Ziarul de Duminică

Mafia retrocedărilor frauduloase

Mafia retrocedărilor frauduloase/ de Rareş Năstase

Mafia retrocedărilor frauduloase/ de Rareş Năstase

Autor: Rares Nastase

02.06.2011, 23:19 2600

Revoltator: statul roman retrocedeaza case si terenuri unormostenitori fictivi! In Romania, daca ai influenta si bani, ajungesa ceri 14 hectare ca sa primesti peste 100. Iar primaria vindeapartamentele din casele revendicate de adevaratii mostenitoriignorand dreptul la proprietate.

Alesi locali, avocati, notari, oameni politici, toti sintparte a retelelor prin care cladiri istorice si terenuri in zonebune au ajuns in proprietatea unor oameni ce s-au folosit de actefalse. Asta in vreme ce adevaratii mostenitori sunt plimbati printribunale ani intregi, pana cand, ajunsi la capatul rabdarii, isivand drepturile litigioase pe sume de nimic. Un fenomen acoperit deautoritati, un capitol dominat de interese politice, cu ramificatiiin justitie.

Cum poti intra in posesia unei case sau unui teren cu actefalse, titluri de mostenitor care n-au nimic de a face curealitatea? Cu sprijinul autoritatilor care se fac ca nu vad sifavorizeaza restituiri de milioane de euro. O legislatie incalcitasi interese meschine au dus la mutilarea patrimoniul romanesc siimbogatirea unor oameni care n-au nici un respect pentru trecut siproprietate. In ultimii sase ani guvernantii au retrocedat haoticsi necontrolat mai mult de jumatate din pamantul statului. Undomeniu in care tentatia castigurilor fabuloase aduce impreunapoliticieni, edili, case de avocatura, notari si samsariimobiliari, transformati in cumparatori de drepturi litigioase.

In Timisoara cand spui piata imobiliara de lux spui clanuritiganesti, avocati, notari si alesi locali. Cele mai scumpeproprietati din oras ajung in proprietatea a trei familii de rromi,care controleaza toate tranzactiile cu vile de patrimoniu siterenuri.

In fiecare vara clanurile bastanilor isi fac simtita prezenta inoras. Un ritual in care pare ca isi marcheaza teritoriul. Auacaparat sute de proprietati de lux, ultracentrale, in care auchiriasi de top: consulatul german, cabinete de avocatura,politisti si firme de renume. Rromii au inteles ca astfel au accescatre sferele de influenta din oras. Isi impart centrul dupa leginescrise si cand nu se rafuiesc pe strada isi disputa conflictelepe holurile instantelor.

Capii clanurilor tiganesti detin averi uriase, de pe urmaunor improprietariri false in Timisoara, comise in ultimii 4 ani sicare abia in 2011 incep sa iasa la lumina, intr-un dosar complex pemasa procurorilor timisoreni. Avocatul Florin Kovacs, care areprezentat mai multi mostenitori de drept pagubiti de falsurileclanului Carpaci, vorbeste despre usurinta cu care acesta a obtinutinformatii despre terenurile si imobilele nerevendicate."Identificau bunuri revendicabile, dar nerevendicate, adica nuaparea niciun soi de mostenitori - spune el. In mod certconexiunile pleaca din primaria Timisoara, /…/ Fara sprijinulacestor institutii, nu se putea."

Ionelas Carpaci. Seful unuia dintre clanurile tiganestitimisorene. In acest moment este retinut sub invinuirea de fals subsemnatura privata. Cu acte false, Carpaci a pus mana pe multeterenuri din Timisoara. In dosarul procurorilor, care vizeaza oretea infractionala privind falsuri cu terenuri, au mai fost pusisub acuzare doi angajati de la cadastru si un angajat de laprimarie. Acestia sunt cercetati acum in stare de libertate, pentruabuz in serviciu si favorizarea infractorului. In acelasi dosar maiapar si doua doamne notar. Una e acuzata de neglijenta, iar cealataa fost scoasa de sub urmarire. A platit insa o amenda tot pentruneglijenta.

Acestia sunt actorii unui dosar care se afla inca pe rol si carea scos la iveala mai multe nereguli privind retrocedarile unorterenuri pretioase din Timisoara. In dosarul procurorilor se aflasi povestea unui teren care a ajuns in proprietatea clanuluiCarpaci, pe baza unor acte false desi au fost verificate de maimulte autoritati.

Procurorii n-au reusit sa afle de unde stia Ionelas Carpaci caun teren din inima Timisoarei i-a apartinut in 1900 unui cetateancu numele Berger, care n-a avut mostenitori. Carpaci a fabricat unact de identitate pentru un cetatean fictiv de nationalitatemaghiara. A falsificat si o dispozitie de primar care il punea pemostenitorul fictiv in posesia terenului. Cu actul de identitate sidispozitia falsificate s-a dus la notarul Safta Criste care a fostde acord sa semneze un act prin care un apropiat al clanuluiCarpaci devenea mandatar pus sa vanda terenul asa zisuluimostenitor. Safta Criste este sotia fostului procuror general alRomaniei.

"Apeland la serviciile doamnei Safta Criste, sotia fostuluiprocuror general Mircea Criste, sansa de a i se intampla ceva rauera foarte mica - precizeaza avocatul Florin Kovacs. De-a lungulanilor, chiar eu m-am ocupat de astfel de potlogarii imobiliare,care fusesera autentificate la biroul doamnei notar Safta Criste.La aceste plangeri toate s-au solutionat cu NUP."

Cu actele notariale in mana, Carpaci s-a vazut in masura sascoata la vanzare terenul mostenit cu acte false. Aici intra inscena omul de afaceri sirian Jabri Tabrizi. Sirianul Jabri Tabrizia fost la un pas sa fie pacalit cu 600 de mii de euro. Anul trecuts-a intalnit cu unul din membrii clanului Carpaci, cel care fusesemandatat ilegal sa vanda terenul. Sirianul a cerut date primarieisi in felul acesta a descoperit falsul din acte. Omul de afaceriarab l-a denuntat pe Ionelas Carpaci care a fost arestat.Procurorii i-au audiat pe toti cei cu care a intrat in contact. Inacest moment doar el este retinut. Angajatii de la cadastru si celde primarie sunt cercetati in libertate, in vreme ce Safta Criste afost scoasa de sub urmarire dupa ce a dovedit cu martori ca inbiroul ei s-ar fi prezentat un anume Berger - presupusul mostenitoral terenului. Procurorul care se ocupa de acest caz, AngelaTufariu, sustine insa ca notarul trebuia sa verifice autenticitateabuletinului si actele de improprietarire. "Berger Robert aveadezbatuta succesiunea in Ungaria ori e de esenta dreptului romanescca trebuie sa-ti dezbati succesiunea la locul situarii imobilului."Pentru ca nu a verificat aceste documente, care au transformat unimpostor in mostenitorul unei averi importante, a primit o amendade 1.000 de lei. Notarul a acceptat un dialog nefilmat, afirmand canu este implicat in afacerile dubioase ale familiei Carpaci.

Avocatul catorva mostenitori pagubiti de clanul Carpacisustine insa ca drumul oamenilor lui Carpaci catre cei din primariea fost deschis chiar de relatia cu dna notar. Kovacs sustine si caIonelas Carpaci s-a folosit de faptul ca sub aripa doamnei notaractiva si fiica secretarului din Primara Timisoara, Ioan Cojocari.Cel care semneaza toate actele de natura juridica si cel care areacces la toate informatiile din primarie. Ocupa aceasta functie de36 de ani si este cel mai important om din institutie, dupa primar."Legatura este foarte simpla, doamna Safta Criste a avut-o castagiara pe doamna Paula Cojocari, deci doamna Safta Criste este oapropiata a unor edili importanti."

Ioan Cojocari, secretarul Primariei Timisoara, neaga oriceimplicatie. De altfel n-a fost pus sub acuzare si nici n-a aparutca acuzat in dosarul privind falsurile imobiliare. "De unde sa stiueu ca e terenul primariei? In orasul asta eu cunosc ceva? Noilucram in carte funciara." Ioan Cojocari sustine ca in cazul incare ar fi avut nevoie de informatii privind terenurilenerevendicate din Timisoara, oamenii lui Carpaci ar fi putut sa leobtina doar de la Cadastru, lucru infirmat de seful acesteiinstitutii. "Aceasta baza de date exact cum o am eu, noi ,oficiulde Cadastru, o are si primaria Timisoara." - precizeaza Arthur Ursudirector OCPI Timis. "Primaria detine inca de prin anii 96, 97,copii ale cartilor funciare pe care noi le detinem pentru orasulTimisoara."

Anchetatorii sunt abia la inceput cu verificarile, si in acestmoment documentele pentru 80 de proprietati din Timisoara suntverificate. Cladiri si terenuri de milioane de euro, autentificatede mai multi notari, si care de 3 ani sunt in circuitul imobiliar.Deja intr-unul dintre cazuri edilii si procurorul au descoperit untitlu de proprietate falsificat, pentru un alt teren. "A fostvandut prin tranzactii successive, la mai multi cumparatori, siintr-un final un dezvoltator a ridicat pe el 2 imobile. O partedintre apartamente au fost vandute deja iar spatiile de birouriinchiriate. Autorizatia de constructie a fost primita chiar de laprimaria pagubita." "E ca si cand cineva v-a furat terenul sidumneavoastra ii mai dati si acceptul sa construiasca acolo. Adicaiertati-ma totusi…acel act a trecut prin mai multe compartimenteale primariei." -, mai spune Ursu.

In rechizitoriu dezvoltatorul spune ca a fost de buna credinta.S-a imprumutat trei milioane de euro la o banca pentru proiect, sipana si avocatii bancii au considerat terenul fara probleme, pentruca era si intabulat. Acum are sechestru pe toate bunurule saleinclusiv pe locuinta de domiciliu si risca sa piarda tot.

Mafia imobliara nu s-a imbogatit doar de pe urma falsurilor indocumente. Uneori chiar autoritatile au bagat in buzunarulrevendicatorilor milioane de euro retrocedand foarte usor terenuripentru care nu existau suficiente documente. Un batran de 92 de anicare ar fi avut dreptul sa primeasca doar 14 hectare de teren aprimit 176. Cum? Cu ajutorul autoritatilor care s-au grabit sa-idea averea inapoi inzecit.

Revendicatorul terenului este Constantin Nicolaide. Nimeni nustie unde locuieste si nimeni nu-si aminteste sa-l fi vazut panaacum la fata. Asta si pentru ca batranul a mandatat un constantean,…. Cristodor sa se ocupe de afacerile lui. Acesta l-a imputernicitsa ceara in baza unui titlu de proprietate din 1906 averea pe careo avea unchiul sau: 203 hectare de teren in nordul capitalei.Cristodor a depus cererea la patru institutii: Agentia DomeniilorStatului, primaria Mogosoaia, cea a sectorului 1 si primariacapitalei.

Omul cerea 203 hectare cu totate ca unchiul sau a vandul de-alungul vietii mare parte din pamant. In 1920 a cedat statului 150de hectare, fiind despagubit in bani, pentru ca in 49, sa vinda totce mai avea, ramanand cu 14 hectare. "Se pare ca a avut in totalcam 14 hectare la nivelul anului 1945 - spune Andrei Creci directoradjunct Directia Juridic PMB - pentru ca Legea 10 se refera laperioada 1945 pana in 1989." Pentru oamenii din primarii asta n-afost o problema si s-au grabit sa-l puna in posesie cu mai mult de14 hectare. Primaria capitalei i-a dat 11 hectare in zonaBucurestii Noi - unul in natura, 10 sub forma de despagubiri. "Aprimit o suprafata de teren de 11 mii de metri patrati pe fostaMosie Mogosoaia Parcelarea Laromet." Si primaria sectorului 1 sicea din Mogosoaia l-au pus la randul lor in posestie. Paul Precup,primarul Mogosoaei, sustine ca el a restituit doar 2,4 hectare,restul terenului era deja retrocedat de primarul aflat in functieinaintea lui. Actele care au stat la baza solicitarilor batranuluinu mai sunt de gasit in primarie. Edilii sectorului 1 sustin ca nuau ce sa explice cat timp au facut restituirea dupa ce au trimisactele la prefectura si prefectul de la acea vreme a verificatlegalitatea documentelor si a semnat pentru improprietarire. Pescurt, aceeasi bucata de teren a fost retrocedata de treiprimarii.

"Pentru 14 hectare extravilan - precizeaza GheorgheNedelcu director Statiune Pomicola -, a primit odata 14 hectare laMogosoaia, inca 7,5 hectare in sectorul 1, plus 6,7 hectare insectorul 1 deci inca 14 si ceva, 12,5 hectare la Statia PomicolaBaneasa, nu va spun eu ce valoare are asta, inca 12 hectare insectorul 1. "

O adevarata avere in nordul capitalei: chiar si in criza, la 300de euro metrul patrat rezulta un beneficiu de aproape 100 demilioane de euro!

Si ca totul sa fie perfect, in vremuri in care adevaratiimostenitori sarbatoresc 18 ani de procese, batranul despre careputina lume stie cine e a mai primit si 147 de hectare din livadaStatiunii Pomicole din Popesti. In 2008 seful ADS de atunci DanielDragan vorbea deschis despre aceasta retrocedare. "Sunt practicdrepturile unor cetateni, drepturi recunoscute de subcomisiasectorului 1, validate de prefectura capitalei." Daca Dragan ar fifacut o simpla cerere catre Ministerul Agriculturii ar fi aflat cabatranul mai are dreptul la doar 14 hectare. Pana la urma despreasta au aflat oamenii legii care l-au condamant anul trecut peDragan la sapte ani de inchisoare cu executare pentru ca aceastaretrocedare a fost considerata abuz in serviciu.

Inainte de venirea lui Dragan la Agentia Domeniilor Statului sefera Tanczos Barna care a preferat sa plece decat sa semnezedocumentul de retrocedare al livezii. "Eu am plecat acum trei,patru ani de la ADS din motive care tin de aceste aspecte." , spunefostul director. Tanczos Barba vorbeste si despre interese sipresiuni politice.

Batranul a ramas fara livada, insa terenurile pretioase daruitede cele trei primarii i-au ramas in posesie. De altfel o buna partedin terenurile primite cadou in nordul capitalei au fost vandute.Batranul Nicolaide a mai beneficiat si de alte ajutoare din parteaautoritalor locale. Vorbim aici de trei imobile din centrulcapitalei. Acestea au apartinut familiei Metulescu, avocatiinstariti pe la 1900. In zilele noastre averea lor se imparte intreun arhitect din Franta, un var din Craiova si batranul Nicolaide,ajuns in poveste dupa ce o matusa a arhitectului i-a lasat printestament partea ei la succesiune.

Toti mostenitorii au fost reprezentati in relatia cuautoritatile de o avocata recomandata de imputernicitul luiNicolaide. Din acel moment, cel care nu facea parte din familie,Nicolaide, avea sa decida cum se imparte averea. Mostenitorul dinFranta, arhitectul Andrei Metulescu, spune ca batranul a fost doarun paravan, la adresa sa din buletin figureaza o societatecomerciala, iar discutiile cu mandatarul aveau loc pe email. "Mi-aspus ca ei au relatii pe langa cei de care depinde retrocedarea.Ne-a cerut un procentaj pe care sa-l platim acestei relatii, a zisca fiecare dintre noi sa dam 15% din partea noastra... Doamnaavocat m-a sfatuit sa urmez propunerea de frauda!"

Asadar, mandatarul batranului ii cerea sa cedeze 15% din parteasa de avere unor reprezentanti din primarie. Arhitectul a refuzatsi din acel moment a fost scos de pe lista de mostenitori printertipuri avocatesti. "Niciodata avocata noastra nu ne-a sfatuit sichiar ne-a indus in eroare. Nu ne-a informat ca teoretic ne-arlipsi vreo hartie!" Arhitectul pagubit sustine ca avocata ar fifost mana in mana cu functionari din primarie, care s-au facut caploua, si nu i-au solicitat o procura cum ca si el vrea sarevendice. Daca mii de romani asteapta de 10 ani o dispozitie sa-siprimeasca proprietatile inapoi, in acest caz edilii s-au miscatrapid.

Primaria, care putea evita un proces, are acum termen dejudecata pe banii bucurestenilor. Arhitectul i-a chemat pe edili ininstanta. Batranul Nicolaide, cel care nu facea parte din families-a trezit astfel cu jumatate din averea familiei Metulescu.Arhitectul de la Paris nu si-a pierdut insa speranta desi ultimii10 ani au aratat ca mafia imobiliara dicteaza pe piataretrocedarilor. Pacalit de avocati, inselat de propriile rude sisupus chinului de a ramane fara avere in favoarea unui strain,arhitectul Metulescu se inscrie in randul celor care nu mai cred caRomania respecta dreptul la Proprietate.

Simona Mehedinti este nepoata celebrului Simion Mehedinti,savant si academician, parintele si fondatorul geografieiromanesti, prieten cu Titu Maiorescu. La anii batranetii a ajuns satraiasca din mila prietenilor care i-au oferit o mica locuinta cuchirie. De 18 ani se lupta prin tribunale ca sa-si recapete avereasi detine recordul celui mai vechi litigiu de revendicare. In 1993a cerut sa-i fie retrocedate doua vile care au apartinut familiei.Casa parinteasca de pe strada Mihaileanu si un alt imobil aflat inzona Foisor din Bucuresti. "Eu cred in dreptate! spune ea. Mai multnu pot sa spun, /…/ Eu am mostenit de la bunicul meu ceva dinfolosofiile lui Faust, in care spune, tradus din nemteste: Fericede cine poate spera!" Simona Mehedinti a tot sperat. Si cu sperantaa ramas. Cand si-a cerut averea a aflat ca in casa parintilorlocuiesc cu chirie oameni influenti. Toti au fost notificati caproprietarul si-a cerut casa si totusi exact cu o luna inainte cajudecatorii sa dea sentinta, primaria a vandut chiriasilor in bazalegii 112 apartamentele din imobil. O luna mai tarziu, un om deafaceri le-a cumparat de la ei. Acum se judeca cu el. Disperata, adepus o plangere si la CEDO. Stresul ultimilor ani, saracia siteama ca va ramane fara nimic au facut-o sa-si vanda drepturilelitigioase pentru al doilea imobil. A luat pentru asta 200 de miide euro desi stie ca proprietatea din zona Rosetti valoreaza pesteun milion. A trimis o parte din bani copiilor in Germania, restuli-a cheltuit in litigiul pentru casa parinteasca.

Simona Mehedinti stie ca viata ei va fi poate prea scurta pentruhatisul legislativ. Mai stie insa ca ea e norocoasa - imobilulpentru care lupta e inca in picioare.

In urma unor litigii anevoioase mostenitorii se aleg de multeori doar cu ruine, in care locuiteste cine vrea, cum vrea. Uneletransformate in depozite de gunoi, altele capcane, cu risc mare deprabusire. Asta inseamna 5, 10 sau chiar 20 de ani de procese.

In urma cu 6 ani Agentia Domeniilor Statului detinea 540 de miide hectare de pamant si cladiri. In 2011 mai are 340 de mii. Ceamai mare parte dintre proprietati au ajuns pe mainile unor jucatoride pe piata imobiliara.

Legislatia romaneasca privind restituirile a favorizat vanzareadrepturilor litigioase si incurajeaza o mafie imobiliara amandatarilor. Mii de romani si-au petrecut anii batranetii crezandin dreptul la proprietate si mai ales crezand in justitie.Vremurile aveau sa le arate ca traim intr-o tara in care intereseleunor cercuri sunt mai presus de lege si de buna credinta.Retrocedarea proprietatilor pare boala cronica a Romaniei, iartratamentul inseamna specula si umilinta.

Reportaj difuzat de Protv in emisiunea "Romania, teiubesc!" din 1 mai 2011

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO