Bănci și Asigurări

Rata anuală a inflaţiei s-a redus în septembrie la 5,03%, faţă de 5,1% în august

Rata anuală a inflaţiei s-a redus în septembrie la...

Autor: Roxana Rosu

10.10.2018, 09:10 269

Rata anuală a inflaţiei s-a redus în septembrie la 5,03%, faţă de 5,1% în august, după un avans de 4,4% la preţurile alimentelor, de 6,55% la mărfuri nealimentare şi de 2,5% la servicii, a anunţat Institutul National de Statistica.

Raportat la începutulul anului, cele mai mari creşteri de preţ au fost înregistrate în septembrie la cartofi (22%), servicii poştale (21%), bilete de avion (17%), gaze (16%), citrice (14%), combstibili (6,7%),  carti, ziare(3%). La polul opus se află ouălele, care s-au ieftinit cu 26%, preţuri mai mici cu până la 5-6% fiind înregistrate şi la fructe şi zahăr.  

Datele oficiale depăşesc uşor estimările analiştilor, care se aşteptau în general la o inflaţie sub 5% în septembrie.  În ultimele zile, ING Bank a prognozat o rată de 4,7%, în scădere faţă de august ca urmare a diminuării impactului supraaccizei la carburanţi, ar Unicredit Bank miza pe 4,9%. 

Banca centrală şi-a redus uşor la raportul din august proiecţia ratei anuale a inflaţiei, de la 3,6% la 3,5%, reintrând astfel în limita maximă a ţintei, care este de 2,5% +/- 1%. De asemenea, pentru finele anului viitor, proiecţia inflaţiei a fost ajustată de la 3% la 2,7%.

În opinia BNR, incertitudinile şi riscurile asociate perspectivei inflaţiei au ca principale surse evoluţia preţurilor unor produse alimentare, a preţurilor administrate (gaze şi energie electrică) şi a preţului combustibililor , precum şi condiţiile de pe piaţa muncii şi conduita politicii fiscale. ”Relevante sunt, de asemenea, ritmul creşterii economice globale în contextul tendinţelor protecţioniste, perspectivele economiei şi a inflaţiei în zona euro şi în UE şi, implicit, conduita politicii monetare a BCE şi a băncilor centrale din regiune”, sunt concluziile şedinţei de politică monetară din 3 octombrie.

Conform datelor INS, rata anuală calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este 4,7%.

Rata medie a inflaţiei în ultimele 12 luni (octombrie 2017 – septembrie 2018) faţă de precedentele 12 luni (octombrie 2016 – septembrie 2017), calculată pe baza IPC, este 4,5%. Determinată pe baza IAPC, rata medie este 3,8%.

Rata medie lunară a inflaţiei a fost în primele nouă luni de 0,3%, faţă de o medie de 0,1% în perioada similară a anului trecut.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO