ZF Private health

ZF Private Health. Nicoleta Zamfir, director general al centrului de fertilitate şi FIV Columna, parte din reţeaua Regina Maria: În 2023 au fost 10.000 de cicluri de fertilizare in vitro în România. Nevoia este cel puţin triplă

15.03.2024, 00:07 Autor: Georgiana Mihalache

Centrul medical Columna a apărut în 2011, la iniţiativa unei echipe de medici cu competenţe în reproducerea umană asistată În anul 2022, reţeaua de sănătate Regina Maria a preluat Columna  Centrul Columna a încheiat anul 2023 cu o cifră de afaceri de 7,5 milioane de euro, cu 47% mai mult faţă de 2022  Numărul de proceduri a fost cu 37% mai mare de la un an la altul.

Infertilitatea este o afecţiune cu care se confruntă din ce în ce mai multe cupluri care vor să aibă un copil, iar sprijinul din partea statului nu acoperă nevoia din piaţă. Astfel, în 2023 s-au realizat circa 10.000 de proceduri de fertilizare in vitro în România, decontate, însă nevoia este cel puţin triplă, spune Nicoleta Zamfir, director general al centrului de fertilitate şi FIV Columna, parte din reţeaua Regina Maria. Pentru o singură încercare de fertilizare, un cuplu ar trebui să plătească între 5.000 şi 6.000 de euro, sumă care include procedura în sine şi analize, medicamente. Statul decontează doar trei proceduri, în timp ce în alte ţări numărul de încercări decontate este mai mare.

„Adresabilitatea este crescută în ultimii ani, estimăm că în continuare vom merge pe acelaşi trend. Tot ceea ce se întâmplă în momentul de faţă în jurul nostru contribuie la creşterea nevoii de proceduri de fertilizare, pornind de la stilul de viaţă şi până la dorinţa de a avansa în carieră, imposibilitatea de a găsi un partener în momentul în care îşi doresc. Toate lucrurile acestea duc la o amânare a dorinţei de a avea un copil“, a spus Nicoleta Zamfir în cadrul emisiunii ZF Private Health.

Ea a atras atenţia că în 2023 au fost 150.000 de naşteri, cel mai mic număr din 1930 încoace. Lipsa de predictibilitate în ceea ce priveşte bugetul pentru decontarea procedurilor este cea mai mare problemă pentru operatorii din piaţă.

„În anul 2023 a existat programul susţinut de Ministerul Familiei, care oferea pentru 10.000 de cupluri sprijin financiar în drumul către a obţine o sarcină prin proceduri de fertilizare in vitro, program care cred că a fost blocat. Fondurile s-au întrerupt, fără niciun drept de apel, în condiţiile în care pentru anul 2024 se promisese dublarea numărului, adică 20.000 de cupluri care vor beneficia de proceduri de fertilizare in vitro“, a explicat Nicoleta Zamfir.

Centrul Columna a încheiat anul 2023 cu afaceri de 7,5 milioane de euro, cu 47% mai mult faţă de 2022, creştere bazată pe o decontare mai bună anul trecut. Numărul de proceduri în aceeaşi perioadă a crescut cu 37%, ceea ce arată nevoia cuplurilor care nu îşi permit să susţină financiar costurile implicate de procedură.

„Probabil că cel mai important moment al carierei noastre şi al activităţii a fost în 2022, când am fost preluaţi de către reţeaua privată de sănătate Regina Maria, din care astăzi facem parte şi alături de care con­struim servicii de medicină reproductivă la nivelul întregii ţări. Eram în al zecelea an de activitate şi simţeam nevoia unei experienţe integrate, a unui jucător puternic din piaţă, care să ne ajute să creştem şi alături de care să putem dezvolta cât mai multă această piaţă care merită dezvoltată“, a mai adăugat reprezentanta centrului Columna.

Ea a explicat că pentru o rată de succes mai mare, pacienţii trebuie să vină din timp pentru şanse mai mari de a obţine o sarcină. În plus, abordarea medicilor trebuie să fie una integrată, este o muncă de echipă a mai multor specialişti din arii diverse.

„Cuplurile vin la Columna pentru diagnosticul şi tratamentul infertilităţii. Mai precis, oferim toată gama de servicii de reproducere umană asistată, începând cu inseminare intrauterină, fertilizare in vitro standard, fertilizare in vitro prin metoda X, una specifică, toată gama de servicii complementare, intervenţii chirurgicale şi consultaţii de specialitate.“

„Tot ceea ce înseamnă fertilitate presupune o abordare pluridisciplinară“, a precizat Nicoleta Zamfir.

Rata de succes a procedurilor din cadrul clinicii Columna este de 38%. La nivel European, rata este undeva la 33-34%. „Lucrăm într-un domeniu de activitate în care eşecul este mai mare decât succesul. Ne motivează în schimb chiar şi un procent în plus la rata de succes, pentru că înseamnă de foarte multe ori o sarcină pentru cuplul care şi-a dorit atât de mult un copil şi nu l-a putut obţine pe cale naturală“.

Reprezentanta centrului Columna a dat exemple din mai multe ţări europene unde sunt decontate mai multe proceduri: în Bulgaria şi Belgia se decontează patru-cinci proceduri, în Franţa sunt decontate nelimitat. „Toate ţările europene au pilon de susţinere a natalităţii şi o direcţie strategică în zona aceasta de servicii de diagnostic şi tratament al infertilităţii prin proceduri de fertilizare in vitro“.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea

Banca Transilvania Regina Maria