Bănci și Asigurări

Noi prognoze de la BCR, a doua bancă mare din România. BCR a revizuit în scădere prognoza privind inflaţia de la final de 2024 la 4,3%, de la 4,8% anterior, şi anticipează un curs valutar de peste 5 lei/euro în acest an. Dobânda-cheie a BNR poate scădea la 6,75% în T2, de la 7% acum, şi la 5,75% până la sfârşitul anului

Noi prognoze de la BCR, a doua bancă mare din România....

Autor: Claudia Medrega

13.03.2024, 09:00 193

2024 se conturează a fi al doilea an consecutiv cu o creştere a PIB sub potenţial şi cu o corecţie marginală sau deloc a deficitelor gemene, care rămân o preocupare-cheie pentru pieţe şi pentru perspectivele de rating, atenţionează BCR  BCR a revizuit în scădere prognoza de creştere a PIB pentru 2024 la 2,6%, de la 3,3% anterior.

BCR a revizuit în scădere prognoza privind rata anuală a inflaţiei IPC de la finalul anului 2024 la 4,3%, de la 4,8% anterior, în condiţiile deciziei guvernului de a prelungi plafonările la adaosul co­mer­cial pentru unele produse alimentare de bază, alături de inflaţia importată mai scăzută şi de aşteptările privind depre­cierea mai blândă a monedei naţionale.

„Balanţa riscurilor pentru prognoza noastră este înclinată în sus după recenta modificare mai amplă a preţului futures al petrolului. După creşterea inflaţiei în luna ianuarie este de aşteptat să se reia pro­ce­sul dezinflaţionist. Inflaţia de bază a con­tinuat să scadă în ianuarie la 8,2% an/an, de la 8,4% an/an în decembrie, conform aşteptărilor noastre, deşi presiunile infla­ţio­niste subadiacente rămân ridicate“, scriu analiştii BCR într-un raport.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO