Ziarul de Duminică

Moştenirea lui Grigore Gafencu/ de Stelian Ţurlea

Moştenirea lui Grigore Gafencu/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea

27.01.2011, 23:40 104

Grigore Gafencu

Învăţămintele istoriei

Articole, discursuri şi interviuri din presaexilului

Editura Curtea Veche

"În ceea ce priveşte pacea europeană - scriaGrigore Gafencu în publicaţia <<Unitatea Europei>>, în1948 -, expusă unei certe şi neîncetate ameninţări, cum am putea săne imaginăm securitatea Vestului fără existenţa liberă a ţărilordin Est? Învăţătura cea mai elocventă care se degajă din istoriasecolului trecut este succesul efortului perseverent şi susţinut alOccidentului în vederea extinderii de la vest la est a unei ordinide drept europene. (...) Este posibil ca astăzi, atunci cândevenimentele ne constrâng să facem un pas înainte pe caleaorganizării unitare a continentului, să abandonăm principii dedrept, de securitate şi de o bună politică (…) în aşa măsurăidentificate cu concepţia însăşi a Europei?"

Grigore Gafencu, gazetar, om politic şi diplomat, se naşte în 1892la Bucureşti. După studii juridice la Geneva, obţine titlul dedoctor în Ştiinţe Juridice al Universităţii Sorbona din Paris. Esteofiţer de aviaţie în timpul Primului Război Mondial, în cadrul uneiescadrile mixte româno-franceze, fiind decorat cu Ordinul "MihaiViteazul". După război, desfăşoară o bogată activitatepublicistică, ce culminează, în 1937, cu înfiinţarea ziaruluiTimpul. Ca ministru al Afacerilor Străine (23 decembrie 1938 - 1iunie 1940), rămâne fidel orientării prooccidentale a politiciiromâneşti, iar după izbucnirea războiului este un susţinător alneutralităţii României. La începutul lui iulie 1940, este numitministru al României la Moscova. După declanşarea războiuluiîmpotriva URSS, se stabileşte în Elveţia, unde publică, în 1944,lucrarea <<Préliminaires de la guerre à l'Est>>. Înperioada următoare este, alături de generalul Nicolae Rădescu, unuldintre liderii marcanţi ai exilului românesc. Concomitent,desfăşoară o activitate publicistică intensă, atât în publicaţiiimportante din SUA, Franţa sau Elveţia, cât şi în cele editate deemigraţia română. Colaborează, de asemenea, la Radio "EuropaLiberă" cu analize de politică externă. Este cunoscut şi ca unmilitant fervent pentru unificarea europeană, participând, înnumele emigraţiei române, la diverse manifestări şi congrese peaceastă temă. Moare la Paris la 30 ianuarie 1957. "În anii de după1945 - scrie Ioan Stanomir -, Grigore Gafencu întruchipează, cuelocvenţă şi echilibru, valorile pe care exilul democratic românescs-a întemeiat. Patriotismul lipsit de ostentaţie, moderaţia,luciditatea şi viziunea politică de lungă durată sunt parte amoştenirii pe care biografia lui Grigore Gafencu o lasă celor deastăzi. Întoarcerea către Gafencu este întoarcerea către surseleunui viitor european şi democratic al României."

Ediţie îngrijită de Dan Taloş. Studiu introductivde Florea Ioncioaia.

Ronald Syme

Revoluţia romană

Roma între 60 î.Hr. - 14d.Hr.

Editura All

Cartea este unstudiu celebru al unui ilustru istoric al Antichităţii romane,Ronald Syme, profesor de istorie romană la Oxford. Lucrareaanalizează foarte amanuntit situatia politica a Romei intre anii 60i.Hr. si 14 d.Hr., respectiv venirea la putere a lui Caius IuliusCaesar, asasinarea acestuia si preluarea treptata a puterii decatre fiul sau adoptiv, Octavianus, devenit Augustus, primulprinceps din istoria Romei imperiale. Sunt prezentate evolutiagruparilor politice si de interese din aceasta perioada,organizarea de stat si institutionala care a reprezentat, in opiniaautorului, o adevarata "revolutie" in istoria Romei. Traducere deGabriel Tudor şi Simona Ceauşu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO