Bănci și Asigurări

Renaissance: BNR nu-şi permite să lase leul să se întărească acum, dacă vrea adoptarea euro în 2015

Autor: Marius Radu - Mediafax

05.05.2011, 11:23 958

Banca centrală nu-şi poate permite să lase leul să se întăreascăacum, dacă vrea adoptarea euro în 2015, întrucât în aniipremergători trecerii la moneda unică este nevoie de un curs maiputernic pentru a ajuta la reducerea inflaţiei, susţine CharlesRobertson, economist-şef la Renaissance Capital, citat deMediafax.

Anterior adoptării monedei unice, România trebuie să respectetimp de doi ani anumite criterii, odată cu intrarea în mecanismulratelor de schimb ERM II, printre care o inflaţie scăzută, un cursvalutar stabil, un deficit bugetar redus şi o datorie publică înlimita a 60% din PIB.

El a arătat că, în perspectiva în care banca centrală doreşte săreducă inflaţia în 2013 şi 2014, este nevoie ca în anii precedenţileul să nu se aprecieze foarte mult, pentru a avea loc ulterior denoi întăriri care să ajute la scăderea inflaţiei.

"Ceea ce nu vrei, este să ai o monedă prea puternică până atunci(înainte de intrarea în ERM II - n.r.)", a spus Robertson.

El vede cursul monedei naţionale pe termen lung undeva în jurulvalorii de 4 lei/euro şi spune că un nivel de 3,7 lei/euro ar fiprea scăzut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO