ZF Transilvania

Investiţia de peste 100 mil. euro pentru consolidarea şi restaurarea muzeului naţional de istorie a României intră în linie dreaptă

Investiţia de peste 100 mil. euro pentru consolidarea...

Autor: Laurentiu Cotu

15.11.2023, 17:57 22

Ministerul Culturii a depus la SEAP (Sistemul Electronic de Achiziţii Publice) documentaţia de elaborare a D.A.L.I. pentru obiectivul de investiţii ’’Muzeul Naţional de Istorie a României’’, urmând ca anunţul de participare să fie publicat în următoarele zile, după parcurgerea celorlalte etape obligatorii (verificarea documentaţiei de către Ministerul de Finanţe şi validarea de către Agenţia Naţională a Achiziţiilor Publice). Investiţia de peste 100 de milioane de euro pentru Muzeul Naţional de Istorie a României este finanţată prin acordul-cadru de împrumut dintre România şi Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei.

Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti va deveni al doilea cel mai mare monument istoric consolidat şi restaurat în România, cu o suprafaţă totală de 32.000 mp, după Palatul Culturii din Iaşi, unde investiţia realizată prin Unitatea de Management a Proiectului din cadrul Ministerului Culturii a fost de 26,4 milioane euro, în perioada 2007-2016. Muzeul deţine cea mai valoroasă şi semnificativă parte a patrimoniului arheologic, numismatic şi istoric al ţării, multe dintre ele fiind unicate în Europa şi în lume.

’’Prin proiectul de investiţii pe care îl vom demara, se urmăreşte atât consolidarea şi restaurarea clădirii monument istoric, cât şi realizarea unui spaţiu modern, european, adecvat rolului ce i-a fost atribuit - de păstrător al celei mai importante colecţii clasate în categoriile patrimoniului cultural naţional mobil, fond şi tezaur.’’, a transmis Raluca Turcan, ministrul Culturii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO