ZF Live

ZF Live. Eugen Anicescu, country manager, Coface România: Impactul real al crizei COVID din 2020 se va observa cu o întârziere de cel puţin doi ani. Bilanţul companiilor arată acum mai rău decât în criza anterioară. Creanţele de încasat au ajuns la 430 mld. lei, un nivel istoric

Autor: Iulia Apostoiu

24.08.2021, 18:00 336

În spatele revenirii extrem de rapide a economiei României după criza din 2020 există şi anumite dezechilibre cu care piaţa locală se confruntă. Mediul de afaceri din România se va confrunta cu impactul real al crizei COVID-19 cu o întârziere de cel puţin doi ani, crede Eugen Anicescu, country manager, Coface România.

Plata întârziată către furnizori a fost principalul element de sprijin pentru majoritatea companiilor pentru a supravieţui acestei crize.  Însă asta a dus la o creştere a volumului creanţelor. La finalul lui 2019, volumul creanţelor era de 392 miliarde de lei, iar la finalul lui 2020 o sumă cumulativă a creanţelor de încasat de către companii este de 430 miliarde de lei. Acestă creştere de 38 de miliarde de lei într-un an este similară cu o creştere din 4 ani anteriori cumulaţi.

„În 2020 am văzut o foarte bună situaţie de parteneriat între partenerii comerciali, a fost posibil să amâni şi partenerii au înţeles; sunt anumite sectoare în care lucrurile în viitor vor fi vizibil mai dificile pentru companii, pentru că până la urmă vorbim de o amânare, nu sunt datorii şterse, nu sunt cadouri, vorbim despre cumularea unei datorii pe care mai devreme sau mai târziu companiile vor trebui să le plătească”, a declarat Eugen Anicescu în cadrul emisiunii de business ZF Live.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

ZF Live
Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO