Ziarul de Duminică

EDITORIAL/ Despre meserii, cu onestitate

EDITORIAL/ Despre meserii, cu onestitate
20.01.2010, 15:47 36
Chiar daca s-au mai estompat si nu mai au cadentade metronom din saptamanile trecute, tot mai auzim fel si fel deaberatii postelectorale spuse de oameni politici, de asa-zisanalisti si de jurnalisti, desi campania electorala si chiaralegerile s-au terminat de mai bine de o luna.
Cel mai frecvent auzim cainvingatorul n-ar avea gloria invingatorului, pentru ca n-a primitdecat un sfert din voturile populatiei, prin urmare nu trebuieconsiderat ca-i reprezinta pe toti, ba chiar ar face bine sa plece.Nimic mai aiuritor. Afirmatiile denota in cel mai nefericit cazincultura politica.
Intr-o democratie, cel carecastiga, fie si cu un singur vot, reprezinta majoritatea celor careau votat, chiar daca acestia au fost un procent mic din numarultotal al populatiei. Ceilalti care n-au participat la desemnarearespectiva fie au fost dezinteresati, fie au avut altceva maiimportant de facut, oricum, se supun rezultatului, chiar daca nu leconvine. Nimeni nu-i impiedica sa participe, daca aveau o altaoptiune.
Intr-un colos precum suntStatele Unite, de pilda, participa de regula la vot sub jumatatedin populatie, iar cel ales primeste putin mai mult de jumatate dinvoturi, adica ceva mai mult de un sfert din numarul total alalegatorilor. Dar nimeni nu contesta presedintele nou ales, careramane neclintit vreme de patru ani. La noi se intampla altceva siabunda sintagmele de genul "Trei sferturi din populatie au vrut oalta directie" sau "Trei sferturi din populatie nu l-au votat peX". Sunt de inteles frustrarile, dar viata merge inainte si cinechiar merita mai are sanse sa obtina ce doreste, la un viitorscrutin, daca stie sa se pregateasca. Asta in ceea ce ii privestepe oamenii politici.
Mai grave imi par reactiile deacest gen din partea ziaristilor. Meseria de ziarist este sainformeze, inainte de toate, ceea ce presupune o obiectivitate maimare sau mai mica. Nu cred insa ca se poate numi ziarist cel careclameaza la nesfarsit - prin urmare nu e o stare de moment - cavotul lui a fost altul si ca el vrea sa primeasca ce a votat si nurecunoaste nimic altceva. Ca ziarist, poti avea, fireste, osimpatie pentru un anume personaj, il poti sprijini, te potideclara public de partea sa, dar e inadmisibil sa faci asta si duparezultat, insistand in emisiunile sau articolele tale ca nu veiaccepta verdictul urnelor. Daca fiecare dintre cei care il ascultasau citesc ar gandi la fel si pe urma ar actiona, ce s-ar mai alegedin democratie?
De fiecare data cand audafirmatii de acest fel, sunt convins ca Brucan a gresitacordandu-ne numai doua decenii ca sa invatamdemocratia.

STELIAN TURLEA (n. 1946) aurmat studii de filologie (1968) si filosofie (1976), la Bucuresti,a fost aproape trei decenii redactor de politica externa la revista"Lumea", a condus, dupa 1989, revistele "Lumea", "Zig-Zag", apoiziarul "Meridian", dupa care a lucrat in televiziune, ca sef aldepartamentului de stiri al Antenei 1. Din 1996 lucreaza la PRO TV,din 2000 este si editor senior al Ziarului de Duminica. Esteautorul a zece carti de publicistica, zece romane, opt carti pentrucopii si doua traduceri. A ingrijit trei albume. A primit PremiulUniunii Scriitorilor pentru literatura pentru copii (2003), PremiulAsociatiei Editorilor din Romania (AER) pentru literatura pentrucopii (2005), Premiul Special al Uniunii Scriitorilor (2006),Premiul Asociatiei Scriitorilor din Bucuresti (2007). A fostnominalizat la Premiul Uniunii Scriitorilor pentru literaturapentru copii in 2000 si Premiul AER pentru roman in2003.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO