Ziarul de Duminică

Gesturile seamănă cu podoabele sau hainele unui om/ de Stelian Ţurlea

Gesturile seamănă cu podoabele sau hainele unui om/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea

28.04.2011, 23:43 1080

Ştiaţi că braţele permanent încrucişate arată o atitudine deopoziţie? Că ceafa unei femei poate exercita o puternică atracţieerotică dacă este bine descoperită şi asemănătoare unui gât delebădă? Că femeile care consacră mai mult timp carierei decâtfamiliei poartă geanta în general pe partea dreaptă? Că mâna stângăaşezată pe şoldul corespondent trădează un individ posesiv,exclusiv, în timp ce mâna dreaptă plasată pe şoldul corespondentsemnalează o ambiţie amestecată cu vanitate sau cu orgoliu? Căbuzele ciupite în permanenţă indică un grad considerabil de cruzimedin partea personajului observat? Că atunci când vă striviţipiciorul drept cu cel stâng înseamnă că respingeţi orice idee deanaliză a propriilor sentimente şi secvenţa trădeazăimpulsivitatea? Vreţi să ştiţi ce înseamnă aproape alte o mie degesturi ale vieţii cotidiene?

Joseph Messinger este scriitor, psiholog şi specialist încomunicarea verbală şi nonverbală, autor a numeroase lucrări desucces. S-a născut la Etterbeek,Belgia, în 1945,astăzi trăieşte la Paris. A fost psihoterapeut şi hipnoterapeut şişi-a publicat prima carte la 45 de ani. A scris peste douăzeci decărţi diferite despre gesturi, două dintre ele fiind traduse şi înromâneşte - "Interpretarea gesturilor. Cum să descifrezi limbajultrupului", apărută tot la Editura Litera anul trecut şi acest"Dicţionar ilustrat al gesturilor"*). Această lucrare unică permitedecodificarea cu uşurintţă a peste 1.000 de gesturi ale vieţiicotidiene, explică în cuvinte simple compatibilităţile întreindivizi în dragoste şi la locul de muncă, precum şi raţiunileeşecurilor şi ale succeselor fiecăruia.

"Cred că nu mai este necesar să demonstrez utilitatea unuiastfel de dicţionar. Am scris deja numeroase lucrări pe aceastătemă, vor urma şi altele, care vor aborda subiecte din ce în ce maiprecise, deoarece pasiunea mea pentru problematica gesturilor arămas intactă. Cu puţin timp în urmă am pus la punct o gramaticăgestuală, care s-a bazat pe observarea mai multor grupurisocio-profesionale şi pe stabilirea ca repere de lucru a treistereotipuri gestuale invariabile fundamentale. Astăzi, viziuneamea asupra semnificaţiei gesturilor trezeşte atât interesulprofesioniştilor în recrutarea de personal, cât şi pe cel alspecialiştilor în marketing pe internet."

Pe cine poate interesa limbajul gestual care face obiectulacestei lucrări o spune tot Joseph Messinger - profesori,diplomaţi, agenţi de vânzări, recrutori, psihologi, instructori,pedagogi, consultanţi, avocaţi, medici. Prin urmare, categoriisocio-profesionale foarte largi. Fireşte, îi interesează şi toţicei care trăiesc din, prin şi pentru imaginea lor publică."Gesturile, mai spune autorul, seamănă cu obiectele de podoabă saucu hainele care alcătuiesc garderoba unei persoane."

Dicţionarul cuprinde o parte introductivă în care sunt explicatecâteva clişee gestuale, vorbele rostite de corp, vocabularulpsihoanatomiei ("fiecare parte a corpului corespunde uneicaracteristici psihocomportamentale esenţiale" şi Messinger leexplică pe toate, de la bărbie şi buze, la bust, glezne, degete),profiluri gestuale de bază (Messinger a analizat o grilă declasificare în care intră 16 profiluri, dublu faţă de ceea ceexista în "Interpretarea gesturilor"). Aceste 16 profiluripsihogestuale sunt: creativul creator, creativul autodidact,narcisicul prozelit, narcisicul promotor, idealistul provocator,idealistul revelator, relaţionalul mediator, relaţionalulcomunicant, senzitivul mântuitor, senzitivul autocrat, tribalulmilitant, tribalul unificator, cartezianul moderator, cartezianulcoordonator, challengerul animator, challengerul învingător.Dincolo de aceste denumiri reci şi care spun puţin unui om obişnuitse află caracteristici bine definite. După introducere, urmeazăcele peste 500 de pagini de dicţionar ilustrat. Chiar şi răsfoinddoar paginile acestuia ajungem să ne cunoaştem mai bine pe noiînşine, partenerul de viaţă, prietenii, colegii. Să seduci, săatragi, să convingi sau să conduci sunt acţiuni care vor trece prinfiltrul dimensiunii gestuale. Gestul exprimă totul. Oriceinteracţiune cu ceilalţi înseamnă o competiţie din care veţi ieşiînvingător dacă, de la început, veţi pune în practică decriptareastereotipurilor generice.

*) Joseph Messinger - Dicţionar ilustrat al gesturilor,Editura Litera. Traducere de Cătălin Simion.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO