Business Hi-Tech

Proiectul MultiversX din Sibiu (fostul Elrond), inclus de Forbes SUA într-un top 20 global al „blockchain-urilor care nu sunt bune pentru nimic”, respectiv „au o utilitate redusă înafara tradingului speculativ de crypto”. Update. Reacţia MultiversX: Sunt nişte afirmaţii profund eronate

Proiectul MultiversX din Sibiu (fostul Elrond), inclus de...

Autor: Adrian Seceleanu

29.04.2024, 11:45 511

Start-up-ul MultiversX din Sibiu (denumit anterior Elrond Network) a fost inclus de publicaţia americană Forbes într-un top 20 global al proiectelor bazate pe tehnologia blockchain „care nu sunt bune pentru nimic” pentru că au „o utilitate redusă înafara tradingului speculativ de crypto”, lista fiind publicată alături de o analiză cu titlul „Renaşterea proiectelor crypto-zombie de miliarde dolari”, care arată cum revenirea Bitcoin a dus la o creştere generalizată a pieţei, inclusiv pentru proiectele care au puţini utilizatori.

„Investigaţia noastră arată că deşi doar o mână de blockchainuri înafara Bitcoin şi Ethereum au câştigat o tracţiune semnificativă, există astăzi nu mai puţin de 50 de blockchainuri care se tranzacţionează la valori de peste 1 miliard de dolari, dintre care cel puţin 20 sunt <zombi funcţionali>.

În urma aprobării de către SEC a ETF-urilor spot de bitcoin, pieţele crypto sunt în plină ascensiune. Cele 20 de blockchainiuri analizate de Forbes, ale căror ambiţii comparabile cu cele ale personajului Don Quijote, variază de la a crea un computer universal mondial sau o reţea de plăţi nedetectabile, au o valoare de piaţă combinată de 116 miliarde de dolari. Majoritatea au puţini utilizatori.
Dar nu vă aşteptaţi ca oricare dintre aceste creaţii să îşi înceteze activitatea prea curând. Cu miliardele care stau în trezoreriile lor, aceste proiecte pot continua să existe ani de zile”, conform aanalizei Forbes semnate de Steven Ehrlich, Maria Gracia Santillana Linares şi Nina Bambysheva.

„Mai mult, în acestă lume bizară a activelor digitale, bogatele proiecte zombi-blockchain nu trebuie să se îngrijoreze în legătură cu lucruri care ţin companiile tradiţionale în priză. Nu există acţionari sau autorităţi de reglementare care să ceară situaţii financiare. Atâta timp cât există o ofertă amplă de speculatori dispuşi să tranzacţioneze monedele (tokenii), aceste proiecte moarte care totuşi sunt active - blockhain-uri zombie - vor continua să cutreiere peisajul digital”, conform articolului.
 

Update din data de 3 mai 2024. Reacţia MultiversX: Afirmaţii profund eronate

Compania MultiversX a transmis redacţiei ZF dreptul la replică adresat Forbes SUA în legătură cu materialul menţionat, din care prezentăm principalele afirmaţii:

"În data de 27 Martie, a fost publicat un articol cu titlul "The Rise Of Crypto’s Billion Dollar Zombies", care a prezentat MultiversX într-un mod factual incorect, ulterior fiind preluat de mai multe publicaţii media locale. Articolul a făcut mai multe afirmaţii profund eronate, care nu doar că deviază de la realitate şi afectează percepţia MultiversX, dar subminează integritatea factuală aşteptată în jurnalism. În mod regretabil, aceste aserţiuni au fost făcute fără niciun proces de verificare, iar din păcate, compania MultiversX nu a fost abordată pentru comentarii sau pentru a verifica aceste detalii înainte de publicare. Cititorii merită o vedere corectată şi mai cuprinzătoare asupra subiectelor discutate. În acest scop, prezentăm mai jos starea actuală de fapt şi progresul MultiversX.

Starea actuală de fapt

1. Focus - MultiversX ca reţea este poziţionată excepţional pentru a servi 3 categorii importante în următoarea perioadă prin prisma performanţei şi eficienţei pe care o oferă: web3, artificial intelligence, şi spatial computing.
2. Inovaţie - MultiversX este lider global în tehnologie blockchain - arhitectura MultiversX este de aproximativ de 1000x mai scalabilă decât Bitcoin sau Ethereum, şi este una dintre cele mai scalabile din lume în momentul de faţă. Este live, open source, şi poate fi verificată.

3. Adopţie - MultiversX a procesat peste 400 milioane de tranzacţii până în prezent, şi are peste 8,100 aplicaţii dezvoltate şi lansate pe reţea.

4. Ecosistem - MultiversX are un ecosistem vast, care se întinde pe 40 ţări, cu foarte mulţi parteneri şi aplicaţii care interacţionează în mod direct cu reţeaua şi tehnologia construită.

5. Verticale de startup-uri - MultiversX are unul dintre cele mai semnificative ecosisteme de DeFi non EVM, cu zeci de protocoale, şi sute de milioane de dolari în lichiditate, într-o constantă creştere.

6. Carbon neutral - MultiversX are o amprentă de carbon neutră date fiind atât performanţa şi eficienţa tehnologiei, cât şi plata de carbon credits făcută până în prezent. Informaţiile se pot verifica

7. Iniţiative academice şi pentru dezvoltatori - MultiversX are în desfăşurare mai multe cursuri, parteneriate şi iniţiative de tip hackathon în colaborare cu câteva universităţi de prestigiu atât din Europa cât şi SUA, prin care investim în educarea studenţilor cu privire la tehnologia blockchain şi alte tehnologii emergente.

8. Parteneriate şi susţinere globală - MultiversX are mai multe parteneriate strategice cu câţiva dintre cei mai importanţi giganţi de tehnologie din lume: Deutsche Telekom oferă servicii de staking, Google Cloud a integrat datele blockchain-ului MultiversX în BigQuery-ul său, Tencent Cloud participă în hackathon-urile pe care le organizăm şi dezvoltă un program pentru startup-urile din ecosistem, iar AWS oferă soluţii rapide de infrastructură pentru dezvoltatori.

9. xPortal & xMoney - În plus faţă de tehnologia avansată şi open source a reţelei MultiversX, şi ecosistemul care este într-o constantă creştere, MultiversX a dezvoltat şi o serie de aplicaţii menite să ducă această tehnologie în mainstream. Dintre aceste, se pot verifica în mod deosebit xPortal, un super app financiar cu peste 1.5 milioane de useri şi peste 25,000 carduri distribuite, şi xMoney, produs servit de mai multe companii din portofoliu, printre care două dintre companii sunt licenţiate şi specializate pe servicii în zona financiară şi astfel direct reglementate de BNR România, şi Banca Centrală a Portugaliei.

10. Concluzie - În concluzie, considerăm că MultiversX setează un nou standard în ce priveşte performanţa tehnologiei blockchain, oferă o serie de tooluri de dezvoltare remarcabile pentru startup-uri şi companii, un ecosistem global în creştere, o serie de aplicaţii semnificative pentru useri, şi un prospect de dezvoltare promiţător pentru următoarea perioadă."

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO