Bănci și Asigurări

Grecii de la Alpha şi-au dublat pierderile după creşterea provizioanelor

Autor: Ciprian Botea

13.05.2013, 09:32 604
 

Subsidiarele locale ale grupului elen Alpha Bank au raportat în primul trimestru o pierdere brută de aproape 13 mil. euro, faţă de un rezultat negativ de 5 mil. euro în aceeaşi perioadă a anului trecut după creşterea provizioanelor şi a costurilor operaţionale.

Grecii au constituit în primele trei luni provizioane de peste 26 mil. euro, în urcare cu 40% faţă de perioada ianuarie-martie 2012, în condiţiile în care rata creditelor neperformante a crescut cu un punct procentual, până la 13,6%. Rata creditelor neperformante este semnificativ sub media pieţei, de peste 19% la sfârşitul lunii martie, în urma acţiunilor de curăţare a portofoliului.

Costurile operaţionale au crescut în paralel cu 6,5% şi au ajuns la 22 mil. euro în ciuda reducerii personalului şi a numărului de sucursale. Veniturile au crescut la rândul lor, dar într-un ritm mai lent. Alpha Bank a avut în primul trimestru venituri operaţionale de aproape 36 mil. euro, cu 4,5% peste nivelul din ianuarie-martie 2012.

Banca a reuşit să atragă mai multe depozite, creşterea volumului resurselor de la clientelă fiind de 12% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Alpha avea la sfârşitul lunii martie depozite de 1,36 mil. euro, acestea acoperind 45% din totalul finanţărilor acordate de greci pe piaţa românească. Portofoliul de credite s-a restrâns cu peste 6% în ultimul an, până la 3,03 mld. euro, pe fondul scăderii soldului finanţărilor acordate companiilor şi cel al creditelor ipotecare. Alpha a raportat în schimb un salt cu 48% al creditelor de consum, până la 344 mil. euro. Mai multe bănci au început să promoveze agresiv creditele de consum în ultima perioadă pe fondul subţierii drastice a portofoliilor de credite în perioada de criză.

Alpha avea la sfârşitul lunii martie o cotă de piaţă de 5,9% după volumul creditelor acordate, în scădere de la 6,4% anul trecut. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO