Aleph Story

ALEPH STORY: Adio, paradisuri fiscale? Vom câştiga mai mult sau nu din taxarea multinaţionalelor. O discuţie cu Cristian Hostiuc, Ziarul Financiar şi Bogdan Nicolae, Aleph News

07.06.2021, 18:20 972

O discuţie cu Cristian Hostiuc, Ziarul Financiar, şi Bogdan Nicolae, Aleph News.

 

Cristian Hostiuc: Vom discuta despre taxarea multinaţionalelor. În acest weekend, marii şefi ai lumii au decis impunerea unei taxe minime pe impozitul pe profitul companiilor de 15%, care va fi aplicată în toată lumea, mai ales în ţările dezvoltate. Ce va aduce această taxare şi cum se poziţionează România?  Cu toţii am aplaudat această taxare a multinaţionalelor de 15% la nivel mondial, minim 15% că nu vor mai exista aceste portiţe fiscale sau paradisuri fiscale. Aşa credem noi.

Bogdan Nicolae: Da, pentru România ca şi pentru ţările care au aceste multinaţionale, companiile mari găzduite pentru motive pe care noi le înţelegem foarte clar - salariile mai convenabile, şi asta ar însemna mai mulţi bani la buget, ar însemna că aici în ţară, în România, rămân acele impozite şi că ele nu vor mai fi taxate în ţara de origine a companiei sau în ţara în care sunt înregistrate. Deci, pe de o parte ar fi un plus la bugetul ţării, pe de altă parte ar fi şi o înţelegere mai bună între state pentru controlul anumitor circuite financiare.

 

Cristian Hostiuc: Noi avem un impozit pe profitul companiilor de 16%, deci ne-am încadra aici, ca să spunem aşa. Discuţia este legată, cum spuneau marii finanţişti ai lumii, care vor ca multinaţionalele să plătească impozit acolo unde fac afaceri. Şi noi avem cazul multor companii din România care fac afaceri în România, dar dacă ne uităm la rezultatele lor financiare, sunt câteodată dezolante, adică ani de zile stau pe pierdere, nu pleacă nicio multinaţională din România, toate fac business aici, toate consideră că România este o ţară extraordinară. Crezi că prin modificarea acestui sisem de taxare banii vor rămâne aici sau vor pleca sub altă formă, optimizări fiscale perfect legale, banii vor pleca în altă parte?

Bogdan Nicolae: Banii vor rămâne mai mulţi aici, decât ar putea să plece inclusiv cu aceste optimizări fiscale, însă, cred că este un drum foarte lung până la punerea în aplicare a acestei propuneri. Din momentul în care ea a fost lansată, până în momentul în care va fi însuşită de membrii e o cale foarte lungă. Inclusiv în cazul României, ar trebui transpusă în legislaţia internă. Este mult de aşteptat, este mult de negociat dacă într-adevăr vom rămâne cu 16% sau ne vom apropia de acel nivel minim de 15% de taxare.

 

Cristian Hostiuc: Eu cred că vom rămâne cu 16% sau chiar vom avea un impozit mai mare. Dar discuţia în cazul României este legată de companiile care fac business aici, cum ar fi Google, Facebook, toate aceste companii din industria tehnologică, care fac business aici de sute şi miliarde de euro dar taxarea se face în Irlanda sau în altă parte.

Bogdan Nicolae: Da. Cred că aici avem ocazia să facem menţionarea a două lucruri. În primul rând, Comisia Europeană face o distincţie între companiile mari din big tech – Google, Amazon, Facebook - şi companiile celelalte, să spunem corporaţiile care nu au legătură directă cu tehnologia, cu software-ul. În primul caz, Comisia Europeană consideră că este, la nivelul Uniunii Europene, o taxare de 9,5% în medie astăzi, pe când la celelalte este vorba de o taxare de 23%. Media dintre cele două se apropie de propunerea formulată şi de Biden la recenta întâlnire G7 de la Londra.

 

Cristian Hostiuc: Aici trebuie să vedem modelul fiecărei companii, pentru că fiecare companie are un plan şi un model de business în care nu există doar o taxare extrem de simplă. Aceste entităţi multinaţionale folosesc multe forme de taxare foarte multe forme de a face business, spre exemplu, în cazul Ikea, odată avem vânzarea propriu-zisă de marfă, dar pe de altă parte avem taxele pe care Ikea România le plăteşte către Ikea Suedia sau unde au jurisdicţia fiscală. Aici trebuie să vedem cum se va interpreta această taxare. Repet, optimizarea fiscală nu este ceva ilegal şi de aceea, spre exemplu, marile companii din tech au câştigat la nivelul UE, procesul cu Comisia Europeană.

Bogdan Nicolae: Da. Cred că ar mai putea fi adăugat un lucru, poate că nu întâmplător această propunere a lui Biden a venit chiar înaintea turneului său în Europa. Vor fi întâlnirile lui cu Europa, un summit, după summitul NATO, va fi o întâlnire foarte probabil cu preşedintee Franţei Emmanuel Macron, care a fost principalul adversar al acestor taxări. A avt un război, să spunem, al declaraţiilor, dar numai cu predecesorul lui Biden, cu Trump. Mărfurile franceze sunt taxate suplimentar în SUA, iar de curând Biden a pus pe hold o decizie, timp de şase luni mai multe state din Europa, plus India, sunt scutite de aceste taxări, care ar fi însemnat 2,1 miliarde de dolari în visteria Americii.

 

Cristian Hostiuc: Problema Americii, pentru că tu ai menţionat, este legată de faptul că marile multinaţionale, şi aici nu vorbesc doar de cele din tech, toate multinaţionalele americane au anumite jurisdicţii fiscale, că este Londra, Marea Britanie sau insulele din jurul Marii Britanii, sunt alte jurisdicţii fiscale. Acolo companiile americane strâng profituri foarte mari care au un alt nivel de taxare faţă de America şi ţin banii acolo, adică nu îi aduc în America. A redus Donald Trump impozitul pe profitul companiilor astfel încât o parte din aceşti bani să revină în America, dar nu au revenit toţi aceşti bani acolo.

Bogdan Nicolae: Aşa este. Şi putem să ne uităm, chiar dacă nu e un paradis fiscal, în sensul traduţional cu care am fost noi obişnuiţi, Irlanda este una dintre ţările care vociferează în momentul de faţă în legătură cu această iniţiativă. Nu numai pentru că acolo este Microsoft, Google, Facebook, ci şi pentru că este o ţară mică, nu are alte posibilităţi, nu are alte surse din care să crească economic, să crească bugetul. Alături de Irlanda avem Cehia şi Ungaria, ţări din apropierea noastră. Ungaria are o taxă pe profitul corporaţiilor de 9% şi creşterea acestei taxe peste acest nivel evident că este considerată o lovitură pentru economia Ungariei.   

 

Cristian Hostiuc: Eu cred că toată discuţia nu este legată de nivelul de taxare, pentru că toate companiile vor jongla în acest nivel este vorba de aceste paradisuri fiscale. În întâlnirea G7 nu s-a menţionat că ei ar vrea să dispară aceste paradisuri fiscale, acolo se fac optimizările fiscale. Eu cred că pe multinaţional,e dacă este 9%, 15% sau 30%, cum este în Germania, prea puţin îi interesează. Pe ei îi interesează să nu se schimbe modelul de optimizare şi de taxare, nu taxa în sine.  

Bogdan Nicolae: S-ar putea totuşi să aibă mult de furcă pentru că sunt două sisteme, două standarde, în SUA şi în cealaltă parte a lumii, să spunem. Contabilii ar trebui să se adune pentru a găsi o modalitate de a traduce cele două standarde pentru a implementa.

 

Cristian Hostiuc: Eu nu cred că se va ajunge. Oricum, această taxare a multinaţionalelor la un nivel minim de 15%, până la urmă, şi din discuţiile pe care eu le-am avut şi cu experţii fiscali, este bună, pentru că s-ar putea să rămână nişte bani aici, dar nu foarte mulţi. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO