ZF 24

Oraşele din România unde s-au construit cele mai puţine apartamente raportat la cerere. Preţurile vor începe rapid să crească

ZF Tendinte în Piata Rezidentială 2024. Dan Niculae, Managing Director, Imobiliare.ro Finance

Oraşele din România unde s-au construit cele mai...

Autor: Roxana Rosu

15.04.2024, 14:34 630

Bucureştiul are în acest an cea mai mare scădere a ofertei pe piata rezidentială, de 17%, urmat de Cluj cu 15%, iar scăderea ofertei se vede automat în preturi, care în Capitală au crescut în medie cu 2%, a declarat Dan Niculae, Managing Director, Imobiliare.ro Finance.

La preturi, avem un plus de 8% la nivel national anul trecut, creştere care vine în mare parte din ce se întâmplă în jurul marilor oraşe, nu în oraşe. Vedem scăderi ale ofertei destul de serioase. Bucureşti are cea mai mare scădere a ofertei, cu 17%, urmat de Cluj cu 15%. Scăderea ofertei se vede în preturi. În Bucureşti e 2% creşterea de pret, dar multi dezvoltatori au preferat să suporte creşterea de TVA”.

Numărul de tranzactii pe unităti individuale a crescut cu 19% în T1 2024 vs T1 2023, în conditiile în care multe persoane care erau în expectativă anul trecut au intrat acum la cumpărare.

Singurul oraş care scade la nivelul cererii este Braşov. Constanta a câştigat în T1 raliul cererii.  La Cluj, desi în creştere, cererea este pe ultimul loc.

Un alt trend din piată este modificarea marjei de negociere, de la 3-4% în 2022 la 5-6% în 2023. !Practic proprietarii şi dezvoltatorii au încercat să negocieze mai mult”.

Ce a mai declarat Dan Niculae:

  • Piata de creditare a plecat foarte jos în ianuarie 2023, dar uşor a crescut şi s-a mentinut şi în acest an.
  • Din perspectiva chiriei încă este mai profitabil să iei credit. La o medie de 66.000 euro credit (+avans) înseamnă 400 euro rată pe lună. Majoritatea au 31-40 ani, cu o medie de 35 ani.
  • La media pietei, proprietăti sub 100.000 euro, randamentul e încă bun.
  • Inflatia este pe un trend descendent, dobânzile la credite sunt atractive din perspectiva dobânzilor fixe, în timp ce dobânda variabilă scade foarte lent. Ne aşteptăm să vedem scăderi şi pe dobânda variabilă până la finele anului.
  • 43% din tranzactii se fac prin credit, iar 57% fonduri proprii.
  • Este foarte clar că preturile vor creşte. S-au împutinat vocile care sustineau contrariul.
  • Calitatea medie a anunturilor listate este în creştere.  
  • Lucrăm acum la proiecte cu AI pentru căutarea pe platformă, pentru a avea continut relevant pentru client.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO