Bănci și Asigurări

​Indicele Robor cu scadenţa la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor în lei cu dobândă variabilă, urcă la 0,9% pe an, un maxim din ianuarie încoace

​Indicele Robor cu scadenţa la trei luni, în funcţie...

Autor: Liviu Popescu

27.12.2016, 11:49 41482

Indicele Robor cu scadenţa la trei luni, în funcţie de nivelul căruia se calculează costul creditelor în lei cu dobândă variabilă, a urcat astăzi la 0,9% pe an, cel mai ridicat nivel din 25 ianuarie 2016 încoace.

Spre comparaţie, în şedinţa precedentă, de pe 23 decembrie, Robor la trei luni era la 0,85% pe an. Robor cu scadenţa la şase luni, utilizat mai mult pentru creditele corporate, a urcat de asemenea la 1,12% astăzi, iar cel cu scadenţa la nouă luni la 1,19%.

Indicele Robor cu scadenţa la trei luni este utilizat de bănci pentru determinarea nivelului de referinţă aferente creditelor imobiliare în lei şi a celor de consum.

Robor reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele în lei. El se stabileşte zilnic de BNR ca medie aritmetică a cotaţiilor practicate de 10 bănci selectate de banca centrală.

De exemplu, dobânda pentru creditul de locuinţă acordat de bănci prin programul Prima casă este formată dintr-o marjă fixă de 2% plus Robor la 3 luni.

Dobânda este variabilă şi se modifică din trei în trei luni în funcţie de valoare indicelui de referinţă.

În luna octombrie indicele Robor afişa 0,7% pe an.

Practic, o creştere de 0,2 puncte procentuale a indicelui Robor, adică o dobândă pentru Prima casă de la 2,7% la 2,9% pe an înseamnă circa 30 de lei lunar în plus pentru un credit de 250.000 de lei acordat pe o perioadă de 30 de ani. 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO