Ziarul de Duminică

CARTEA DE ISTORIE/ Echipele din meciul politic nu accepta arbitri

CARTEA DE ISTORIE/ Echipele din meciul politic nu accepta arbitri
14.10.2009, 15:09 19
AdrianCioroianu
Istorie, eroi, culturapolitica
Reflectii despre cavaleriimemoriei si partizanii uitarii
Editura ScrisulRomanesc
"Romanilor le place un Liderputernic - scrie inca tanarul istoric si profesor universitar,trecut prin furcile unei guvernari - si rezuma la el cam tot ceeace cred ei ca este politica. Acest comportament este parte a uneianumite culturi politice.
Eroii istoriei si liderii nostridin trecut au fost oameni - nu sfinti. Iuliu Maniu era de onaucitoare incapatanare, mereu apt sa elaboreze noi precautii.Ionel Bratianu, liderul liberalilor, era un adversar in raport cucare era bine sa ai un ochi la spate. Domnitorul Cuza, marelenostru reformator, statea bine cu intentiile, dar mai putin bine cufinalizarile (si discutabil cu fidelitatea conjugala).
La fel, n-as dori nimanui soartaunui «disident» la curtea lui Stefan cel Mare.
In lipsa unor insititutii saupersonaje care sa aiba legitimitatea traditiei sau macar arecunoasterii unanime, societatea romaneasca de azi ofera imagineacatorva echipe prinse intr-un fel de meci, dar care nu vor saingaduie printre ele un arbitru. In lipsa acestuia, fiecare dintrenoi emite judecati de valoare. Adica fiecare dintre noi este unjucator pentru sine si un arbitru pentru ceilalti."
Cu aceste considerente, AdrianCioroianu strange in volumul de fata un numar de texte aparute inprima parte a deceniului in diverse publicatii. Temele sunt dintrecele mai diverse: societatea romaneasca si pariul modernizarii;eroi - chipurile cu masti ale Istoriei; regele-playboy - femeilevietii sale dar si protejarea carturarilor; intelectualul mesianicOctavian Goga; Ion Antonescu, intre Hitler, Marin Preda si NicoaleCeausescu; un portret Ion Ratiu; dar si idei despre comunism,geopolitica, videocultura si altele.

In general, Adrian Cioroianu vedeistoria dintr-un unghi foarte personal, ceea ce starneste mereuinteresul. De pilda, un capitol intitulat "1938 - anul faraintoarcere (ce-l leaga pe tatal meu de Bette Davis si pe ThomasMann de martieni)" incepe astfel: "Anul 1938 este anul nasteriitatalui meu. Inainte de a fi un reper oarecare din istoriasecolului XX, aceasta prezenta a anului respectiv in istoria vietiimele private mi-a furnizat o curiozitate ce altfel nu s-arjustifica prin argumente eventual mai sofisticate - sau maistiintifice." Suficient pentru ca orice cititor sa afle ce s-a maiintamplat in acel an important pentru istoria Europei si aRomaniei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO