ZF IT Generation

ZF IT Generation. Start-up Pitch. Vicenţiu Corbu, fondator şi CEO, KIM - soluţii software de automatizare pentru zona industrială: Avem deschisă o rundă de investiţii în valoare de 500.000 euro, bani care să ne ajute să scalăm la nivel internaţional

25 mai 2022 Autor: Ioana Nita

În cinci ani, compania estimează că platforma KIM 4 Industry va genera venituri de 22 mil. euro, iar portofoliul de clienţi va depăşi pragul de o mie în circa doi ani.

Compania Keep IT Mobile Development din Ploieşti, care a dezvoltat sub brandul KIM o serie de soluţii software pentru zona industrială, are nevoie de o finanţare de 500.000 euro pentru a se putea extinde la nivel internaţional cu platforma proprie, numită KIM 4 Industry, care integrează soluţii software pentru zona de producţie, logistică şi operaţiuni în teren. Platforma a fost lansată la începutul acestui an, iar până acum a atras 9 clienţi mari din România. Ţările vizate pentru extindere sunt Polonia, Slovacia, Cehia, Ungaria şi Italia.

„Am deschis o rundă de investiţie cu ajutorul căreia vrem să mergem în zona aceasta internaţională. Practic anul curent va fi un an de muncă, un an în care vom construi tot acest mecanism şi arhitectură de scalare, deci anul curent nu va avea nişte ţinte de venituri foarte mari fiindcă acum practic efectiv punem bazele noii platforme. Ne-am propus să acoperim investiţia pe care o primim la sfârşitul lui 2023, urmând ca în 2024-2025 să fim numai pe profit. Avem produsul validat, acum practic trebuie să investim în vânzări şi în marketing”, a spus în cadrul emisiunii ZF IT Generation, Vicenţiu Corbu, fondator şi CEO al KIM. Compania a fost înfiinţătă în 2012, axându-se pe dezvoltarea de soluţii software pentru automatizarea proceselor şi activităţilor din zona industrială - logistică, producţie, construcţii etc. În ultimul an, echipa KIM a lucrat la dezvoltarea unei platforme care să integreze toate soluţiile dezvoltate de companie sub umbrelele: KIM For Fields Services, KIM for Manufacturing şi KIM for Logistics.

„Am construit aceste produse, le-am validat în piaţă, deci avem clienţi care le folosesc de foarte mulţi ani şi le recunosc valoarea. Deci totul este validat. Practic, după toţi aceşti ani, am pus pe piaţă un nou produs care înglobează toată experienţa de până acum, toate procesele din toate acele industrii în care am intrat, produs care va fi livrat pe bază de subscripţie şi cu care vrem să mergem în zona internaţională. Şi primul pas este prin clienţii cu care deja suntem în parteneriat şi cu care deja am intrat în cinci ţări europene. Acest produs poate fi implementat în orice sector conex cu cel de producţie şi care îşi doreşte automatizarea proceselor din teren”, a punctat el.

Ce soluţii include mai exact platforma KIM 4 Industry? “Dacă vorbim de zona de urmărire şi planificare producţie, avem în primă fază o zonă de planificare foarte atent creată pe lucrurile pe care le-am găsit în piaţă alături de clienţii noştri şi care practic le propune clienţilor o vizibilitate cât mai clară asupra încărcăturii utilajelor lor din producţie, încărcătura care va fi atinsă şi vor putea vedea din timp care maşini sunt mai încărcate, care sunt mai puţin încărcate, astfel încât să-şi echilibreze viitoarea producţie. După care, bazat pe această planificare, mergem în zona de depozit în care avem etichetate cu coduri de bare absolut toate materiile prime care intră şi care ies. Apoi, în zona de producţie, fiecare operator din producţie are câte un badge astfel încât pentru orice operaţie pe care el o va face la o comandă de producţie, va putea da start/stop de pe un smartphone şi va vedea în timp real cum stă planificat versus realizat. De aici se nasc tot felul de procese în care arătăm rapoarte, aratăm efectiv unui director de fabrică în timp real ce se întâmplă cu fabrica lui, de fapt asta facem noi: automatizăm absolut toate procesele care se întâmplă în teren”, a explicat Vicenţiu Corbu, adăugând că un alt modul din platformă se adresează zonei de mentenanţă a utilajelor dintr-o fabrică.

“Practic, la acele utilaje vom putea vedea în timp real ce lucrări de mentenanţă au fost făcute, ce activităţi au fost făcute la cele utilaje şi vom putea vedea când acele utilaje nu pot funcţiona din cauza zonei de mentenanţă, astfel încât planificarea să fie foarte realistă - să ţină cont de weekenduri, de timpii de mentenanţă şi de absolut orice alte intervenţii ca să ştim exact pe ce ne bazăm. După care avem iarăşi un modul foarte smart de urmărire a utilajelor, a sculelor cu care lucrează oamenii. Mă refer aici la bormaşini, la absolut tot ce folosesc ei, le avem etichetate fie cu cipuri, fie cu coduri de bare. Şi acum, fie că aceşti lucrători se află pe un şantier de construcţii, pe un şantier naval sau într-o locaţie în care îşi desfăşoară lucrările, noi putem vedea în timp real cum se mişcă aceste scule, vom şti exact inventarul fiecărui operator doar cu un smartphone. Deci se ia smartphone-ul, se atinge cheia şi s-a transferat respectivul echipament de la un operator la celălalt. Deci practic totul se întâmplă extrem extrem de simplu şi în timp real.”

Platforma KIM 4 Industry se poate utiliza pe model de subscripţie lunară, tarifele fiind diferite în funcţie de numărul de utilizatori ai modulelor. “Spre exemplu, pentru un număr limitat de utilizatori pot fi costuri de 20 de euro pe lună pentru un utilizator. Dar, dacă vorbim de un număr mare de utilizatori, de versiuni enterprise, acolo lucrurile stau altfel, adică scade tariful odată cu creşterea numărului de utilizatori. Practic, ce propunem noi cu soluţia noastră este că printr-un aport de 2% din salariul unui angajat poţi obţine 30% în plus performanţă pentru acel angajat, dai 2% şi obţii 30%”, a subliniat fondatorul şi CEO-ul KIM.

De-a lungul anilor, investiţiile în businessul KIM s-au situat la circa 200.000 euro, compania autosusţinându-se din soluţiile dezvoltate şi comercializate. Anul trecut, compania a reuşit să obţină o primă finanţare, în valoare de 100.000 euro de la Simple Capital, vehiculul investiţional al antreprenorului local Andrei Pitiş, acesta preluând 15% din acţiuni.

Anul trecut, compania KIM a înregistrat o cifră de afaceri de 360.000 euro, în creştere cu 63% faţă de 2020 şi cu 30% comparativ cu 2019. Platforma KIM 4 Industry va genera venituri pentru companie începând cu acest an, echipa având un plan de business bine pus la punct pentru următorii cinci ani.

“La sfârşitul acestor cinci ani vrem să ajungem la o cifră de afaceri de 22 de milioane de euro şi la un portofoliu de clienţi care să depăşească o mie de companii încă din 2024. Această ţintă este creată pe baza experienţelor actuale. Deci practic tot ce am realizat cu clienţii actuali, noi ne propunem să replicăm în plan internaţional, acesta este planul.”

 

O campanie Ziarul Financiar Partener: BCR