Bănci și Asigurări

Maghiarii de la OTP au crescut creditarea cu 2%

Foto: Florin Caşotă

Foto: Florin Caşotă

Autor: Liviu Popescu

18.11.2014, 00:00 442

Soldul creditelor acordate de OTP Bank, subsidiara locală a celui mai mare grup financiar din Ungaria, a crescut anual cu 2% în perioada septembrie 2013-septembrie 2014, în condiţiile în care creditele corporate au crescut cu 9%, iar împrumuturile de retail au scăzut cu 6%. Soldul creditelor era la finele lunii septembrie de 6,1 miliarde de lei, iar depozitele clienţilor însumau 2,9 miliarde de lei.

Depozitele pe retail au înregistrat o creştere anuală de 9%, în timp ce pe corporate au scăzut cu 46%. În perioada septembrie 2013-septembrie 2014, OTP a acordat credite de retail noi de 100 milioane de lei, majoritatea fiind credite de consum, în condiţiile în care banca a început recent promovarea creditelor pentru achiziţia de locuinţe. Pe retail, aproape toate creditele noi sunt în lei, pe corporate creditele în lei au o pondere de 60%, iar pe segmentul IMM de 80%.

În primele nouă luni, câştigul net al băncii a fost de 34,7 mil. lei, faţă de pierderea de 24,5 mil. lei din aceeaşi perioadă a anului trecut. La sfârşitul lunii septembrie, rata de solvabilitate era de 18,7%, cu 0,5 puncte procentuale peste nivelul din septembrie anul trecut, iar rata de capitalizare era de 14,4%. Spre comparaţie, rata de capitalizare era la finele anului trecut de 12,7%. OTP Bank a semnat la finele lunii iulie un contract pentru achiziţia a 100% din acţiunile Millennium Bank pe plan local, valoarea tranzacţiei ridicându-se la 39 milioane de euro. OTP Bank ar urma să ajungă după finalizarea acestei tranzacţii la o cotă de piaţă de circa 2%, de la puţin peste 1% în prezent.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO