Eveniment

BREAKING. Operaţiune militară la scară largă a Israelului în Rafah, 100.000 de palestinieni au fost avertizaţi să părăsească zona. ”Vom distruge capacităţile militare şi de guvernare ale Hamas, vom elibera ostaticii şi ne vom asigura că Gaza nu va mai reprezenta o ameninţare pentru Israel şi pentru lumea civilizată în viitor”

BREAKING. Operaţiune militară la scară largă a...
06.05.2024, 22:29 1096

Ministrul cabinetului de război, Benny Gantz, a declarat că propunerea de încetare a focului acceptată de Hamas „nu este în concordanţă cu dialogul pe care [Israelul] l-a purtat cu mediatorii până în acest moment şi are lacune semnificative [faţă de cererile Israelului]”.

Într-o declaraţie, Gantz spune că Israelul se confruntă cu „un inamic crud” şi promite că naţiunea „nu va opri niciodată efortul de a ne aduce înapoi ostaticii”.

El spune că, în ciuda problemelor legate de poziţia Hamas, negociatorii israelieni „îşi continuă munca în fiecare moment” şi „nu vor lăsa nicio piatră neîntoarsă”, în timp ce o delegaţie pleacă la Cairo pentru a continua discuţiile acolo.

„Fiecare decizie va fi adusă în faţa cabinetului de război. Nu vor exista considerente politice” în luarea deciziilor, spune el (sublinierea în original).


Trei rachete au fost lansate din nordul Fâşiei Gaza spre oraşul Sderot din sudul ţării în urmă cu puţin timp, potrivit armatei.

Potrivit IDF, două rachete au fost interceptate de Iron Dome, în timp ce a treia a lovit o zonă deschisă.

Un purtător de cuvânt al oraşului Sderot spune că au fost provocate uşoare pagube materiale din cauza căderii de schije în urma interceptărilor.

Jihadul islamic palestinian a revendicat responsabilitatea pentru atac.


Ministrul iordanian de externe, Ayman Safadi, afirmă că premierul Benjamin Netanyahu pune în pericol acordul de armistiţiu prin lansarea loviturilor în Rafah.

„S-au depus eforturi uriaşe pentru a produce un acord de schimb care să elibereze ostaticii & să realizeze o încetare a focului. Hamas a făcut o ofertă. Dacă Netanyahu doreşte cu adevărat un acord, va negocia oferta în mod serios. În schimb, el pune în pericol acordul prin bombardarea Rafah", afirmă Safadi pe platforma de socializare X.

Liderii israelieni au declarat că oferta Hamas nu corespunde cerinţelor Ierusalimului şi că armata va continua ofensiva planificată asupra oraşului din sudul Gaza.


„Israelul îşi va atinge obiectivele de război”, a declarat un înalt oficial israelian pentru The Times of Israel.

„Vom distruge capacităţile militare şi de guvernare ale Hamas, vom elibera ostaticii şi ne vom asigura că Gaza nu va mai reprezenta o ameninţare pentru Israel şi pentru lumea civilizată în viitor”, promite oficialul, reiterând mesajele care au venit din partea oficialilor israelieni în ultimele săptămâni.


Casa Albă îl îndeamnă pe liderul Hamas Yahya Sinwar să răspundă la întrebările publicului cu privire la intenţiile sale în războiul din Gaza. 

Întrebat în legătură cu caracterizarea oficialilor israelieni a răspunsului Hamas la ultima propunere de acord privind luarea de ostatici ca fiind un „truc”, Kirby spune că ar trebui „să intre între urechile domnului Sinwar, iar acesta este un loc în care chiar nu vreau să mă aflu”.

Kirby remarcă faptul că Casa Albă, Departamentul de Stat, Pentagonul, premierul Benjamin Netanyahu şi purtătorul de cuvânt al IDF au ţinut în mod regulat şedinţe de informare cu reporterii pentru a răspunde la întrebările acestora, în timp ce Sinwar nu a făcut acest lucru nici măcar o dată. „Cred că a sosit momentul să răspundă la unele dintre aceste întrebări şi să fie sincer cu privire la intenţiile sale.”

 


Armata israeliană anunţă că trupele lovesc şi operează în prezent împotriva unor situri Hamas „în mod ţintit” în estul Rafah.

IDF spune că va furniza în curând informaţii suplimentare despre operaţiune.

Anunţul vine după ce mass-media palestiniene au raportat o serie de lovituri în zonă, unde FDI a cerut anterior evacuarea civililor.

 


Cabinetul de război al Israelului a decis în unanimitate să continue operaţiunea la Rafah „pentru a exercita presiune militară asupra Hamas, cu scopul de a face progrese în ceea ce priveşte eliberarea ostaticilor şi celelalte obiective de război”, precizează biroul premierului într-un comunicat.

În declaraţie se spune că ultima ofertă de armistiţiu a Hamas este „departe de cererile obligatorii ale Israelului”.

În acelaşi timp, Israelul trimite, de asemenea, echipe pentru a purta discuţii cu mediatorii, în încercarea de a găsi un acord care să îndeplinească cerinţele Israelului, precizează PMO.

 


UPDATE 

Miniştrii de Externe din Egipt şi Emiratele Arabe Unite spun că ”nu trebuie irosită oportunitatea disponibilă” de a ajunge la un acord de încetare a focului în Gaza, conform unei declaraţii a Ministerului de Externe al Egiptului, anunţă Reuters.

Potrivit rapoartelor palestiniene, intrarea în Rafah a început - foc de artilerie la o scară foarte neobişnuită în zonă.

Un oficial SUA familiarizat cu discuţiile spune că Netanyahu şi cabinetul de război israelian nu au părut să negocieze cu Hamas ”cu bună-credinţă” în ultima rundă, scrie Reuters.


UPDATE 

”Există îngrijorări în Israel că SUA vor sprijini noul acord, care nu îndeplineşte parametrii cu care Israelul a fost de acord”.

Coloniştii au dat foc şi închid strada Begin din Tel Aviv în ambele direcţii, cerând un acord de schimb urgent.


UPDATE 

Al-Jazeera: Propunerea include 3 etape de 42 de zile:

 1. Retragerea completă a forţelor de ocupaţie de pe culoarul Netzarim în prima etapă şi permiterea întoarcerii libere a strămutaţilor.

 2. În a doua etapă, se presupune că forţele israeliene se vor retrage complet din Fâşia Gaza.

 3. Acceptarea de a pune capăt blocadei asupra Gazei în a treia etapă.


Oficialul Hamas, Khalil al-Hayya, declară pentru Al-Jazeera:

”Mediatorii ne-au spus că Preşedintele SUA se angajează în mod clar să asigure punerea în aplicare a acordului. În prima etapă, negocierile indirecte vor avea loc prin medierea egipteană şi qatareză asupra ratelor de schimb de prizonieri. În a doua etapă, propunerea include un anunţ direct al încetării definitive a operaţiunilor militare şi ostile”.

UPDATE 

Familiile prizonierilor şi deţinuţilor israelieni: ”Felicităm anunţul Hamas privind progresul în încetarea focului, care va accelera întoarcerea a 132 de răpiţi.”

Preşedintele Egiptului, Abdel Fattah El-Sisi, cere tuturor părţilor să depună mai multe eforturi pentru a ajunge la un acord în Gaza într-o declaraţie, conform Reuters.

Un oficial informat despre discuţii spune că acordul Hamas este cea mai recentă propunere făcută de Israel pe 27 aprilie, fără modificări ale elementelor majore, scrie Reuters. Oficialii israelieni au declarat că propunerea acceptată de Hamas este ”foarte diferită” de cadrul stabilit de delegaţia israeliană la Cairo şi că Hamas nu a acceptat acordul iniţial.

Haaretz: ”Propunerea aprobată de Hamas este similară cu propunerea aprobată de Israel, iar mingea se află acum în terenul lui Netanyahu.”

NBC, potrivit unui înalt oficial din administraţia Biden: ”Casa Albă analizează răspunsul Hamas la propunerea de încetare a focului.” Washington îndeamnă Israelul să nu lanseze un atac în Rafah după ce Hamas a răspuns la propunerea de armistiţiu. 

Casa Albă: ”Rezultatul Hamas a venit la sfârşitul discuţiilor pe care le conducea directorul CIA, William J. Burns, anunţă Reuters.

UPDATE Sute de israelieni ies în stradă, mărşăluind spre sediul premierului Netanyahu din Ierusalim, cerându-i să accepte acordul de încetare a focului convenit de Hamas

UPDATE 

Departamentul de Stat al SUA spune că o operaţiune militară în Rafah acum ar perturba dramatic livrarea de asistenţă umanitară. Totodată, acelaşi departament spune că SUA nu poate sprijini operaţiunea Rafah aşa cum a planificat Israelul, iar, un armistiţiu între Hamas şi Israel este „absolut realizabil”. ”Vom discuta cu Egiptul, Qatarul şi Israelul răspunsul Hamas la propunerea de încetare a focului”, scrie Reuters. ”Suntem la curent cu răspunsul Hamas la acordul propus şi ne consultăm cu partenerii noştri din regiune în acest sens”.

Ministerul american al Afacerilor Externe: ”Am primit răspunsul Hamas cu puţin timp în urmă şi vom lucra sa-l discutam cu partenerii noştri.”

UPDATE 

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan: ”Fac un apel tuturor părţilor occidentale să facă presiuni asupra administraţiei israeliene pentru o încetare a focului în Gaza.” Acesta spune că a vorbit telefonic cu liderul Hamas, Haniyeh, despre decizia Hamas de a accepta încetarea focului în Gaza.

Sursa Hamas a declarat pentru Al Arabiya: ”Am fost de acord cu un document care include o încetare permanentă a focului şi o ridicare completă a asediului.”

Canalul israelian 12: Echipa israeliană de negocieri a primit răspunsul Hamas de la mediatori şi îl studiază pentru a răspunde oficial.

”Propunerea de încetare a focului este un acord în trei faze, fiecare este de 42 de zile”, a declarat adjunctul şefului Hamas în Gaza, conform Reuters. Propunerea în trei etape solicită o retragere completă a trupelor israeliene, precum şi un schimb de ostatici, spune Hamas. 


Hamas a declarat că a aprobat propunerea de încetare a focului prezentată de Egipt şi Qatar, scrie Reuters.

După ce a acceptat propunerea de încetare a focului în Gaza, un oficial Hamas a adăugat că "mingea este acum în terenul" Israelului, care are alegerea "între acceptarea acordului de încetare a focului sau să îl împiedice".

Cu toate acestea, Benjamin Netanyahu a promis să lanseze o ofensivă terestră în Rafah, indiferent de rezultatul negocierilor indirecte conduse de Qatar, Statele Unite şi Egipt, care au ca scop impunerea unei încetări a focului asociată cu eliberarea ostaticilor ţinuţi în Gaza în schimbul prizonierilor palestinieni.

Nu a existat niciun comentariu imediat din partea Israelului asupra acordului, iar detaliile propunerii nu au fost încă făcute publice, scrie The Guardian, citând AP.

Un oficial israelian a adăugat că anunţul de la Hamas despre acordul acceptat pare a fi o „selecţie” pentru a face să pară că Israelul refuză acordul de încetare a focului.

Presa israeliană a raportat, de asemenea, că Israelul probabil nu va accepta acordul de încetare a focului din Gaza, care este, de asemenea, descris ca fiind „unilateral”. 

Puţin mai devreme, prim-ministrul israelian a promis să lanseze o ofensivă terestră la Rafah, indiferent de rezultatul negocierilor indirecte conduse de Qatar, Statele Unite şi Egipt.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO