Ziarul de Duminică

Ce este dansul butoh? Vise coregrafice nipone GALERIE FOTO

Ce este dansul butoh? Vise coregrafice nipone/ de Ziarul de duminică

Ce este dansul butoh? Vise coregrafice nipone

Autor: Ziarul de Duminica

22.06.2012, 00:01 124

Teatrul Independent "Sala Mică" din Cluj a prezentat sâmbătă, 16 iunie, la Opera Maghiară, spectacolul de dans butoh "Dream of tomorrow" al coregrafului japonez Hikaru Otsubo. Reprezentaţia a fost precedată de o degustare de ceaiuri, organizată de firma clujeană "Drumul ceaiului".

Hikaru Otsubo este unul dintre cei mai cunoscuţi coregrafi de dans butoh, cu peste zece spectacole jucate în România în ultimii 15 ani, în special în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru "Atelier", unde a obţinut de trei ori şi Premiul pentru Coregrafie.

Dansul japonez butoh a apărut după al Doilea Război Mondial, într-o societate marcată de transformări radicale, ca o tendinţă artistică avangardistă, ce se opunea "americanizării" artei nipone. Principiile sale se bazează pe o imagerie grotescă, bizară, plecând de la concepte şi performat extrem de lent, cu dansatorul grimat total în alb. Dansul butoh presupune un control fizic perfect, mişcări rafinate, aproape contorsiuni, şi o disciplină impecabilă a parcursului scenic.

Printre spectacolele prezentate de Hikaru Otsubo în România se numără capodopera sa Visul marelui arbore, Visul fantastic al unui animal, Icarus - una din piesele sale de rezistenţă -, Firul de păianjen, Shiraito - un fir lucitor sau Mlădiere de purpură. Dansatorul şi-a creat un adevărat cerc de fani la Sfântu Gheorghe şi Baia Mare, unde a jucat cu predilecţie.

Visul din ziua de mâine (Dream of tomorrow), spectacolul de la Cluj al lui Hikaru Otsubo, este un mixaj de secvenţe din multele sale spectacole jucate în România de-a lungul anilor, un semn de omagiu adus celei de-a 20-a ediţii a Festivalului Internaţional de Teatru "Atelier". E un spectacol-colaj care arată evoluţia artei lui Hikaru, rigoarea lui de coregraf, păstrând însă în tiparul vizual amprenta hieratică şi stranie a dansului butoh, dansul protestului japonez.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO