Bănci și Asigurări

O problemă persistentă pentru piaţa creditului ipotecar din România este reprezentată de concentrarea împrumuturilor, în condiţiile în care principalele şase centre regionale deţin 60% din volumul creditelor ipotecare.

O problemă persistentă pentru piaţa creditului...

Autor: Alina-Elena Vasiliu

18.12.2023, 09:00 288

♦ Raport BNR: importanţa creditelor acordate prin programul guvernamental Prima casă/Noua casă continuă să se diminueze

Activitatea pe piaţa imobiliară rezidenţială a continuat să se contracte în ultimul an, atât pe partea de cerere, cât şi pe cea de ofertă, potrivit Raportului asupra stabilităţii financiare realizat de Banca Na­ţională a României. Totodată, expunerea sectorului bancar este semnificativă pe piaţa rezidenţială, acest segment reprezentând în septembrie 2023 o pondere de 68% din totalul creditelor acordate populaţiei.

„Importanţa creditelor acordate prin programul guvernamental Prima casă/ Noua casă continuă să se diminueze, acestea ajungând la 30% din totalul credi­telor ipotecare în septembrie 2023, de la circa 47% în urmă cu cinci ani. Fluxul de credite noi Prima casă/ Noua casă a consemnat scăderi importante în perioa­da recentă (-52 la sută septembrie 2023 versus sep­tembrie 2022, valori anualizate), în linie cu evo­luţia creditului imobiliar la nivel agregat, reprezentând nu­mai 7% din creditele noi ipotecare (septembrie 2023)“, se arată în raportul BNR. O problemă persistentă pen­tru piaţa creditului ipotecar din România este re­prezentată de concen­trarea împrumuturilor, în con­di­ţiile în care principa­lele şase centre regionale deţin 60% din volumul cre­ditelor ipotecare. 35% din cele 60% sunt concen­trate doar în regiunea Bucureşti-Ilfov.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO