Ziarul de Duminică

SPECTACOLUL IN 100 DE CUVINTE

09.11.2007, 00:32 32

La Upsala 2007
Filmul Lampa cu caciula al lui Radu Jude a castigat Marele Premiu al Festivalului International de film de scurtmetraj de la Uppsala (Suedia). Premiul celei de-a 26-a editii a Festivalului de la Uppsala a fost in valoare de 25.000 de coroane suedeze (2.700 euro). Distinctia pentru filmul romanesc a fost ridicata de producatorul Ada Solomon, aflata la Uppsala la invitatia Institutului Cultural Roman (ICR) de la Stockholm. Lampa cu caciula, in regia lui Radu Jude, pe un scenariu semnat de Florin Lazarescu, este un road-movie despre relatia tata-fiu si despre importanta lucrurilor mici. Pelicula a concurat cu 378 de productii de scurtmetraj din intreaga lume. In competitia de anul acesta a fost selectat si filmul Amatorul, al regizorului Marian Crisan.

One-woman-show
Spectacolul Rendez-vous cu Rodica Popescu-Bitanescu, o selectie de piese de Tudor Musatescu, va fi prezentat publicului timisorean, in 25 noiembrie, pe scena Teatrului National din Timisoara. Spectacolul porneste de la o selectie de piese din opera lui Tudor Musatescu - Domnule comisar, Declaratiune, Raport catre seful statiei Plopeni, Subsemnata Didina Coscovete, Draga mea Tanti, Scrie, domnule grefier, Motiune superdivinizata si Musatisme. Victor Moldovan semneaza regia acestui spectacol de "moravuri si naravuri tipic romanesti". Rendez-vous cu Rodica Popescu-Bitanescu este un one-woman-show, produs de Teatrul National de Televiziune in colaborare cu Teatrul National Bucuresti. Rodica Popescu-Bitanescu va duce spectacolul si pe scena Teatrului Clasic din Arad in 26 noiembrie.

Trompetele rasuna
Programul Zilei Nationale a Romaniei este deja in pregatire la Alba Iulia si va cuprinde concerte de muzica usoara si populara in aer liber, intreceri sportive, spectacole de teatru si o parada militara in care va fi prezentata si tehnica de lupta. Programul din acest an va incepe cu aproximativ doua saptamani inainte de 1 decembrie si se va incheia in 3 decembrie. In aceasta perioada vor fi organizate manifestari culturale, sportive si artistice, iar pe 1 Decembrie vor avea loc o parada militara si o parada a portului popular, concerte in aer liber de muzica usoara si populara, spectacole de teatru si focuri de artificii. Printre surprize se numara spectacole de teatru si de balet puse in scena de trupe cunoscute din tara si strainatate, printre care Nationalul bucurestean si Teatrul Balsoi din Moscova.

La un pas de Oscar
Filmul 4 luni, 3 saptamani si 2 zile de Cristian Mungiu a fost recompensat cu Hollywood World Award, premiu care anticipeaza cu mare precizie filmele straine care vor ajunge sa ia Oscarul decernat de Academia americana la sfarsitul lunii februarie a anului urmator. Filmul lui Mungiu reprezinta propunerea Romaniei pentru nominalizare la premiul Oscar pentru film strain. La cele trei editii anterioare, castigatorii Hollywood World Award au fost Volver de Pedro Almodovar (2006), Mrs. Henderson Presents de Stephen Frears (2005), The Motorcycle Diaries de Walter Salles si Mar adentro de Alejandro Amenabar (2004). La editiile precedente ale premiului au mai fost nominalizati doi regizori romani: Corneliu Porumboiu cu A fost sau n-a fost? si Cristi Puiu cu Moartea domnului Lazarescu.

Au fost la Roma
Filme de Cristi Puiu, Cristian Nemescu, Corneliu Porumboiu si Catalin Mitulescu au fost proiectate in perioada 26 octombrie - 7 noiembrie, la Roma si la Pisa, in cadrul Zilelor filmului romanesc in Italia. Zilele filmului romanesc in Italia este un proiect finantat cu 122.000 lei de ICR, prin Programul Cantemir. Manifestarea a debutat pe 26 octombrie, la Roma, cu proiectia filmului Moartea Domnului Lazarescu al regizorului Cristi Puiu si a continuat la Roma, pe 29, 30 si 31 octombrie, iar intre 4 si 7 noiembrie s-a mutat la Pisa. In cadrul evenimentului au fost prezentate si creatii ale regizorilor Alexandru Solomon, Ruxandra Zenide, Catalin Mitulescu, Corneliu Porumboiu, Radu Jude, Tudor Giurgiu, Cristian Nemescu, Dragos Iuga si Constantin Popescu. Programul festivalului a mai cuprins intalniri cu publicul italian si doua conferinte de presa cu participarea cineastilor romani.

Turneu cu Inima de caine
Nationalul bucurestean si-a incheiat pe 5 noiembrie turneul de o saptamana in capitala Ungariei, cu spectacolul Inima de caine dupa Mihail Bulgakov, in regia lui Yuri Kordonsky, la invitatia ICR din Budapesta. Cele doua reprezentatii cu montarea de mare succes Inima de caine s-au jucat pe cea mai importanta scena a Ungariei, Teatrul "Katona Jozsef" din Budapesta. Pentru creatia sa din acest spectacol, Victor Rebengiuc a primit premiul pentru Cel Mai Bun Actor la Gala Premiilor UNITER 2006, spectacolul avand si trei nominalizari la categoriile: Cel Mai Bun Spectacol si Cel Mai Bun Actor in rol principal (Marius Manole, pentru rolul Sarik si Victor Rebengiuc, pentru rolul profesorului Preobrajenski). In distributie: Victor Rebengiuc, Marius Manole, Mircea Rusu, Florina Cercel.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels