Ziarul de Duminică

SPECTACOLUL IN 100 DE CUVINTE

03.08.2007, 19:25 18

Inger la Mittelfest
Un spectacol cu piesa Ingerul electric de Radu Macrinici a fost prezentat publicului italian la editia de anul acesta a Festivalului International "Mittelfest" (14-22 iulie, Cividale del Friuli): productia Teatrului Municipal din Baia Mare, in regia lui Gelu Badea, a avut premiera romaneasca pe 8 noiembrie 2006, acesta fiind primul sau turneu international. Din distributie au facut parte Ariana Presan, Gabriela del Pupo, Sebastian Badarau, Sorin Miron si George Costin. "Mittelfest" se desfasoara de 16 ani, sub patronajul presedintelui Italiei, reunind spectacole de teatru si concerte din diverse tari europene. Editia 2007 a fost dedicata Drepturilor Omului. Piesa romaneasca, in care se vorbeste despre tentativa de sinucidere a trei adolescenti, salvati in ultima clipa de o pana de curent, pune in discutie atat deriva umana, cat si contextul social si politic al Romaniei postrevolutionare.

Toamna melomanilor, in cifre
Editia 2007 a Concursului International "George Enescu" va inregistra, se pare, recorduri de participare la toate cele trei sectiuni traditionale ale sale: Compozitie, Pian si Vioara. Astfel, la sectiunea Compozitie au fost inscrise nu mai putin de 118 lucrari provenite din 34 de tari, in timp ce la sectiunile de Vioara si Pian vor concura, in total, 85 de participanti sositi din 32 de tari (Pian - 44 de concurenti din 15 tari, Vioara - 41 de concurenti din 17 tari). Pe data de 7 septembrie va avea loc, in prezenta juriului de la sectiunea Vioara, si concursul pentru atribuirea mult-disputatului instrument Stradivarius. Editia a XVIII-a a Festivalului si Concursului International "George Enescu" se va desfasura intre 1 si 23 septembrie. Biletele pentru festival au fost puse in vanzare de la 1 august, la casieria Salii Palatului.

Operalia 2008
Concursul de canto "Operalia", organizat anual de tenorul Placido Domingo, ar putea fi gazduit in 2009 de orasul Bucuresti, dupa cum a anuntat Ioan Holender, directorul artistic al Festivalului "George Enescu" si director al Operei din Viena. Holender a discutat deja acest aspect cu Placido Domingo, celebrul tenor primind invitatia cu mare bucurie. Domingo are pana in prezent peste 100 de inregistrari clasice, dintre care 96 sunt opere integrale, pentru care a castigat noua premii Grammy. De asemenea, are peste 50 de videoclipuri si mai multe filme. "Operalia", competitie internationala de canto, a fost fondata in 1993 de Placido Domingo pentru a descoperi si promova cei mai buni cantareti tineri de opera din lume. In acest an, Operalia s-a desfasurat in iunie, la Paris, cele mai mari premii din competitie atingand valoarea de 30.000 de dolari.

Seara lautarilor
Seara de 31 iulie a fost dedicata, in spatiul experimental E-uranus, muzicii lautaresti autentice. Totul a inceput cu mancare "haiduceasca", a continuat cu proiectia filmului Gadjo dilo regizat de Tony Gatlif si s-a incheiat cu un concert sustinut de Taraful Haiducilor. Evenimentul a fost organizat de Metropolis Film, in parteneriat cu ICR si Institutul Cultural Francez. Originar din Clejani, Taraful Haiducilor a sustinut, incepand cu 1988, concerte pe toate meridianele; Tokio, Paris, Singapore, Londra, New York, Los Angeles sunt doar cateva dintre orasele unde recitalurile Tarafului au cunoscut un mare succes. In momentul de fata, formatia numara 11 membri, cu varste intre 20 si 85 de ani. Produs in 1997, Gadjo Dilo (cu romanca Rona Hartner cap de afis) l-a consacrat pe Tony Gatlif ca regizor cu un stil unic si a fost distins cu premii la festivaluri internationale importante, precum Locarno sau Montreal.

Soc cultural
Asociatia culturala TURN si ICR aduc pentru prima data in Romania trupa Kultur Shock, in cadrul primei editii International Romani Art Festival, organizat la Timisoara, in perioada 31 august - 6 septembrie 2007. Produs intercultural purtand marca non-discriminarii si a diversitatii, Kultur Shock "ameninta" publicul cu o infuzie de sunet, culoare si energie. Un soc cultural premeditat, cu un scop precis: sa rupa limitele impuse si autoimpuse. Fondata la Seattle de Gino Yevdjevich (sarb bosniac, fost pop star din Iugoslavia), Kultur Shock este o explozie culturala, trupa fiind formata din Mario Butkovich, chitarist croat din Bosnia, Val Kiossovski, chitarist bulgar, basistul Masa Kobayashi din Japonia, Chris Stromquist si Matty Noble. Concertul Kultur Shock va avea loc pe 31 august, prima zi de festival. In deschiderea concertului se va produce trupa clujeana de ska punk Dance Trauma.

Legaturi de succes
Dupa lansarea pe marile ecrane din Taiwan, Polonia si Spania, cel mai consistent succes de box-office romanesc al anului 2006, Legaturi bolnavicioase, a fost distribuit in cinematografele din Franta, incepand cu 25 iulie. Filmul s-a bucurat de critici pozitive, celebra publicatie Premiere elogiind creativitatea si talentul de care a dat dovada regizorul Tudor Giurgiu. De asemenea, in urmatoarele sase luni pelicula va ajunge si in cinematografele din Marea Britanie si Bulgaria. Lansat in 2006, in cadrul sectiunii Panorama a Festivalului de Film de la Berlin, Legaturi bolnavicioase a participat pana in prezent la peste 40 de festivaluri, dintre care cele mai recente sunt Cleveland, Rotterdam, Hong Kong, Belgrad si Londra. In Romania filmul a fost lansat pe DVD, in colaborare cu Provideo, si poate fi urmarit si pe canalul pay-tv HBO.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO