Ziarul de Duminică

Un "inger" Bosch printre moti

Un "inger" Bosch printre moti
18.01.2008, 23:04 21

Cand i-am vazut primele desene - niste halucinante fabule caricaturale, de o frapanta originalitate ca viziune caracterologica, sarcastice, dar palpitand de un duh moralizator de o cuceritoare inocenta -, Sonia Tibacov avea doar vreo 12 ani. Mi le-a dezvaluit o venerabila pictorita din Cluj, originara din Alba-Iulia, unde o descoperise la o olimpiada scolara nationala, la care se afla ca membra a juriului. Intamplarea a facut ca, intr-o alta imprejurare, despre aceeasi "micuta Bosch" - versiunea autohtona a supermediatizatei surate a ei de peste Ocean - sa-mi fi relatat si pictorul bucurestean Costin Neamtu, care ii vazuse cateva lucrari la o selectie nationala de arta plastica patronata de UNICEF, in vederea unor proiecte expozitionale internationale.

Intre timp, copila a mai crescut. Cand drumurile mele prin tara m-au adus in toamna anului trecut prin Alba-Iulia, aveam sa o si cunosc. In casa parintilor ei, ambii practicanti ai artelor frumoase - tatal, ceramist prestigios si respectat in breasla lui, iar mama, pictorita si profesoara la Scoala de arte din oras.
Sonia, fica lor, nu are de la parintii sai doar "gena" vibratiei artistice, dar si ambitia si climatul unei culturi vizuale vivante si motivante. Dincolo de acestea, fiica familiei Tibacov a crescut si si-a gestionat singura optiunile si performantele creative. Care nu se limiteaza nicicum doar la universul imagistic, grafic si pictural, ci si la cel literar, dramaturgic, eseistic si chiar publicistic!
Sonia Tibacov editeaza inca si astazi, tot de una singura, o revista destinata colegilor ei de generatie si nu numai. Cu ceva vreme in urma, in 2002, si-a editat si tiparit, obtinandu-si sponsorizarile si toata sustinerea logistica, o admirabila "carte ilustrata de invatare a limbii engleze", pentru cei mai mici incepatori, foarte bine primita in mediile prescolare.
Prin mijlocirea internetului, fiind, bineinteles, o iscusita manuitoare a instrumentului numit computer, si-a format propriile circuite informationale, interne si internationale. Asa s-a inscris si a participat cu contributii proprii la tot felul de competitii si simpozioane, sub diferite patronaje - de la Consiliul Europei la UNICEF si de la nu mai stiu care organisme si fundatii internationale la BBC - unde recent a si dobandit marele premiu pentru creatie dramaturgica originala!
Piesa ii va fi jucata si distribuita prin reteaua BBC-World. Pe un alt plan, acum doi ani, pentru creatie eseistica, pe delicata tema a eliminarii disparitatilor rasiale si confesionale si nevoia amplificarii si adancirii comunicarii interculturale la scara planetara, laurii recunoasterii i-au venit de la Paris.
Normal, acestea fiindu-i performantele si preocuparile obisnuite, ii este greu sa se pronunte catre ce cariera se va indrepta.
Cu certitudine, spune, intr-o directie care sa-i ingaduie profesionalizarea aptitudinilor creative. Cat despre virtutile artelor plastice, ea crede ca acestea nu vor fi tradate niciodata, indiferent ce meserie va profesa, intrucat considera limbajul artei plastice doar o alternativa in nevoia de a comunica cu ceilalti.
In acea seara, petrecuta in primitoarea casa a parintilor ei, aveam sa-i admir mapele, foarte in ordine tinute (spre uluirea incantata a parintilor ei!) cu creatii ale sale mai vechi sau mai noi.
Aveam sa descopar un univers de imagini in care surprindeam, deopotriva, maturitatea perceptiei realului, in datele lui sociale, institutionale si tipologice, intr-o foarte vie si expresiva interpretare plastica. Dar si ironia topita in frenezia fabulatorie, impinsa adesea pana la grotesc.
O verva imaginativa iesita din comun si o capacitate de scenografiere si inscenare a detaliilor extrase din realitatea "ei" imediata, ca si a personajelor (un hilar melanj antropo-zoomorf) surprinse in atitudini si situatii caraghioase, dar pline de talc (amintind cumva de "lumea" lui Puca), compuneau o panorama a uratului si desertaciunii lumii acesteia. Cu nimic mai prejos de cosmarestile viziuni consacrate in memoria vizuala a umanitatii de Hieronymus Bosch, in tenebrosul Ev Mediu flamand.
Cu sau fara voia ei, Sonia Tibacov traieste in duhul lui Bosch; lumea pe care ea o reflecta cu fantezie, dar si cu candoare si verva parodica, fiind cu nimic mai neghioaba si mai detestabila in grozaviile ei decat cea zugravita de ilustrul ei inaintas! Dupa cum puteti constata si din reproducerea alaturata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO