Business Hi-Tech

„Dacă angajează un singur om de la mine îi declar război!”.Pactul secret făcut de titanii IT-ului ca să plafoneze salariile şi să nu-şi fure angajaţii unul celuilalt. Numai o singură firmă a spus NU

„Dacă angajează un singur om de la mine îi declar...

Autor: Octavian Calei

23.04.2014, 19:29 11012

Un caz legat de încălcarea regulilor de concurenţă depus recent la tribunal a scos la iveală nume mari mari din Silicon Valley, precum Steve Jobs, Eric Schmidt, Sergey Brin şi Bill Campbell care ar fi implicate într-o înţelegere tacită timp de patru ani la care o singură mare companie a refuzat să participe, scrie Wall Street Journal.

Într-un proces programat să înceapă luna viitoare, Google, Apple, Intel şi Adobe Systems sunt chemate pentru a da socoteală în legătură cu o presupusă înţelegere în cadrul căreia sunt acuzate că au limitat salariile între 2005 şi 2009 şi au promis să nu-şi recruteze angajaţi de la o companie la alta. Miza procesului este foarte mare, circa 64.000 de angajaţi cerând despăgubiri totale de 3 miliarde de dolari.

Documentele arată că Facebook nu a vrut să participe la această conspiraţie.

O serie de noi documente publicate dezvăluie detalii stânjenitoare din cercul oamenilor de la vârful acestor companii.

Cazul însă s-ar putea să nu se mai judece, ambele părţi afirmând într-un proces de luna trecută că medierile pentru a ajunge la o înţelegere fac progrese. Dacă nu se ajunge la o înţelegere, despăgubirile de 3 miliarde de dolari s-ar putea tripla, potrivit reglementărilor americane în antitrust. Acest lucru ar însemna plăţi de 140.000 de dolari pe angajat, însă banii nu vor fi distribuiţi egal.

Pe o piaţă extrem de competitivă, companiile de tehnologie concurează pentru recrutarea de talente. Documentele publicate într-un proces premergător arată cum în anii 2000, executivii din industrie se consultau frecvent între ei înainte să recruteze angajaţi sau să ia o decizie strategică. Campbell, şeful companiei Intuit care furnizează servicii fiscale şi financiare a fost consilier al unor executivi precum Steve Jobs şi Eric Schmidt şi a intermediat înţelegerile dintre giganţii IT pentru a-i preveni să angazeje oameni din cadrul companiilor care încheiaseră pactul secret.

Într-un email trimis în februarie 2005 de către Sergey Brin, co-fondatorul Google, executivilor din compania sa, el spune că a fost sunat de către Steve Jobs care i s-a plâns că Google angajează oameni de la Apple şi i-a spus că dacă angajează un singur om de la ei îi declară război. Brin a declarat în cadrul procesului că Jobs era „un pic nebun”.

Google i-a cerut lui Campbell să remedieze situaţia. Într-un mesaj adresat executivilor Google, Campbell spunea că Jobs îl sunase şi era supărat că îi recrutează un om. În ziua următoare, Campbell îi scria lui Jobs: „Eric mi-a spus că s-a implicat direct şi a oprit cu fermitate toate eforturile de a angaja pe oricine de la Apple”.

În 2007, după alte reclamaţii ale lui Jobs, Google a concediat un recruiter care contactase un angajat Apple. Jobs a trimis mai departe emailul primit de la Schmidt prin care era anunţat de această acţiune către un alt executiv Apple la care i-a adăugat un „smiley face”.

În august 2008, Campbell avea să se confrunte cu o altă problemă – Facebook începea să îşi recruteze talente din grupul marilor jucători din IT.

„Cine o va contacta pe Sheryl (Sandberg) sau Mark (Zuckerberg) pentru a obţine armistiţiu? Trebuie să ajungem la o înţelegere”, scrie Campbell într-un mesaj adresat executivilor Google.

Sandberg a declarat pentru tribunal că a refuzat la acel moment să limiteze angajările oamenilor de la Google.

Brin a spus în declaraţia sa că începuse să primească des rapoarte despre câţi angajaţi Google au plecat la Facebook şi invers.

Schmidt, CEO Google în acea perioadă, s-a plâns că în 2008 Facebook îşi formase structura de management din executivi de la Google. Mai mult, Sandberg, vice preşedinte Google, a plecat la Facebook în martie 2008.

În cele din urmă, Campbell a trimis un email prin care a căutat să ajungă la o înţelegere cu Facebook.

„Ei jucau după un alt set de reguli”, a spus Schmidt despre Facebook în declaraţia sa.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO