Bănci și Asigurări

Restanţele la credite au scăzut cu 150 mil. euro

Restanţele la credite au scăzut cu 150 mil. euro

Autor: Ciprian Botea

30.01.2012, 00:00 755

Firmele şi populaţia aveau la sfârşitul anului trecut credite restante de 21,3 miliarde de lei (4,9 mld. euro) după ce în luna decembrie soldul creditelor cu întârzieri la plată a scăzut cu 660 milioane de lei (circa 150 mil. euro), potrivit datelor BNR.

Scăderea presiunii pe portofoliile de credite în luna decembrie a fost o surpriză în condiţiile în care restanţele au continuat să se acumuleze într-un ritm accelerat pe parcursul anului trecut. Volumul creditelor restante s-a majorat cu 4,5 miliarde de lei (peste 1 mld. euro) faţă de sfârşitul lui 2010.

Schimbarea de direcţie din decembrie vine în condiţiile în care cele mai optimiste estimări indică o îmbunătăţire semnificativă a calităţii portofoliilor de credite abia în a doua jumătate a acestui an. Diminuarea volumului de credite neperformante s-ar putea datora în bună măsură unor operaţiuni de curăţare a portofoliilor de credite derulate de bănci pe final de an în condiţiile în care veniturile multor clienţi nu şi-au revenit şi este greu de crezut că foarte mulţi dintre aceştia au reluat plăţile pe final de an.

Firmele specializate în recuperarea de creanţe notează o creştere a numărului băncilor care aleg să trimită la colectare creditele cu întârzieri mari la plată, inclusiv prin vânzarea la pachet a mii de credite, care ies astfel din bilanţurile băncilor. Companiile şi populaţia aveau la sfârşitul anului trecut datorii către bănci cu o valoare cumulată de 225 miliarde de lei (52 mld. euro), iar creditele restante reprezentau 9,5% din total.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO