Ziarul de Duminică

Procesul lui Iuliu Maniu (I)

Procesul lui Iuliu Maniu (I)
11.04.2008, 16:12 316

Doua avioane de tipul IAR 39, pilotate de Predea Gheorghe si Lusting Romulus, aterizau, la 14 iulie 1947, ora 6 dimineata, la Tamadau. In ziua respectiva pilotii ar fi trebuit sa transporte medicamente de la Constanta la Bucuresti. Un grup de sapte persoane s-a grabit sa se urce in cele doua avioane. A fost momentul in care au intervenit agentii Sigurantei, somandu-i cu focuri de arma pe pasageri sa coboare. Membrii grupului Mihalache-Gafencu au fost arestati si transportati la sediul Sigurantei, fiind acuzati de tentativa de "evaziune din tara". "Fugarii" au fost deconspirati de unul dintre cei doi piloti. In scurt timp, numarul celor arestati de agentii Sigurantei, in legatura cu tentativa de fuga de la Tamadau, s-a ridicat la 117 persoane.
Iuliu Maniu a fost arestat la sanatoriul dr. Jovin din Bucuresti unde se gasea internat, protestand, la 18 iulie 1947, fata de actiunea agentilor Sigurantei: "Sunt grav suferind. Din aceasta cauza am fost internat in sanatoriu, unde mi s-a facut domiciliu fortat fara nici o motivare si fara nici o forma legala. Am protestat in scris. Acum sunt ridicat de aici fara nici o forma de drept, cu forta. Cedez fortei, dar protestez cu toata hotararea. Nu stiu unde sunt dus. Cedez fortei".
Fara indoiala, Iuliu Maniu a fost considerat de comunisti un adversar incomod, care semnala prin toate canalele pe care le avea la dispozitie neregulile politicienilor impusi pe scena politica de la Bucuresti de tancurile sovietice. Astfel, au ramas memorabile protestele lui Iuliu Maniu la adresa premierului dr. Petru Groza, in 1946, prin care sesiza "abuzurile, ingerintele si samavolniciile autoritatilor publice" in cadrul campaniei electorale.
Momentul arestarii a fost speculat de catre Teohari Georgescu, ministrul de interne, care a propus Consiliului de Ministri, la 29 iulie 1947, dizolvarea P.N.T., ca de altfel si a tuturor "organizatiilor judetene, de plasa si comunale ale sus-mentionatului partid, organizatiile militare, de tineret, feminine si alte organizatii conduse de acest partid". In baza raportului lui Teohari Georgescu, Camera Deputatilor a adoptat o motiune de dizolvare a P.N.T., acesta fiind eliminat, cu 294 de voturi pentru si doar unul contra, din viata politica a unei Romanii in care comunistii faceau jocurile. Ramanea "nepedepsit" Iuliu Maniu, simbolul P.N.T. Comunistii aveau sa-i organizeze acestuia un proces, de ochii lumii, in care sentinta a fost data cu mult timp inainte.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO