoştinţele, cu know-how-ul de business pe care l-au obţinut de-a lungul ultimului deceniu îşi construiesc propriile produse, propriile soluţii care sunt de multe ori superioare celor prezente în Occident sau chiar sunt unice şi nu au auzit niciodată de ele în Occident“, a menţionat Jakub Kuberski, punctând faptul că echipa Enterprise Investors vede din ce în ce mai multe companii de acest tip crescând şi maturizându-se. „Şi cu siguranţă dorim să le sprijinim în creşterea lor şi să le susţinem în procesul de dezvoltare şi de creştere.“

Piaţa de servicii financiare din România, la un nivel mai redus decât în Polonia

Cu toate că la nivelul pieţei de servicii IT, România şi Polonia sunt destul de asemănătoare, când vine vorba de piaţa serviciilor financiare, piaţa locală este cu mult în urma pieţei poloneze de profil, consideră Jakub Kuberski.

„Piaţa serviciilor financiare din România a fost mult mai conservatoare decât piaţa poloneză. Deci, Banca Naţională a României este, de asemenea, mult mai conservatoare decât banca poloneză, de aici şi majoritatea investiţiilor în sectorul serviciilor financiare, cum ar fi gateway-urile de plată, operatorii de terminale de plată, serviciile de factoring sau <<embeded finance>>. Toate acestea sunt prezente, dar sunt încă într-un stadiu mult mai timpuriu de dezvoltare decât în Polonia. Ceea ce noi ne dorim este să folosim experienţa noastră de pe piaţa poloneză pentru a investi în companii româneşti din acest domeniu care se află într-un stadiu mai timpuriu şi să le ajutăm să fie lideri pe segmentul pe care activează cu ajutorul investiţiilor noastre în următorii 5-8 ani.“

O campanie Ziarul Financiar Partener: BCR