ZF Private health

ZF Private Health. Bogdan Pană, directorul de cercetare şi dezvoltare al Ovidius Clinical Hospital (OCH) din Constanţa, cel mai mare spital privat din Dobrogea: Estimăm o dublare a numărului de pacienţi în acest an. Secţia de oncologie are 80% grad de încărcare

03.05.2024, 00:00 Autor: Mirabela Tiron

Anul trecut în aprilie a deschis al doilea spital, cu servicii pe oncologie şi cardiologie, o investiţie de 28 mil. euro ♦ Focusul ar trebui să fie pe medicina primară, pe partea de prevenţie, pe programe de sănătate. Sistemul trebuie să fie centrat pe nevoia pacientului.

Ovidius Clinical Hospital (OCH), cel mai mare spital privat generalist din zona Dobrogei, a finalizat anul trecut cu afaceri de 102 milioane de lei, în creştere cu 48% faţă de anul anterior, iar pentru acest an estimează 130 de milioane de lei, cererea fiind în creştere pe toate serviciile medicale.

„Anul acesta avem planificată o creştere cu 30% datorită şi noii facilităţi (al doilea spital, deschis anul trecut - n.red). Dacă ne uităm strict la cifre, putem spune că suntem în grafic. Am închis trimestrul unu cu venituri mai mari cu 30%“, a spus medicul Bogdan Pană, directorul de cercetare şi dezvoltare al Ovidius Clinical Hospital (OCH) din Constanţa, în cadrul emisiunii ZF Private Health. Acţionarii Ovidius Clinical Hospital sunt un grup de medici din Constanţa, printre care chirurgul Nicolae Ciufu.

Anul trecut, în aprilie, OCH a deschis al doilea spital dedicat   oncologiei, cardiologiei intervenţionale şi chirurgiei cardiovasculare, o clădire de 6.500 metri pătraţi, cu două buncăre de radioterapie, o investiţie de 28 mil. euro.  Primul spital a fost deschis în urmă cu zece ani, în 2014.

„Cea mai mare creştere a fost pe oncologie, avem oncologie integrată, cu ambulator, chimioterapie, secţie de oncologie, dar şi radioterapie şi putem spune că s-a văzut nevoia pentru aceste servicii medicale. Secţia de oncologie are 80% grad de încărcare, iar radioterapia are un 50% grad de încărcare. Deci setupul făcut a răspuns exact nevoii pacienţilor din Constanţa“.

România ocupă un loc fruntaş în UE în ceea ce priveşte incidenţa pe afecţiuni oncologice şi boli cardiovasculare, în ultimii ani dezvoltându-se noi spitale private în ţară ce oferă servicii pentru pacienţii cu afecţiuni oncologice.

Spitalul atrage pacienţi din Constanţa, Tulcea, regiunea de sud-est a României. OCH a avut anul trecut 25.000 de pacienţi în ambulator şi în spitalizare de zi. În primele trei luni din acest an a avut 14.000 de pacienţi iar pe tot anul estimează o dublare a numărului de pacienţi.

Mai mult, OCH a ajuns la 200 de medici angajaţi şi colaboratori. „Vorbesc numai de medici şi avem peste 556 sute de persoane angajate. Avem angajaţi full-time şi colaboratori care vin în diferite momente de de vârf“.

Pe cardiologie intervenţională OCH a adus doi medici români din Germania dar a recrutat şi alţi medici din regiune şi a ajuns la şase-opt medici care lucrează nonstop în ­cardiologie, din care trei fac intervenţii cardiace, stenturi, coronarografii. „Anul acesta focusul este în zona de consolidare, de operaţiuni. Este vorba de toate operaţiunile, procedurile. (...) Pe anul acesta avem aceşti KPI operaţionali, consolidarea şi avem nişte teme pe masă. Una dintre  ele este arti­ficial intelligence. Avem împreună cu parte­nerul nostru de tehnologie Siemens por­nite şi instalate două softuri, pe ima­gis­tică“.

Unul este un soft de realizare a inves­tigaţiei, prin care se poate manevra apa­ratul de la distanţă, astfel se poate face un RMN pacientului cu echipa din America sau din Germania, iar pacientul poate să obţină şi a doua opinie medicală (second opinion).

Al doilea este un soft de inteligenţă artificială care identifică noduli pulmonari. Au apărut instrumente în inteligenţa artificială care ajută medicul să livreze mai bine, mai repede.

Toate liniile de servicii au crescut, iar pe unele este cererea mai mare, cum ar fi cardiologia sau oncologia, unde lipseşte prevenţia.

„În primul rând, sistemul trebuie să fie centrat pe nevoia pacientului. Şi asta este problema sistemului public. Este problema că trebuie să se reformeze, pentru că medicina s-a reformat, iar noi în România am rămas tributari modelului de organizare al anilor ‘70. Clădiri mari, cu multe rezerve, că aşa era medicina atunci. Acum să refaci toată povestea este o sarcină. Focusul ar trebui să fie medicina primară, partea de prevenţie, partea de programe de sănătate. Iar partea spitalicească ar trebui să fie asigurată la top de spitale regionale, acolo unde există maximul de competenţă, unde se pot face, aplica operaţiile complicate şi apoi de acolo în jos către medicina primară.

În cadrul noului spital OCH funcţionează şi primul centru de referinţă şI training Siemens Healthineers din România. S-au organizat traininguri pe cardiologie intervenţională iar pe oncologie spitalul are un parteneriat cu un spital din Anglia pe partea de training şi second opinion.

 

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea

Banca Transilvania Regina Maria