Auto

După maşini şi tancuri, turcii vor să producă trenuri electrice de concepţie locală

După maşini şi tancuri, turcii vor să producă...

Autor: Catalina Apostoiu

25.02.2020, 00:05 777

Turcia va testa şi lansa primul tren electric produs local pe 29 mai, a anunţat ministrul turc al industriei şi tehnologiei, Mustafa Varank, potrivit Hurriyet Daily News.

Varank a declarat că trenurile vor putea atinge viteze de până la 160 de kilometri pe oră şi a subliniat că acestea vor fi disponibile până în luna septembrie.

Următorul pas va fi producţia de trenuri de înaltă viteză capabile să atingă peste 200 km/oră, a adăugat oficialul urc.

„Încercăm să ne creăm propriile branduri şi să fabricăm propriile produse, fiind în acelaşi timp un jucător global, competitiv la scară interna­ţională“, a adăugat ministrul.

La sfârşitul anului trecut, Tur­cia prezenta două proto­ti­puri de maşini electrice lo­ca­le a căror producţie ar ur­ma să înceapă în 2022. Costul pro­iectului, susţinut de gu­ver­nul turc, va depăşi 3 mili­ar­de de euro, planul fiind de fa­bricare a cinci modele în 15 ani.

Turcia are un sector de producţie auto vast, însă în facilităţile locale muncitorii turci asamblează autove­hi­cu­le şi componente pro­iectate în alte ţări, adesea exportând modelele finale către Eu­ropa.

„Spunem de ani întregi că Turcia are nevoie să producă propriul autovehicul, merităm mai mult decât să asamblăm pur şi simplu“, declara preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan cu acea ocazie, potrivit Deutsche Welle.

„Turcia a devenit o ţară care nu reprezintă doar o piaţă pentru noi tehnologii, ci şi o ţară care dezvoltă, produce şi le exportă pe plan global“.

Turcia are de asemenea planuri de fabricare a propriului model de tanc de luptă, însă acestea au fost amânate la începutul acestui an, potrivit Hurriyet Daily News.

Programul de producţie a primului tanc de luptă de nouă ge­neraţie, Altay, a fost amânat, anunţa în ianuarie pre­şedintele directoratului industriilor de apărare, Ismail Demir.

Perioada de producţie de 18 luni a fost amânată pentru că firma străină cu care a fost încheiat un contract nu a livrat motoarele necesare.

Directoratul a contractat producătorul de autovehicule armate BMC pentru producţia unei serii iniţiale de 250 de tancuri Altay. Acestea ar urma să fie echipate cu motoare nemţeşti. Germania ezită însă să împartă tehnologie cu Turcia pe fondul unor temeri de ordin politic.

Prototipul tancului Altay a fost prezentat publicului în Istanbul în 2011.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO