ZF Live

VIDEO ZF Live. Ciprian Dascălu, economist-şef ING Bank: Noi mergem pe o creştere economică de 4,1%; cursul valutar s-ar putea aprecia, dar oamenii trebuie să ştie că dobânzile la lei vor creşte

Autor: Cristina Bellu

27.01.2017, 00:06 1879

Nu vedem riscuri majore pentru economia României, iar deficitul bugetar poate fi ţinut sub 3% din PIB, dar pentru acest lucru este mai probabil să se taie din cheltuieli.

„Sunt 26 de instituţii finan­ciare care contri­buie cu prognoze la Bloom­berg, iar media acestor prog­noze este de 3,5% creş­tere economică în 2017 pentru Ro­mâ­nia. Noi suntem semnificativ mai opti­mişti decât media pieţei şi estimăm o creştere economică de 4,1%. Deo­cam­­dată nu vedem riscuri majore pentru o eventuală revizuire“, a spus Ci­prian Dascălu, economist-şef la ING Bank, la emisiunea de business ZF Live.

Comisia de Prognoză a îmbunătăţit pe 20 ianuarie estimarea de creştere eco­nomică pentru 2017 de la 4,3% la 5,2%, pe baza adoptării măsurilor de creştere a salariilor, pensiilor şi de re­du­cere a taxelor de către actualul guvern. „Riscul la creşterea economică esti­ma­tă vine din stimulul fiscal destul de mare în decembrie anul trecut. Am avut în 2015 acelaşi lucru şi am văzut investiţiile performând foarte bine în prima jumătate a anului 2016, după care trendul a încetinit temporar în trimestrul al treilea pe fondul încetinirii vânzărilor cu amănuntul“.

Acesta a adăugat că principalul lucru pe care l-a remarcat la prognoza Comisiei de Prognoză (CNP) a fost revizuirea PIB-ului potenţial.

Săptămâna trecută CNP a revizuit în creştere PIB-ul potenţial de la 4% în varianta din noiembrie la 4,6%. În aceeaşi vreme, toate celelalte analize ale economiştilor susţin că PIB-ul potenţial (nivelul maxim al PIB care poate fi produs utilizând factorii de producţie disponibili la capacitate deplină, fără a genera presiuni asupra inflaţiei), este undeva pe la 3%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

ZF Live
Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO