ZF News

Bistriţenii de la RAAL au încheiat anul cu investiţii de 3 mil. euro

Bistriţenii de la RAAL au încheiat anul cu investiţii...

Autor: Laurentiu Cotu

26.12.2012, 19:00 440

Producătorul de sisteme de răcire pentru industria auto RAAL Bistriţa, cu clienţi precum John Deere, Class sau AGCO, au finalizat în acest an un program de investiţii în valoare de 3 mil. euro, ce a constat în principal în achiziţionarea şi montarea unor noi utilaje, în vederea creşterii capacităţii de producţie şi a productivităţii muncii.

Astfel, în cursul acestui an au fost puse în funcţiune o secţie nouă de presaj care permite fabricaţia reperelor în regim automat, o instalaţie de sudură automatizată, un tunel de curăţare a componentelor înainte de montaj, un cuptor pentru uscare şi aparate de sudură pentru fabrica RAAL din Prundu Bârgăului, judeţul Bistriţa-Năsăud.

Totodată, au fost achiziţionate diverse strunguri, maşină de măsurat 3D, maşini de montat condensatoare, standuri de proba, cuptor pentru uscarea componentelor pentru secţiile RAAL de la fabica din Bistriţa. De asemenea, au fost realizate lucrări de modernizare la depozitul de produse finite din Prundu Bârgăului şi la un depozit de materiale din Bistriţa.

‘’Investiţiile realizate de compania noastră în acest an se ridică la 3 mil euro. În perioada următoare vom continua să investim în utilaje, în vederea creşterii capacităţilor de producţie şi a productivităţii muncii’’, a declarat pentru ZF Transilvania Paul Ilieş, director general în cadrul companiei RAAL.

Bistriţenii produc sisteme de răcire şi componente ale acestora, radiatoare, răcitoare de ulei, răcitoare de aer şi condensatoare pentru climă (fabricate din aliaje de aluminiu sau oţel inox) pentru utilaje agricole şi de construcţii, aplicaţii industriale, auto, comerciale, instalaţii hidraulice. Principalii clienţi ai RAAL sunt John Deere, Class, AGCO, JCB, Ingersoll Rand, Linde, Parker, Van Hool, Voith, ABB sau Doosan.

Compania are clienţi în peste 20 de ţări, cele mai importante contracte fiind încheiate cu firme din Germania, USA, Marea Britanie şi Italia. RAAL are două fabrici de componente auto în judeţul Bistriţa-Năsăud şi sucursale în SUA, Italia, Germania şi Olanda, înfiinţate pentru suport logistic, service, marketing şi livrare. Oficialii companiei spun că 99% din producţie merge la export, iar în acest an RAAL a continuat să se extindă pe noi pieţe (Turcia, Franţa şi Finlanda) şi să crească vânzarile pentru clienţi ca JCB, John Deere, Claas, Ingersoll Rand sau ABB.

Oficialii companiei spun că vor continua să dezvolte colaborarea cu actualii clienţi din industria utilajelor agricole, utilajelor pentru construcţii şi minier, vehicolelor comerciale şi auto. Totodată, compania spune că va demara colaborări în vederea fabricării unui nou tip de produs (schimbător de caldură), pentru care s-au creat linii tehnologice speciale, capabile să acopere cereri de fabricaţie în serie mare. Până la finalul anului bistriţenii estimează afaceri de circa 43 mil. euro.
În ceea ce priveşte personalul companiei, după primele nouă luni ale acestui an RAAL a ajuns la 1.628 de angajaţi, în condiţiile în care, în perioada ianuarie-septembrie 2012 au fost recrutaţi 84 de oameni.

Compania RAAL a fost înfiinţată în anul 1991 ca societate pe acţiuni, prin desprinderea din compania I.U.T. Bistriţa. Din 1995 firma s-a privatizat, acţionarii fiind salariaţii companiei în proporţie de 93%, restul titlurilor aflându-se în posesia SIF Banat-Crişana. Compania a realizat anul trecut o cifră de afaceri de 163 mil. lei (38,5 mil. euro), având un număr mediu de 1.424 de angajaţi, conform site-lui Ministerului Finanţelor Publice.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO