Ziarul de Duminică

Adevărul despre fete/ de Stelian Ţurlea

Adevărul despre fete/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea

27.01.2011, 23:42 30

N-am auzit - şi probabil majoritatea dintredumneavoastră - de Rebecca James, până când colegul meu de ziar,Dan-Silviu Boerescu, n-a scris o pagină despre ea la rubrica pecare o susţinea cu sfinţenie de mulţi ani. Spunea atunci,incitându-mă, că este un caz literar şi un caz în sociologialiteraturii - cum să obţii un succes mondial în 2010 fără să scriio carte cu şi despre sex, cu vampiri sau măcaradolescenţi-vrăjitori. Pe urmă am uitat numele autoarei, copleşitde avalanşa traducerilor din toate genurile literare şi de pe toatemeridianele, până când, la recentul Târg de carte Gaudeamus, am datpeste Rebecca James şi a sa "Beautiful Malice", tălmăcită înromâneşte "Adevărul despre fete"*, de Laura Sandu şi tipărită laEditura Pandora M, în colecţia Funky Fiction de neobosita MagdalenaMărculescu.

Întâi, cine este Rebecca James?Recurgând tot la Dan-Silviu Boerescu, care semneazăla finalul cărţii un text despre autoare şi un interviu cu ea, aflucă s-a născut la Sydney, în Australia, în 1970, că a încercatnenumărate meserii - ospătăriţă, profesoară de engleză, barmaniţă,dispeceră, aranjoare de bucătării - că este căsătorită şi are patrucopii şi că a devenit peste noapte celebră după această primăcarte, publicată sau urmând a fi publicată în 35 de ţări, că n-afost copleşită de succes şi că, spre deosebire de mai toatesurorile ei scriitoare celebre pe alte meleaguri, nu are de gând săscrie o continuare a cărţii care a făcut-o nu numai cunoscută înlume, ci şi foarte bogată.

În al doilea rând, ce este acest roman faimos pestenoapte? I se poate spune thriller psihologic pentrupost-adolescenţi. Fără satanizări, vampirizări, demonizări. O cartecare nu este scrisă după reţetă şi care este povestea urmărilorunui viol în grup în care sora mai mică a eroinei Katharine esteucisă, iar Alice, sora mai mică a unuia dintre asasini, ajuns laînchisoare pentru multă vreme, nu vrea nimic altceva în viaţă decâtsă-şi răzbune fratele pe care nu-l socoteşte, în ciuda tuturor,vinovat. Fireşte, sunt deghizări de persoane - Katharine, încăelevă, îşi schimbă identitatea şi domiciliul pentru a nu mai fihărţuită de massmedia ahtiată după ştiri scandaloase, Alice faceaşijderea pentru că nu-şi mai suportă familia, iar cele două ajungsă se întâlnească, cea de-a doua exercitând o seducţie mortalăasupra tuturor celor din jur. Nu vom spune mai multe, acţiuneaavând destul de mult suspans pe care cititorul e bine să-l savurezesingur. Morala, asupra căreia insistă chiar autoarea: "existăîntotdeauna pericolul unei prietenii seducătoare, dardisfuncţionale şi nu e bine să inventăm la nesfârşit scuze pentru ane smulge din mrejele ei." Excelent spus. Doar dacă cititoriitineri vor înţelege.

*) Rebecca James - "Adevărul despre fete". EdituraPandora M, colecţia Funky Fiction. Traducere din engleză de LauraSandu. PS realizat de Dan-Silviu Boerescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO