Bănci și Asigurări

Dobânzile la creditele imobiliare în lei forţează intrarea sub 4%, în timp ce la euro doar ce au intrat sub 5%

Dobânzile la creditele imobiliare în lei forţează...

Autor: Liviu Popescu

19.08.2015, 00:05 5553

Creditele ipotecare în lei afişau la jumătatea anului o dobândă efectivă medie de 4,14% pe an, cu 1,5 puncte procentuale sub nivelul din iunie 2014, în timp ce costul mediu la împrumuturile imobiliare acordate în euro a scăzut cu o jumătate de punct procentual, la circa 5% pe an.

Cea mai avantajoasă ofertă standard pentru un credit imobiliar în lei este afişată de Veneto Banca, un jucător de talie medie din sistem, cu o dobândă efectivă de 4% pe an, adică o rată lunară de 790 de lei pentru un credit de 180.000 de lei (41.000 euro) acordat pe o perioadă de 30 de ani. Pe de altă parte, cel mai ieftin credit ipotecar în euro are o dobândă de 4,7%, potrivit datelor agregate de portalul financiar conso.ro.

Băncile au acordat în iunie credite noi pentru achiziţia de locuinţe de 1,2 miliarde de lei (echivalentul a 260 mil. euro), dublu faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în timp ce finanţările acordate în euro pentru achiziţia de imobile au însumat 10,5 mil. euro (460 mil. lei), în scădere cu 3 mil. euro faţă de aceeaşi lună din 2014. Asta înseamnă că în prezent circa 70% din creditele ipotecare noi sunt acordate în monedă naţională. Doar clienţii cu venituri mari sau cei care îşi încasează salariile în euro mai contractează credite imobiliare în această monedă, spun analiştii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO