Companii

Ce ar trebui să ştii atunci când decizi să faci din pasiunea ta o afacere şi să deschizi o firmă

Ce ar trebui să ştii atunci când decizi să faci din...

Autor: Alexandra Matei

09.05.2024, 15:50 106

FIT - Finanţe pe Înţelesul Tuturor este o iniţiativă a Băncii Transilvania născută din dorinţa de a explica, pe înţelesul tuturor, termeni şi expresii despre bani şi finanţe. @ În România erau, în 2022, 830.000 microîntreprinderi, dintre care 622.000 cu cifra de afaceri mai mare ca zero, 50.600 de întreprinderi mici şi 9.100 de firme medii. @ 45% din cifra de afaceri din economie este realizată de IMM-uri, iar restul de 55% este contribuţia a 2.200 de firme mari. @ În perioada 1 ianuarie-31 decembrie 2023, la nivel naţional au fost înregistrate în total 147.026 firme noi, dintre care 39.130 sunt PFA-uri şi 96.839 sunt SRL-uri, potrivit datelor de la Registrul Comerţului.

Ideea de antreprenoriat, firmă sau investiţie iniţială reprezintă, pentru mulţi oameni, doar nişte termeni din cărţile de economie pe care poate le-au studiat în timpul facultăţii sau nu. De cele mai multe ori, aceşti oameni ajung să se gândească la ce înseamnă fiecare dintre termeni atunci când încearcă să îşi ia inima în dinţi şi să facă din pasiunea lor o afacere.

Fie că vorbim despre tineri, proaspăt ieşiţi de pe băncile şcolii, fie că ne referim la cei care deja au trecută în CV experienţa de la unul sau mai multe job-uri, conceptele legate de antreprenoriat, înfiinţarea de firmă şi tipul de societate potrivit pentru activitatea pe care îţi propui să o aibă business-ul tău ori capital iniţial pot ridica semne de întrebare atunci când eşti pe punctul de a începe un proiect pe cont propriu.

Potrivit unei prezentări a Băncii Transilvania din cadrul proiectului FIT - Finanţe pe Înţelesul Tuturor, un program naţional de educaţie financiară, sunt câteva aspecte esenţiale pe care un viitor antreprenor - care are la bază doar o pasiune sau o idee ce s-ar putea transforma într-o afacere – ar trebui să le ştie:

Cum ştii că eşti pregătit să ai un business propriu?

Un antreprenor de succes trebuie să ştie, în primul rând, să descopere o oportunitate din piaţă pentru care are resurse şi pregătirea necesară ca să ofere o soluţie mai bună decât ce există în prezent.

Un alt atribut esenţial al unui antreprenor de succes este să ştie să calculeze în detaliu dacă poate obţine sau nu profit din ceea ce doreşte să producă pentru piaţă.

Totodată, antreprenorul trebuie să ştie, să evalueze şi să îşi asume riscurile majore asociate afacerii pe care o dezvoltă.

Cu ce capital iniţiez o afacere?

La începutul unei afaceri, mulţi antreprenori se confruntă cu provocări care ţin de numărul redus  de clienţi, lipsa experienţei de piaţă, lipsa credibilităţii în faţa unor investitori sau creditori. Astfel, ei apelează, pentru sprijin financiar, la cei trei F: familia (Family), prietenii (Friends) şi alţi ”nebuni” (Fools) care care cred în ideea lor de business.

Pentru cei care se află la început de drum în antreprenoriat este recomandat să pornească o afacere cu capitalul propriu – bani economisiţi sau împrumutaţi de la cei mai apropiaţi oameni.

Care sunt riscurile atunci când ai o afacere?

Atunci când îţi creezi propria afacere, uneori, este nevoie de  mult până când acea afacere devine de sine stătătoare şi nu mai necesită prezenţa antreprenorului. De asemenea, este nevoie ca antreprenorul să cunoască foarte bine domeniul în care dezvoltă afacerea.

Astfel, să ai un business înseamnă să îţi dedici, la început, tot timpul pentru a învăţa, a înţelege cum funcţionează o afacere şi pentru a o creşte până în punctul în care prezenţa ta, ca antreprenor, nu mai este necesară constant.

Ce este un PFA?

Persoană fizică autorizat (PFA-ul) este cea mai simplă formă juridică sub care îţi poţi desfăşura activitatea economic în mod independent.

Ce este un SRL?

Societatea cu răspundere limitată (SRL) este o formă juridică ce îi oferă antreprenorului flexibilitate, dar şi răspundere limitată în faţa legii.

Cum alegi între PFA şi SRL?

Este indicat să optezi pentru înfiinţarea unui PFA atunci când:

prestezi servicii nişte pe un anumit domeniu care nu necesită angajare, cum este cazul freelancerilor din IT, marketing sau social media

eşti la început de drum şi vrei să testezi afacerea pe care vrei să o porneşti

alegi un domeniu pentru care este necesară pregătirea sau experienţa profesională, dar presupune un volum scăzut de activitate şi nu ai nevoie de mulţi angajaţi

Atunci când afacerea pe care o porneşti nu se încadrează în aceste criterii, întrucât este mai amplă şi necesită o echipă mai mare de angajaţi, forma juridică recomandată este SRL-ul.

Care sunt avantajele şi dezavantajele unui SRL?

Un SRL conferă multe posibilităţi de atragere de investiţii, are potenţial de dezvoltare a unui brand şi astfel de atragere a parteneriatelor comerciale, este uşor de înfiinţat, se plătesc taxe minime, este o formă juridică flexibilă, întrucât permite până la 50 de asociaţi.

Este important de precizat că toate obligaţiile unui SRL se achită doar din patrimoniul firmei, iar asociaţii răspund doar în limita aportului la capitalul social.

În cazul unui SRL, evidenţa contabilă trebuie ţinută obligatoriu de un expert contabil, ceea ce implică costuri suplimentare pentru antreprenor.

În România erau, în 2022, 830.000 microîntreprinderi, dintre care 622.000 cu cifra de afaceri mai mare ca zero, 50.600 de întreprinderi mici şi 9.100 de firme medii. Microîntreprinderea este firma care are între 0 şi 9 salariaţi şi o cifră de afaceri de cel mult 2 milioane de euro, întreprinderile mici sunt firmele care au până la 49 de salariaţi şi o cifră de afaceri anuală de până la 10 milioane de euro, iar întreprinderile mijlocii sunt acele firme care au maxim 249 de salariaţi şi o cifră de afaceri anuală de până la 50 milioane de euro.

În România, 45% din cifra de afaceri din economie este realizată de IMM-uri, iar restul de 55% este contribuţia a 2.200 de firme mari.

În microîntreprinderi, companii mici şi mijlocii, lucrau în 2022 peste 2,7 milioane de oameni, 64% din numărul mediu de angajaţi din companii. Pentru prima dată după mulţi ani, numărul de angajaţi din microîntreprinderi a trecut în 2022 de un milion de oameni.

În perioada 1 ianuarie-31 decembrie 2023, la nivel naţional au fost înregistrate în total 147.026 firme noi, dintre care 39.130 sunt PFA-uri şi 96.839 sunt SRL-uri, potrivit datelor de la Registrul Comerţului.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO