ZF Transilvania

Piata imobiliara a Clujului s-a injumatatit si asteapta demararea marilor proiecte rezidentiale

Piata imobiliara a Clujului s-a injumatatit si asteapta demararea marilor proiecte rezidentiale

Doru Lupeanu, consultant Fix Up Marketing: Sunt foarte multi dezvoltatori care s-au oprit din constructie si sunt unii care chiar s-au inteles cu clientii in vederea intarzierilor. Sunt si multi care aveau planuri de a demara constructia in acest an si s-au oprit, iar cei care inca mai lucreaza o fac intr-un timp mult mai lung, ritmul lucrarilor fiind destul de lent. Practic, de la jumatatea lui 2008 nu s-au mai construit ansambluri noi.

20.05.2009, 17:34 125

Potrivit reprezentantilor Primariei Cluj-Napoca, in primele trei luni din acest an s-a inregistrat o scadere cu 14% a numarului autorizatiilor de construire acordate fata de perioada similara de anul trecut, in timp ce suprafata totala construita la Cluj a scazut cu 24,9% in primele trei luni din an fata de aceeasi perioada din 2008.

 
Constructiile s-au oprit din lipsa de fonduri
Agentiile imobiliare din Cluj-Napoca au inregistrat la capitolul "noi ansambluri rezidentiale" o scadere care, in unele cazuri, a ajuns si pana la 50%. Mai mult decat atat, constructiile care au fost incepute anul trecut avanseaza destul de greu sau chiar s-au oprit, din cauza lipsei de fonduri si a problemelor cu creditele bancare.
Reprezentantii companiei Fix Up Marketing spun ca recesiunea globala a adus la Cluj o situatie inevitabila, ce avea sa se intample oricum, dar intr-o perioada mult mai lunga si intr-un mod mult mai putin abrupt. Puterea de cumparare pe piata imobiliara a scazut inca de la inceputul anului 2008, prefatand o reducere a numarului de tranzactii pentru perioada ce avea sa urmeze. Criza financiara, coroborata cu accesul ingreunat la credite, a inghetat insa pentru o buna perioada de timp intreaga piata imobiliara.
„Criza a ridicat voalul de perfectiune cu care erau invelite unele proiecte imobiliare, aratand in unele cazuri moduri de constructie defectuoase sau contracte abuzive incheiate intre proprietari si cumparatori. In aceeasi ordine de idei, de exemplu, aproximativ 57% din proiectele imobiliare nou construite in Cluj-Napoca nu beneficiaza de drumuri de acces asfaltate’’, a declarat pentru ZF Transilvania Doru Lupeanu, partner& senior consultant Fix Up Marketing.
 
Clujul ar trebui sa isi tripleze suprafata locuibila
Potrivit reprezentantului Fix Up Marketing exista si vor exista pe piata imobiliara locala si dezvoltatori cu suficienta experienta care sa incline balanta inspre calitate. Cererea existenta in Cluj este in continuare crescuta, insa cu toate acestea doar o mica parte este si solvabila in prezent. Facand o comparatie cu media existenta in Uniunea Europeana, din punct de vedere al suprafetelor locuibile pe cap de locuitor, Clujul ar trebui sa isi tripleze suprafata locuibila, la acelasi numar de populatie, pentru a atinge echivalentul mediei respective, spun oficialii Fix Up Marketing.
„In ceea ce priveste segmentul comercial, Clujul ramane cel mai dezvoltat oras din Romania, cu 312 metri patrati de spatii in centre comerciale la mia de locuitori, iar daca luam in considerare si magazinele de proximitate, suprafata comerciala totala a orasului ajunge la 388.000 de metri patrati. Chiar si in conditiile unei aparente suprasaturari cu spatii comerciale, in Cluj sunt anuntate in continuare proiecte noi ce vor aduce, intr-un interval de doi-cinci ani, inca 100.000 de metri patrati de spatii’’, spune Doru Lupeanu.
Potrivit reprezentantului companiei clujene, piata locala a cladirilor de birouri totalizeaza 95.000 de metri patrati, 26% din piata fiind acoperita in continuare de birouri situate in apartamente, cu precadere in zona centrala a orasului.
„Segmentul hotelier a devenit, in ultimii doi ani, unul din cele mai animate segmente ale pietei imobiliare, pe langa proiectele demarate sau vehiculate, ajungand, in cursul acestui an, sa inregistreze doua din cele mai importante tranzactii ale pietei locale. Hotelul Rimini si West City Hotel si-au schimbat astfel proprietarii, valorile vehiculate ale tranzactiilor fiind in jurul a 6, respectiv 11 milioane de euro’’, a declarat Doru Lupeanu.
Segmentul industrial clujean a evoluat odata cu intrarea pe piata a investitorilor straini, dar si odata cu dezvoltarea segmentului comercial. Acesta din urma a sustinut, potrivit reprezentantilor Fix Up Marketing, Suprafata totala a locuintelor construite la Cluj in primele trei luni din 2009 a scazut cu 25% fata de aceeasi perioada din 2008dezvoltarea proiectelor logistice, proiecte insa insuficiente fata de potentialul de dezvoltare al pietei, astfel, din punct de vedere al spatiilor logistice, Clujul acopera in prezent aproximativ 100.000 de metri patrati, noi proiecte de spatii logistice si industriale fiind anuntate si pentru perioada urmatoare de timp.
 
Schimbari majore de preturi la terenuri
„Baza oricarei dezvoltari imobiliare, terenurile clujene au cunoscut cresteri insemnate de preturi o lunga perioada de timp, odata cu cresterea interesului pentru dezvoltari imobiliare pe piata locala. Pe acest fond, in decursul ultimilor trei ani, terenurile aflate la periferia orasului au inregistrat cresteri de pret cu valori de pana la 800%-900%, cresteri sustinute de preturile initiale relativ mici in zonele respective, precum si de zvonurile dezvoltarii de proiecte imobiliare in apropiere’’, a spus Doru Lupeanu.
Reprezentantul companiei clujene a mai spus ca sfarsitul anului trecut si inceputul anului curent au adus insa schimbari majore de preturi, primele terenuri ce au inregistrat scaderi fiind tocmai cele situate in zonele limitrofe orasului, zone ce au inregistrat scaderi de preturi si in ceea ce priveste segmentul rezidential.
Cu toate ca anul 2009 pare sa fie cel in care dezvoltatorii asteapta sa vada cum evolueaza piata, iar cei care s-au aventurat in proiecte noi in 2008 trebuie sa lupte cu creditele si sa predea apartamentele, exista si dezvoltatori imobiliari ca Impact, Polus Real Estate sau STK care vor demara constructii in acest an.
Compania Impact Developer&Contractor, care (in parteneriat cu Primaria si Consiliul Local Cluj-Napoca) dezvolta cartierul Dealul Lomb, investitie care se ridica la aproximativ 650 mil. euro, a anuntat ca lucrarile de constructie a acestui proiect vor fi demarate in acest an, iar finalizarea lor este prevazuta pentru anul 2014.
Proiectul din Dealul Lomb va cuprinde in jur de 6.000 de locuinte, dintre care 3.200 vor fi case si 2.500 apartamente. Suprafata totala de teren pentru intregul proiect este de 267 de hectare.
Un alt proiect anuntat pentru acest an este „Cartierul Tineretului", dezvoltatorul acestui proiect fiind compania Polus Real Estate, investitia ridicandu-se la aproximativ 510 milioane de euro. Compania a declarat ca, desi in prezent demararea constructiei este intarziata din cauza obtinerii finantarii necesare acestor lucrari, activitatile de constructie vor putea incepe in acest an.
Cartierul Tineretului va fi realizat in parteneriat public-privat, iar intregul proiect se va finaliza in cinci ani de la demararea constructiei. La finalizarea proiectului, noul cartier va include aproximativ 6.000 de locuinte. Cartierul Tineretului va fi construit in partea de nord a orasului Cluj, pe un teren aflat in proprietatea Primariei Cluj-Napoca. Potrivit reprezentantilor Polus Real Estate, in acest cartier vor locui peste 16.000 de oameni.
„In general, crizele financiare afecteaza mai mult sau mai putin orice sector de activitate. Luandu-se in considerare actualele conditii internationale ale pietei, exista o precautie mai mare din partea tuturor institutiilor bancare, atat la nivel national, cat si global, precautie ce presupune proceduri mai elaborate decat acum cativa ani pentru dezvoltatorii si clientii de apartamente. Consideram ca aceasta criza financiara nu va afecta insa in mod fundamental activitatea dezvoltatorilor imobiliari’’, spune Margareta Beta.
Conducerea STK Financial, compania care administreaza fondul inchis de investitii STK Financial (STK), listat la Bursa de Valori Bucuresti, a anuntat ca demararea lucrarilor de constructie a proiectului Scala Residence din cartierul clujean Buna Ziua, investitie estimata in 2008 la aproximativ 60 mil. euro, va avea loc in a doua parte a anului in curs.
„Credem ca lucrarile de constructie a ansamblului Scala Residence vor putea fi demarate in a doua parte a anului 2009, dar corelate cu evolutia pietei imobiliare. Urmarim sa diminuam costurile, pentru a asigura o marja de profitabilitate rezonabila, in conditiile scaderii preturilor de vanzare ale apartamentelor’’, a declarat pentru ZF Transilvania Nicolae Pascu, presedintele companiei STK Financial, societate de administrare a investitiilor.
Ansamblul Scala Residence va cuprinde aproximativ 400 de apartamente si se va intinde pe o suprafata de 43.500 mp. Proiectul va dispune de 500 de locuri de parcare, un centru SPA, teren de sport, o gradinita si spatii comerciale.
„Daca anul trecut estimam valoarea acestei investitii la aproximativ 60 de milioane de euro, costul proiectului este in acest moment o incertitudine, pentru ca ne asteptam sa scada costul materialelor de constructie si costul general de constructie, iar o valoare mai exacta a investitiei o putem prognoza doar in urmatoarele trei luni’’, a spus Nicolae Pascu.


 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels