Bănci și Asigurări

Şi bănci cu excedent de lichiditate, şi bănci cu deficit, la început de an. Sistemul bancar a avut în ianuarie excedent mediu de lichiditate de 1,9 mld. lei. Atât împrumuturile unor bănci prin repo, cât şi depozitele atrase de BNR de la unele bănci au depăşit 5 mld. lei medie zilnică

Şi bănci cu excedent de lichiditate, şi bănci cu...

Autor: Claudia Medrega

13.02.2022, 12:32 350

♦ Începutul anului 2022 a readus sistemul bancar pe excedent de lichiditate, după ce în decembrie a fost deficit mediu zilnic de 4,7 mld. lei ♦ Împrumuturile repo au ajuns în ianuarie la 5,8 mld. lei medie zilnică, maximul din ultimul an şi jumătate ♦ Depozitele atrase de BNR de la băncile cu surplus au ajuns la 5,3 mld. lei, maximul din ultimii peste doi ani.

Piaţa interbancară a în­ce­put anul 2022 pe ex­ce­dent de lichiditate, iar sur­plu­sul a fost de 1,9 mld. lei, după ce în decembrie 2021 a fost pe deficit de aproximativ 4,7 mld. lei, după cum reiese din datele Băncii Naţionale.

Şi anul 2021 începuse cu exces de lichiditate pe piaţa interbancară, dar atunci nicio operaţiune repo nu a fost în ianuarie.

Pe parcursul anului tre­cut au fost şi luni cu excedent şi luni cu deficit, cele mai frecvente fiind lu­nile cu surplus de lichiditate. În de­cem­brie 2021 deficitul de lichiditate me­diu zilnic a fost de 4,7 mld. lei, după ce în noiembrie s-a înregistrat un excedent de lichiditate de 3 mld. lei, iar în octombrie piaţa interban­cară era tot pe deficit, de 657,9 mil. lei. La finalul primelor nouă luni din 2021 a fost excedent de lichiditate mediu zilnic de 4,2 mld. lei. Pe lângă deficitele din octombrie şi decem­brie, în 2021 piaţa inter­bancară a mai fost pe deficit de lichiditate şi în luna martie, de 2 mld. lei, iar din aprilie lichiditatea a revenit şi de atunci până în sep­tembrie, inclusiv, piaţa a rămas pe surplus.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO