Ziarul de Duminică

Maestrii spiritului (II)

Maestrii spiritului (II)
06.10.2006, 20:42 30

Seria "Initieri" a Editurii Humanitas a continuat cu trei aparitii incitante: filosofii antici care stau la baza filosofiei lumii.

Jean Brun - Socrate. Incepand cu Platon si sfarsind cu marii istorici ai filosofiei secolului trecut, misterul vietii si invataturii lui Socrate a fost intors pe toate fetele, fara sa se poata spune ca a fost cu adevarat dezlegat. Jean Brun, profesor la Universitatea din Dijon, asaza aceasta situatie paradoxala in centrul succintei sale monografii. Sub infatisarea unei introduceri destinate "profanilor", el scrie un adevarat eseu, structurat dupa episoadele principale ale vietii lui Socrate - educatia, familia, dialogul, participarea la viata cetatii, procesul, moartea - si dupa elementele definitorii ale invataturii sale - deviza "cunoaste-te pe tine insuti", daimonul ironia. Dar, mai ales, in maniera autentic socratica si in traditia marilor ganditori pentru care Socrate a reprezentat un reper (Hegel, Kierkegaard, Nietzsche), Jean Brun pune pretutindeni totul in chestiune, atragand cititorul in sfera marilor porbleme ale filosofiei. "Mesajul lui Socrate ramane intotdeauna dincolo de orice utilizare care i s-ar putea da." Traducere din franceza de Walter Fotescu.

R.M. Hare - Platon. "Aceasta carte nu se doreste a fi o completare la literatura exegetica a lui Platon, deja uriasa si in continua crestere, ci o incurajare si un sprijin pentru publicul mediu care doreste sa se apropie de el. Din acest motiv, m-am concentrat asupra a ceea ce e mai usor, adica asupra dialogurilor timpurii si de mijloc, chiar daca nici cele tarzii nu sunt intru totul neglijate." Monografia lui R.M. Hare, profesor de filosofie morala la Oxford, se refera cu precadere la dialogurile platoniciene din tinerete, analizand cadrul istoric al aparitiei platonicismului, sursele sale - Heraclit, Pamendine, Pitagora -, precum si impactul sofistilor si al lui Socrate asupra gandirii grecesti. Punctul nodal al analizei consta in relevarea scindarii intregii filosofii a lui Platon intr-o teorie a cunoasterii si una asupra virtutii: doua personaje imaginare - Laton si Paton - sunt puse sa sustina pe rand punctele de vedere ale filosofului in aceasta privinta, ducandu-le pana la ultimele consecinte. Nu este ocolita nici spinoasa chestiune a teoriilor politice ale lui Platon, aflate in total contratimp atat cu epoca in care au fost formulate, cat si cu epoca noastra. In incheiere, autorul trece in revista acele probleme ale platonismului care raman actuale si astazi. Traducere din engleza de Matei Plesu.

Jonathan Barnes - Aristotel. Alaturi de Platon, din Evul Mediu pana in zilele noastre, Aristotel si-a pus definitiv amprenta asupra gandirii europene. Jonathan Barnes - de la Universitatea din Oxford - face o prezentare riguroasa si totodata accesibila a operei aristoteliciene: contributiile inovatoare din domeniul logicii, teoriile metafizice, lucrarile consacrate psihologiei, eticii si politicii, precum si ideile privind arta sau poezia sunt privite in contextul culturii antice grecesti si al devenirii marilor teme ale filosofiei. "O prezentare a posteritatii intelectuale a lui Aristotel ar cuprinde aproape intreaga istorie a gandirii occidentale. In parte, influenta sa a fost simpla si directa: diferitele doctrine si ganduri ale sale au fost preluate ca adevaruri de-a gata, iar ideile sale, sau imaginile acestora, pot fi intalnite in paginile filosofilor sau savantilor, ale istoricilor sau teologilor, ale poetilor sau dramaturgilor. Influenta sa a luat insa o forma si mai subtila. Atat structura, cat si continutul gandirii arsitotelice s-au intiparit de la sine in constiinta posteritatii. Conceptele si terminologia vehiculate in Lyceum au asigurat mediul de dezvoltare al filosofiei si stiintei, astfel ca si acei ganditori radicali care s-au decis sa respinga conceptiile lui Aristotel au facut-o, fara a sesiza acest lucru, intr-un limbaj aristotelic. Cand discutam astazi despre materie si forma, specii si genuri, energie si potentialitate, substanta si calitati, accident si esenta, vorbim fara sa stim limba lui Aristotel si gandim in termenii si in conceptele zamislite acum doua mii de ani in Grecia." Traducere din engleza de Ioan-Lucian Muntean.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO