ZF Produs în România

Produs în România, ZF/Masterbuild. Neculai Apostol, Kosarom Grup: Statul trebuie să fie mai atent cu noi, cei care încă mai existăm, ne afectează creşterea preţului la utilităţi

17.02.2022, 08:28 Autor: Mirabela Tiron

Suntem un bun contribuabil al statului, în ultimii zece ani am plătit impozite de 66 mil. euro l Este nevoie să se clarifice problema costurilor cu gazele, energia şi combustibilul, sunt costuri imense.

Grupul Kosarom, fondat de Neculai Apostol, estimează pentru acest an afaceri similare cu cele de anul trecut, când a înre­gistrat 372 milioane de lei (75 de milioane de euro), potrivit fondatorului.

„Acum doi ani am avut în vizită pe cineva de la BERD care ne-a spus că ne monitorizează de patru ani şi ar vrea să devenim parteneri pentru că avem un business model pentru România şi UE. Ne-a mobilizat mult în plan psihic şi chiar ne gândim dacă devenim parteneri“, a spus Neculai Apostol, fondatorul grupului Kosarom, în cadrul emisiunii Produs în România, proiect video realizat de ZF în parteneriat cu Masterbuild Logistic Park.

În ultimii ani grupul a făcut investiţii de peste 40 mil. euro în firmele din portofoliu (Industria­lizarea Cărnii Kosarom - procesarea cărnii, Suinprod - creşterea porcilor şi Avi-Top - creşterea păsărilor).

„Estimăm afaceri similare cu cele obţinute anul trecut, când am înregistrat 372 mil. lei (75 milioane de euro). Anul 2021 a fost şi cu bune, şi cu rele. Pe partea de creştere a puiului a venit cu prăbuşirea preţului de la nivel mondial. Este o perioadă ciclică de şapte-opt ani când la nivel mondial este excedent de carne de pui şi atunci scade preţul.  Am rezistat, deşi pe 2020 am lucrat pe pierdere. Anul trecut a fost un an mai bun, s-a revigorat preţul la nivel mondial, uşor  să intrăm în normalitate.“ 

Grupul Kosarom are 1.250 de angajaţi în total. “Suntem un bun contribuabil al statului noi şi colegii noştri membri ai asociaţiei crescătorilor de păsări şi patronatului cărnii de porc. Asigurăm pâinea la 1.250 de salariaţI, ceea ce nu este uşor. Anul trecut am plătit impozite de 37 mil. lei la stat, în 2020 impozite de 36,4 milioane de lei iar în ultimii zece ani am plătit 302 mil. lei impozite şI taxe (66 mil. euro). Statul trebuie să fie foarte atent cu noi cei care încă mai existăm. Este nevoie să se clarifice problema costurilor cu gazele, energia şi combustibilul, sunt costuri imense. Dacă nu se iau măsuri va muri întreaga economie a României, este o problemă dacă nu se iau măsuri rapide”

Kosarom SA a fost prima firmă din industria alimentară privatizată în anul 1992 prin Programul-pilot de Privatizare al Guvernului. “S-a dublat preţul la cereale, ceea ce ne afectează, toate utilităţile s-au scumpit. Noi în piaţă ne exprimăm pe partea de creştere a preţului cu mult mai puţin, având în vedere că vine pe piaţă carne din afară cu preţuri foarte mici, din Polonia, Germania, care este cel mai mare producător de carne de porc din Europa, ce nu mai exportă în China şI trimite excedentul în zona Europei Centrale şI de Est”. Antreprenorul mai spune că dacă tări preţurile după costurile pe care le are la energie şi gaze ar trebui să mărim la peste 40%.  “Noi concurăm cu o piaţă europeană, suntem în UE, atunci trebuie să fim competitivi, ei (alte ţări-n.red) nu au preţurile noastre la energie şi gaze, sperăm ca în cel mai scurt timp  să se reglementeze aceste lucruri”.

Business-ul nostru este unul interesant, având în vedere că lucrăm într-un sistem integrat, avem fermă de genetică unde produce scrofiţe, avem partea unde producem furaje combinate, fabrica de procesat soia, ne producem singur purceii şI lucrând în sistem integrat costurile sunt mai mici, mai spune el.

"Tot ce am investit în ultimii 20 de ani am investit la ultimele standarde cu bani de la bănci. Anul acesta stăm mai cuminţi, dat fiind că am investit în creşterea capacităţii de creştere a puilor, creşterea capacităţii la abatorul de pui, depozit de cereale la Roman",  a mai spus el.

El mai spune că a construit depozitul de cereale ca în perioada de recoltare la grâu la orz, porumb, soia să poată depozita. "Avem şi depozite în proiectul unităţii, ce ţin de partea de abatorizare, tranşare, procesare”

În prezent grupul are 30 de magazine în regiunea nord-est. “Avem un program pentru deschiderea a mai multor magazine, este nevoie . Vrem să dublăm reţeaua de magazine în doi ani, este un lucru bun, cumpărătorul mănâncă carne proaspătă, facem zilnic aprovizionarea”.

Compania vinde produse în comunitatea europeană,  în Germania, Anglia, Spania, “26% din producţia de preparate o livrăm în ţările comunităţii europene”, spune el.

Industria de creştere a porcilor este afectată de mai mulţi ani de pesta porcină, care a redus drastic efectivele.

 

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea

Masterbuild