Bănci și Asigurări

Cum a ajuns Ţiriac partener de afaceri cu italienii de la UniCredit

Cum a ajuns Ţiriac partener de afaceri cu italienii de...

Autor: Liviu Popescu

05.06.2015, 00:05 896

Omul de afaceri Ion Ţiriac, cu o avere estimată la 800 mil. euro, a păşit în do­me­niul bancar în 1991 odată cu înfiinţarea Băn­cii Ţiriac. În 2004, austriecii de la HVB şi grupul elen Piraeus Bank au depus oferte pentru a cumpără Banca Ţiriac, oferte pe care însă omul de afaceri le-a refuzat.

Ţiriac a încheiat în iunie 2005 o înţele­ge­re cu austriecii de la Bank Creditanstalt (actuala Bank Austria), acţionarul ma­joritar al HVB România, pentru o fuziune. Austriecii dobândeau 50% plus o acţiune din capitalul noii entităţi.

Anterior, omul de afaceri primise mai multe oferte pentru banca sa, printre gru­pu­rile interesate la acea vreme numărându-se BNP Paribas, Erste, Société Générale sau OTP Bank.

„Am simţit că trebuie să fac aceas­tă afa­cere ca să mă pot duce înainte. Ceea ce am făcut până acum este un fapt îm­plinit“, spu­nea Ţiriac în 2005, atunci când a parafat acordul dintre HVB şi Banca Ţiriac.

În noiembrie 2005, grupul italian UniCredit a preluat într-o tranzacţie externă Bank Creditanstalt.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO