ZF Logistica businessului

ZF Logistica Businessului. Sebastian Bobu, Symmetrica: Facem o fabrică nouă la Ovidiu, judeţul Constanţa, cu o investiţie de peste 6 mil. euro. Vom avea 40 de angajaţi

25.04.2023, 00:05 Autor: Alina-Elena Vasiliu

♦ Aceasta va fi a noua fabrică Symmetrica, ţinând cont că în portofoliu există în acest moment opt unităţi de producţie, în care se fac prefabricate mici din beton şi elemente de canalizare.

Producătorul de pavele Symmetrica din Suceava, deţinut de familia Stanciu, lucrează la construcţia unei noi fabrici, care va fi amplasată în localitatea Ovidiu din judeţul Constanţa, Dobrogea fiind o zonă încă neacoperită de companie.

„În acest moment, avem o fabrică în construcţie în zona de sud-est a ţării, în Ovidiu. Va fi gata în câteva luni, iar investiţia este similară cu cea din celelalte fabrici dezvoltate în ultima perioadă, probabil peste 6-7 milioane de euro. Vor fi aproximativ 40 de angajaţi. De construcţie se ocupă o firmă din Suceava, Group Construct Bucovina“, a spus Sebastian Bobu, director executiv la Symmetrica, la emisiunea online ZF Logistica Businessului.

Aceasta va fi a noua fabrică Symmetrica, ţinând cont că în portofo­liu există în acest moment opt unităţi de pro­ducţie, în care se fac prefabricate mici din beton şi elemente de cana­lizare. Fabricile existente sunt în Su­ceava (Vereşti şi Solca), Iaşi (Podu Iloaiei), Vrancea (Doaga), Giurgiu (Bolintin Vale), Braşov (Prejmer), Bistriţa-Năsăud (Cociu), Arad (Zimandu Nou).

„În Suceava, tot la Vereşti, avem şi Symmetrica Tech, o fabrică dezvoltată cu fonduri proprii şi europene, unde facem o mare parte din componentele unităţilor noastre de producţie, matriţe, piese de schimb.“

Sebastian Bobu spune că strategia companiei a vizat o dezvoltare organică, prin fabrici ridicate de la zero, însă atunci când a identificat oportunităţi a mers şi pe achiziţii. Aşa s-a întâmplat, de pildă, cu fabrica de la Doaga, judeţul Vrancea, ulterior compania preluând şi fabrica adiacentă din aceeaşi localitate.

„În planul nostru de business era să acoperim toată suprafaţa ţării. Cu siguranţă mai sunt locuri unde putem să ne extindem, dar acum acoperim în proporţie de 80-90% teritoriul ţării.“

Symmetrica şi-a mai propus pentru acest an să finalizeze opt parcuri fotovoltaice pentru consum propriu, o investiţie totală de peste 6 milioane de euro aflată în derulare. Primul astfel de parc a fost deja dat în folosinţă la Vereşti.

Deoarece produsele sale sunt voluminoase şi grele, Symmetrica nu mizează puternic pe exporturi, targetul fiind vânzările pe plan local. De-a lungul timpului a făcut livrări şi extern, dar doar în ţările apropiate „ Republica Moldova, Ucraina, Ungaria, Bulgaria.

„Costurile logistice sunt foarte mari în raport cu profitabilitatea produsului, de aceea am încercat să fim cât mai aproape de clienţi prin poziţionarea fabricilor noastre. Unităţile de producţie funcţionează şi ca depozite şi lucrăm şi cu distribuitori. Ne adresăm dezvoltatorilor, clienţilor persoane fizice din diferite segmente de piaţă, dar avem şi proiecte publice, participăm la licitaţii. În întreaga ţară sunt oraşe cu trotuare făcute cu pavelele Symmetrica.“

Directorul executiv de la Symmetrica spune că anul 2023 a început bine pentru business, conform cu planurile pe care compania şi le-a făcut. În general însă, primele trei luni nu sunt definitorii, adaugă el, pentru că sunt lucrări din anul anterior care trebuie finalizate, iar vremea e mai rece. O părere mai obiectivă poate fi formulată abia după încheierea primului semestru.

În ceea ce priveşte perspectivele pentru 2023, Sebastian Bobu preconizează creştere pentru piaţa construcţiilor, dacă nu vor apărea schimbări radicale din punct de vedere economic.

„Anul trecut a fost unul bun, a fost un an de dezvoltare şi investiţii pentru noi. Am avut peste 210 milioane de lei cifră de afaceri, o creştere de aproximativ 15%. Ca angajaţi, avem peste 500 de oameni la nivel naţional. Ne este greu să găsim forţă de muncă calificată şi este şi mai greu s-o menţii şi s-o păstrezi. Avem şi câţiva oameni veniţi din Asia.“

Symmetrica asigură şi servicii de montaj, având o divizie cu 130-140 de oameni care se ocupă de montaje, dar colaborând şi cu firme specializate în acest scop.

„Estimăm că piaţa pavelelor, a bordurilor şi a prefabricatelor mici este la o valoare de 160-170 de milioane de euro. Cu siguranţă este loc de creştere. Există foarte multe zone rurale unde nu există trotuare, se circulă pe drumul pe care merg şi maşinile“, a mai spus Sebastian Bobu.

Piaţa de pavele din România are mai mulţi jucători locali, dar şi câţiva cu acţionariat străin. Printre companiile deţinute de antreprenori locali se regăseşte, alături de Symmetrica, şi compania Elis Pavaje, deţinută de familia Goţa din Alba. Concurenţi sunt şi alte companii locale mai mici sau grupuri internaţionale.

 

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea Element Industrial