Bănci și Asigurări

Românii s-au îndepărtat de creditele în valută şi preferă tot mai mult împrumuturile în lei. Ponderea creditelor în valută şi lei s-a inversat în opt ani: cele în moneda naţională au ajuns la 57% din total

Românii s-au îndepărtat de creditele în valută şi...

Autor: Claudia Medrega

23.03.2017, 20:45 195
După mulţi ani în care valuta a făcut „legea“ pe partea de creditare şi a dus la apariţia unui dezechilibru major în care împrumuturile în valută au ajuns să reprezinte peste 60% din total, a urmat o tendinţă de scădere care s-a accentuat în 2015 şi 2016, iar împrumuturile în lei au ajuns acum la 57%.
 
Creditele în lei au devenit atractive în ultimii ani, odată cu scăderea dobân­zi­lor până aproape de costul împrumuturilor în valută, după relaxarea politicii mo­ne­tare, evoluţia fiind pozitivă din perspec­tiva debitorilor, care vor să evite expunerea la riscul valutar.
 
În 2009 - când criza financiară mondială îşi făcea simţită prezenţă în România, după perioada de boom a cre­ditării şi a economiei - ponderea îm­pru­muturilor în valută reprezenta circa 60% din total. Până în 2011, creditele în valută au urcat până la un vârf de 63,7%, pentru ca ulterior să urmeze o ten­dinţă descendentă, până la un minim de aproximativ 43% în 2016, conform datelor BNR.
 
Deşi în scădere, ponderea credite­lor în valută rămâne încă suficient de ridi­cată, astfel că deprecierea leului este în continuare un subiect sensibil pentru ro­mâni. Povara creditelor în euro devi­ne tot mai greu de suportat odată cu de­pre­cierea leului. Moneda naţională s-a de­pre­ciat în ultima săptămână, pierzând te­ren în faţa euro, iar cursul de schimb leu/eu­ro a urcat peste pragul de 4,56 lei/euro, până la maximul ultimilor aproa­­pe cinci ani, contrar tendinţei regionale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO