Bănci și Asigurări

BCR vede o reducere a dobânzii BNR de 0,5 puncte anul viitor şi apreciere nominală a leului

BCR vede o reducere a dobânzii BNR de 0,5 puncte anul viitor şi apreciere nominală a leului

Autor: Alexandra Chelu

20.12.2010, 14:57 19

BNR ar putea reduce dobânda de politică monetară cu 0,5 puncteprocentuale, la 5,75%, până la finele anului viitor, pentru a da unsemnal de scădere a ratelor practicate de bănci şi a susţineeconomia, consideră analiştii BCR, care se aşteaptă şi la oapreciere nominală a leului, scrie Mediafax Business.

"O creştere economică sub potenţial ar trebui susţinută şi prinrelaxarea politicii monetare, inclusiv o reducere a dobânzii,singura care poate fi anticiclică în 2011 (…) Credem că la fineleanului viitor dobânda de politică monetară va fi de 5,75%, cu 0,5puncte procentuale sub nivelul actual, deci o reducere de micăamplitudine", a declarat economistul şef al BCR, Lucian Anghel.

Analiştii BCR se aşteaptă la o măsură de relaxare şi în sferarezervelor minime obligatorii, fiind cel mai probabilă o reducerecu cel puţin 5 puncte procentuale a ratelor la rezervele minime învalută.

Potrivit raportului macroeconomic "România - Sub semnulausterităţii", lansat luni de BCR, dobânda de politică monetară seva plasa la 5,25% la finele anului 2012.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO