Ziarul de Duminică

Tonitza revine in fruntea topurilor

Tonitza revine in fruntea topurilor

Nicolae N. Tonitza, Nud vazut din spate, semnat stanga sus cu negru, ulei pe carton lipit pe carton, 40x30 cm

02.05.2008, 15:30 105

A aparut o agitatie interesanta pe piata de arta, o concurenta neasteptata intre casele de licitatii, care reasaza competentele (in functie de prestigiul organizatorilor) si schimba neasteptat de repede topul general al vanzarilor, chiar la varf.
Agitatia a pornit odata cu schimbarea de management provocata de Alexandru Ghildus, care a renuntat la Casa Monavissa si a pornit destul de repede licitatiile sub acelasi nume cu galeria sa de arta contemporana instalata de ani buni in hoteluri de lux. GOLDart-ul lui Ghildus a inceput cu un Petrascu de tinerete - Plaja la Biarritz, cu articole in presa si cu o focalizare pe locatia sa preferata - Galeria Galateca de la BCU. O atmosfera cunoscuta de la licitatiile Monavissa (unde pe vremuri se auzea muzica lui Vivaldi), dar ceva mai vioaie. Casa Monavissa a ramas cu pagina de internet in care multa vreme nu a fost nimic nou de adaugat, cu topul vanzarilor (in lei, fapt ce amesteca un pic reperele) si cu ambitia actionarilor de a relua cursa intr-o zi foarte aglomerata: de Florii. Un recul, sa zicem, cum a avut si Casa Pogany dupa retragerea din prima linie a lui Pavel Susara.
Partea leului, in toata aceasta cursa concurentiala agitata, a revenit celei mai stabile si mai constante case, Alis. Intr-o zi de 13, s-au adunat cateva lucrari de exceptie semnate Tonitza, Darascu, Grigorescu, Pallady, Bancila, Catargi, Vermont, Schweitzer-Cumpana, Baba, Paul Neagu. Vanzarile au fost pe masura.
De Florii se consuma oricum punctul culminant al intrigii: toate cele patru case de licitatii au programate intalniri cu colectionarii. In spate, exista probabil o vanatoare de oferte, de piese importante. Publicul, care este in mare acelasi, se imparte. Topul general a castigat inca o lucrare de exceptie: Nud vazut din spate de Nicolae Tonitza. O lucrare pentru care, probabil, s-au facut nenumarate studii, o compozitie ce se regaseste in foarte multe desene in bait ale artistului. Pana si titlul picturii a intrat de aproape patru ani in multe dintre analizele pietei de arta. In septembrie 2004, la Alis s-a vandut, cu 51.980 euro, Nud vazut din spate, o compozitie-fragment in care au fost finisate formele si silueta vazute din spate pe structura coloanei vertebrale. Aceasta pictura a fost, pentru cativa ani, cea mai spumpa lucrare a lui Tonitza vanduta la licitatii. Acum, Nud vazut din spate este un trup intreg, in picioare, o compozitie anatomica. Cu un pret de pornire de 55.000 lei, ea nu anunta nimic iesit din comun. Dar nudurile lui Tonitza au primit oferte si atunci cand erau in creion, bait sau tus pe hartie - anul trecut, un nud desenat in carbune a fost adjudecat cu peste 3.000 de euro. Pretul a urcat repede si sigur. Ofertele nu s-au lasat asteptate. De la 55.000 lei, ciocanul a cazut abia la 250.000 lei. Este un nou record Tonitza la Alis. Cel mai scump Tonitza de pe piata ramane la Monavissa: Studiu pentru un portret, adjudecat cu 320.000 lei.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels