Analiză

O nouă veste bună de la Statistică: creşterea economică din T1 a fost de 1,7%, mai mult decât s-a anunţat iniţial - VIDEO

Autor: Ciprian Valentin Botea

08.06.2011, 23:56 930

A revenit pe plus

Evoluţia PIB faţă de acelaşi trimestru din anulanterior, serie brută (%)

Economia a crescut în primele trei luni din acest an cu 1,7%faţă de perioada corespunzătoare din 2010, susţinută în principalde industrie, potrivit datelor revizuite publicate de InstitutulNaţional de Statistică (INS). Creşterea ajustată sezonier este însăde numai 0,3%, fiind sub media de 2,5% înregistrată la nivelul UE.Produsul Intern Brut (PIB) a fost de 106,7 mld. lei (25,3 mld.euro) în perioada ianuarie-martie.

PIB-ul a urcat cu 0,7% faţă de ultimele trei luni din 2010,aceasta fiind a doua creştere consecutivă trimestru la trimestru,ceea ce echivalează cu ieşirea tehnică a economiei din recesiune.Cea mai mare contribuţie la revenirea economiei a avut-o industria,cu o creştere de 10% faţă de perioada ianuarie-martie 2010,dinamica pozitivă a industriei fiind susţinută în principal decererea externă.

Consumul intern s-a contractat însă cu 0,5% faţă de primultrimestru din 2010. "Consumul privat a continuat să scadă încondiţiile în care măsurile de consolidare fiscală adoptate în varaanului trecut afectează încă venitul disponibil al populaţiei",notează Eugen Şinca, analist în cadrul departamentului de cercetareal BCR. O contribuţie pozitivă la creşterea economiei au avut şicomerţul, transporturile sau telecomunicaţiile.

Activitatea din servicii a scăzut însă cu 6,1%, iar cea dinconstrucţii s-a diminuat cu 2,4%. Agricultura a avut, de asemenea,o contribuţie negativă la PIB, înregistrând o scădere de 0,4% faţăde perioada ianuarie-martie 2010.

Creşte, dar mai încet

Evoluţia producţiei industriale faţă de aceeaşi lună aanului precedent (%)

Producţia industrială, unul dintre cei mai importanţi indicatoridin economie, şi-a încetinit ritmul de creştere în primăvară, dupăce primele două luni din 2010 aduseseră o surpriză plăcută şiindustria accelerase din nou, ajungând la un ritm de creştere dedouă cifre.

Producţia industrială a crescut în aprilie cu 6,3% faţă deaceeaşi lună din 2010, comparativ cu un avans de 7,4% înmartie.

Creşterea economică din T1 afost de 1,7%, mai mult decât s-a anunţatiniţial

În primele două luni din acest an, ritmul de creştere ajunsesela 10,6% şi 12,7%, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zilelucrătoare şi sezonalitate.

Evoluţia din aprilie a fost influenţată de creşterileînregistrate de industria extractivă (Ă12,2%) şi de producţia şifurnizarea de energie electrică şi termică (Ă10,8%). În schimb,industria prelucrătoare a avansat cu numai 2,2%. De când a revenitpe plus, în noiembrie 2009, producţia industrială a înregistratoscilaţii ample de la o lună la alta.

Pe ansamblul primelor patru luni creşterea comparativ cu aceeaşiperioadă din 2010 a fost de 8,9%, ca serie ajustată.


Vânzările cu amănuntul, principalul indicator caremăsoară evoluţia consumului privat, au scăzut în aprilie cu 6,2%faţă de aceeaşi perioadă din 2010, cel mai mare declin fiindconsemnat la produsele alimentare, băuturi şi tutun (-8,3%),conform datelor Institutului Naţional de Statistică. Scădereavânzărilor din comerţ s-a accentuat în martie şi aprilie, după ceîn februarie ritmul de scădere încetinise la 5,2%. Pe primele patruluni din 2011 cifra de afaceri a comercianţilor cu amănuntul s-aredus ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şide sezonalitate cu 5,9%. Scăderea vânzărilor cu amănuntul s-aatenuat totuşi la începutul lui 2011 faţă de ultimele două luni aleanului trecut, când s-a înregistrat un declin anualizat de 7,6% şirespectiv 7,2%. Cifra de afaceri din comerţul cu amănuntul a scăzutconstant în ultimii doi ani şi jumătate. Totuşi, începând de anultrecut, declinul a fost limitat la o singură cifră, după ce în 2009s-au înregistrat chiar şi scăderi de 17%.


În picaj

Evoluţia investiţiilor străine directe în trimestrulîntâi (mld. euro)

România nu a fost foarte atractivă pentru nerezidenţi nici înprimul trimestru din 2011, investiŢiile strÂine directe scă­zând cuaproximativ 22% faţă de pe­rioada corespunzătoare a anului trecut,până la 380 milioane euro. Faţă de primul trimestru din anul devârf 2008, investiţiile străine sunt de peste patru ori mai mici.Reducerea semnificativă a volumului investiţiilor nerezidenţilor înRomânia a fost semnalul cel mai clar al crizei care a cuprinseconomia. Sectorul financiar a atras în ultimii doi ani grosulinvestiţiilor - care au mers în special în acoperirea pierderilor-, în timp ce sumele rămase pentru investiţii noi în producţie aufost nesemnificative. Creşterea atractivităţii României cadestinaţie pentru investiţiile străine directe este foarteimportantă, având în vedere dependenţa de capitalul extern încondiţiile în care gradul economisirii interne este redus.Estimările pentru acest an indică însă doar o revenire marginală ainvestiţiilor străine, datele Comisiei Naţionale de Prognozăindicând un nivel al investiţiilor de 3,5 mld. euro în 2011.


Preţuri mai mari

Evoluţia inflaţiei anualizate - indicele preţurilor deconsum (%)

Lunile martie şi aprilie au adus o veste proastă privindcreşterea preţurilor de consum, care a depăşit 8% în condiţiilescumpirii alimentelor şi carburanţilor.

Inflaţia anualizată a urcat la 8,34%, cel mai ridicat nivel din2008 încoace, după ce la începutul anului apăruseră semne căpresiunile inflaţioniste se diminuează. Rata inflaţiei este de douăori mai mare decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, încondiţiile în care există în continuare un efect de bază ridicat,generat de majorarea TVA de la 19% la 24% la jumătatea anuluitrecut.

BNR a ratat în 2010 pentru al patrulea an consecutiv ţinta deinflaţie, iar instituţia a majorat în luna mai prognoza de inflaţiepentru 2011 de la 3,6% la 5,1%.

Ţinta de inflaţie a fost de 3,5% plus/minus un punct procentualanul trecut, iar pentru 2011 este stabilită la 3% plus/minus unpunct.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO