Ziarul de Duminică

SPECTACOLUL IN 100 DE CUVINTE

01.06.2007, 22:39 32

Premiere estivale
Teatrul National din Timisoara se afla in fata a doua proiecte ofertante. Primul poarta semnatura scriitorului Mircea Cartarescu si a regizoarei Catalina Buzoianu. Este vorba despre Visul, o adaptare scenica a prozei lui Cartarescu, productie realizata in cadrul unui program al TNT finantat de ICR prin Proiectul Cantemir. Spectacolul reuneste si alte personaje de referinta din lumea artistica: scenografa Velica Panduru, compozitorul Mircea Florian, coregrafa Malina Andrei, muzicieni timisoreni si, nu in ultimul rand, trupa Nationalului. In distributie: Iuliana Craescu, Alecu Reus, Victor Manovici, Alina Reus, Irene Flamann Catalina, Catalin Ursu, Andrea Tokai, s.a. Premiera va avea loc pe 16 iunie. De asemenea, au inceput repetitiile la spectacolul in doua personaje Barrymore de William Luce, in regia lui Sabin Popescu. In rolul titular, Gheorghe Visu. Premiera va avea loc la sfarsitul lui iunie.

Pentru regizorul-autor
Teatrul de Comedie din Bucuresti a prezentat saptamana trecuta o premiera "preluata". Este vorba despre Un spectacol de teatru, pe texte ale regizorului avangardist Aureliu Manea (azi, retras din activitate), o montare interactiva, care incearca sa iasa din tiparele teatrului conventional si care pune in discutie problema - mereu actuala - a conflictului dintre artistii de generatii diferite. Textul, extras initial exclusiv din scrieri ale lui Aureliu Manea, a fost adaptat in cursul repetitiilor, luand nastere un scenariu original; spectacolul este insa dedicat in mod explicit celui care l-a inspirat. "Un spectacol de teatru" a participat, in 2003, la Festivalul de Teatru Experimental de la Cairo, unde s-a bucurat de un imens succes de presa si de public. Din distributie fac parte Adriana Trandafir, Gabriel Fatu, Tudor Istodor, Claudia Negroiu si Andreas Petrescu. Coregrafia: Ioana Marchidan. Scenografia: Adriana Raicu Petre.

Epiland... in Romania
Institutul Cultural Roman din New York a anuntat turneul in Romania al productiei americane Waxing West (Sa epilam Vestul) de Saviana Stanescu, in regia lui Benjamin Mosse. Productia, a carei premiera a avut loc la New York in luna aprilie a acestui an, apartine Teatrului La MaMA din New York si companiei East Coast Artists si a fost realizata in colaborare cu Institutul Cultural Roman din New York. Turneul in Romania beneficiaza de sustinerea organizatiei Trust for Mutual Understanding. Spectacolul s-a jucat la Bucuresti pe 29 mai, la Teatrul ACT, iar la Sibiu, pe 2 iunie, in cadrul Festivalului International de Teatru din Capitala Culturala 2007. Inaintea turneului in Romania, poeta si autoarea dramatica Saviana Stanescu a fost prezenta la un festival parizian, alaturi de dramaturgii Matei Visniec (Franta) si Hristo Boytchev (Bulgaria).

Un joc actual
Jocul ielelor de Camil Petrescu, intr-o noua versiune scenica, se joaca, din 25 aprilie, la sala ce poarta numele autorului (sau sala Atelier) a Nationalului bucurestean. Regia ii apartine lui Claudiu Goga, directorul Teatrului "Sica Alexandrescu" din Brasov. Acesta a optat pentru actorii Marius Stanescu/Liviu Lucaci in rolul Gelu Ruscanu, Mircea Rusu, in rolul Serban Saru-Sinesti, si IrinaMovila/Ilinca Goia, in rolul Maria Sinesti. Din distributie mai fac parte nume cunoscute ale scenei bucurestene: Ilinca Tomoroveanu, Emilia Popescu, Dorin Andone, Vlad Ivanov, Andrei Duban, Bogdan Musatescu, Eugen Cristea etc. Stefan Caragiu semneaza decorurile, iar George Marcu, muzica. Piesa lui Camil Petrescu este unul dintre cele mai incitante texte din literatura noastra dramatica, o poveste (actuala si azi) despre nevoia de a sustine valorile morale impotriva unor mentalitati rapace.

Flamenco pentru toti
Teatrul METROPOLIS din Bucuresti va fi gazda celui mai important workshop de flamenco organizat vreodata in Romania. Doi importanti coregrafi spanioli, Ivan Elias Gongora si Monica Cano, vor sustine ateliere intensive de invatare a dansului flamenco, dans care a cucerit intreaga lume. Ivan si M?nica, dansatori ai Companiei "Joaquin Cortes", se antreneaza si lucreaza alaturi de Joaquin Cortes, Cristobal Reyes (profesorul lui Joaquin Cortes), Juan Carlos Lerida si binecunoscutul regizor Franco Zeffirelli. Workshop-ul incepe luni, 4 iunie. In cadrul acestuia, vreme de o saptamana, cursantii vor lucra intensiv cu cei doi maestri spanioli, cate cinci ore pe zi. Numarul locurilor este limitat la 20. Primul inscris este binecunoscutul cantaret de muzica latino, Pepe.

Apocalypto pe DVD
S-a lansat de curand pe DVD filmul Apocalypto, o calatorie infricosatoare, plina de lupte si revelatii neasteptate, o cursa tensionata din care, o data intrat, nu mai poti scapa. De curand nominalizat la Premiile Globul de Aur, sectiunea Cel mai bun film intr-o limba straina, Apocalypto este, conform declaratiilor autorului sau, Mel Gibson, cea mai dificila pelicula regizata pana in prezent de cineast: "Apocalypto a fost de departe cel mai greu film de realizat. Programul de lucru s-a dovedit mai incarcat ca niciodata si greu de respectat". Condus de emotiile sale la nivel vizual, regizorul a creat un film cum nu au mai fost altele, un film despre o legenda care incepe pe masura ce o civilizatie se sfarseste. Apocalypto este disponibil pe DVD si la noi, din 30 mai, in marile centre comerciale si magazinele de specialitate din toata tara.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO