Ziarul de Duminică

Cartea de istorie

Cartea de istorie
18.03.2009, 15:16 80

 

 
 

Paula Izquierdo

 

Dependente de sex sau amante

 

21 de femei radicale

Editura Nemira
In ce masura este dependenta de sex o femeie care da frau liber propriului libido? E intrebarea la care raspunde autoarea, psiholog de formatie, care analizeaza comportamentul a 21 de femei celebre din istorie: Elisebeta I, Erzsebet Bathory, Ecaterina cea Mare, Pauline Bonaparte, George Sand, Lola Montes, Contesa de Castiglione, Sarah Bernhardt, Colette, Natalie Bareny, Mata Hari, Isadora Duncan, Alma Mahler, Virginia Woolf, Simone de Beauvoir, Anais Nin, Joan Crawford, Josephine Baker, Edith Piaf si Janis Joplin. „Desi multe dintre femeile analizate au trait prin sau pentru placere, nici una dintre ele nu poate fi diagnosticata ca dependenta de sex in sensul cel mai strict al cuvantului. Toate au folosit sexul ca sa parvina, ca pe o forma de troc pentru obtinerea de beneficii eocnomice sau de putere, unele din pura placere sexuala, altele ca forma de evadare. (...) Dar ceea ce le caraterizeaza pe toate este faptul ca sexualitatea a fost fundamentala in vietile lor, ca au ramas ferme pe pozitie si ca nu s-au lasat intimidate, indiferent de normele in vigoare si de epoca in care le-a fost sortit sa traiasca." Traducere din limba spaniola de Mioara Angheluta.
 

Vladimir Tismaneanu

 

Fantoma lui Gheorghiu-Dej

Editura Humanitas
"Socand prin noutatea si prospetimea cu care investigheza un spatiu al gandirii ce-i fusese sistematic interzis intelectualului roman, analizele lui Vladimir Tismaneanu sunt exceptionale studii de filosofie politica. Fantoma lui Gheorghiu-Dej este un posibil nucleu al unei intreprinderi mult mai vaste. Dar descoperim in ea, intr-o veritabila mise-en-abime, liniile de forta ale unui discurs care incearca sa coboare la radacina lucrurilor. Complicitatile vinovate, spaimele comune si complexele de inferioritate, impartasite de catre majoritatea membrilor elitei politice romanesti postbelice, isi gasesc explicatiile in abile coborari in adancimile, adeseori insondabile, ale unor spirite confiscate de magia neagra a comunismului. Volumul de fata poate fi citit si ca un tratat de „demonologie politica" (Mircea Mihaies): "Cartea lui Vladimir Tismaneanu discerne particularitatile culturii politice a comunismului romanesc, tipul specific de autocratie, si surprinde foarte bine mentalitatea liderilor comunisti romani din perioada interbelica pana in 1989, cu prelungirile postdecembriste. Inspirat mai ales de contributiile lui Robert C. Tucker, professor emeritus la Universitatea Princeton, de care se simte extrem de apropiat, Vladimir Tismaneanu, prin Fantoma lui Gheorghiu-Dej, a reusit in primul rand sa alcatuiasca un adevarat manual despre cultura politica a comunismului romanesc, cu multe lectii care au la baza lectura prin biografie. In al doilea rand, cartea sa este atat un inventar al patologiilor politice specifice regimului comunist de la Bucuresti, privit din perspectiva comparativa, cat si o portretizare verosimila a doi dictatori (Gheorghe Gheorghiu-Dej si Nicolae Ceausescu)" (Cristian Vasile). Prefata de Mircea Mihaies. Postfata de Cristian Vasile. Traduceri de Mircea Mihaies, Alina Ghimpu, Ioana Ploesteanu, Diana Rotcu, Laura Sion, Bogdan Cristian Iacob. Editia a doua, revazuta si adaugita.
 

Bogdan Bucur

 

Devalmasia valaha (1716-1828)

 

O istorie anarhica a spatiului romanesc

Editura Paralela 45
Este lucrarea de debut a autorului (fapt despre care editura nu ne spune). „Tara Romaneasca este de-a lungul intregului secol al XVIII-lea un taram perfect al experimentelor sociale, politice, militare, diplomatice, al experimentelor in general, un taram al tututor posibilitatilor, bantuit de lipsa de securitate pentru toate categoriile sociale, al tuturor abuzurilor nesfarsite care atingeau adeseori sferele inimaginabilului. Un taram al contradictiilor flagrante, adeseori insolvabile si aparent inexplicabile." O imagine a Tarii Romanesti cum nu apare nicaieri, cu atat mai mult la scoala. O carte extrem de interesanta.


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO