Bănci și Asigurări

Sistemul bancar a ajuns pe locul 3 în Europa la credite neperformante

Autor: Ciprian Botea

15.04.2013, 21:10 3667

România s-a situat la sfârşitul anului trecut pe poziţia a treia între ţările europene puternic afectate de ne­ram­bursarea îm­prumuturilor acor­date de bănci, creditele neperfor­mante triplându-se ca pondere în portofoliile tota­le în ultimii trei ani şi jumătate şi ajungând la 18,2% la sfârşitul lui 2012. Aceasta înseam­nă că băncile locale au în portofolii credite proaste de aproape 10 mld. euro. Ponderea neperforman­te­lor a trecut de 19% în februarie.

„Este de menţionat că ponderea creditelor ne­performante din sistemul bancar românesc s-a pro­dus treptat, pe o perioadă de câţiva ani, şi a dat posibilitatea băncilor să se adapteze. Dacă ne ui­tăm la indicatorii de capita­lizare şi lichiditate sis­te­mul stă foarte bine şi nu cred că există un risc imi­nent“, spune analis­tul financiar Aurelian Dochia.

Băncile au fost nevoite să constituie în ultimii ani provizioane de miliarde de euro pentru a aco­peri pierderi din credite neperfor­mante, ceea ce a erodat câştigurile şi a adus rezul­tatele în zona negativă. Numai anul trecut sistemul bancar a avut o pierdere agregată de 475 mil. euro.

Acţionarii străini ai bănci au adus peste 1,5 mld. euro la capitalul băncilor locale în ultimii patru ani la cererea BNR de a menţine în limitele legale parametrii de lichiditate şi solvabilitate. Indi­­ca­torul de solvabilitate ajungea la 14,6% la ni­velul sistemului bancar, peste pragul BNR de 10%.

Grecia şi Irlanda aveau la finalul anului trecut o rată a creditelor neperformante de 20,7% şi res­pectiv 18,7%. Imediat sub România se aflau Un­ga­ria (cu 16,1%) şi Slovenia (15%), potrivit datelor OCDE. Slovenia a intrat recent pe lista ţărilor care ar putea avea nevoie să-şi salveze sistemul bancar.

Cel mai bine stau Suedia şi Elveţia, cu ponderi de 0,7% şi, respectiv, 0,8% din portofolii.

Situaţia neperformantelor din băncile eu­ro­pe­ne a fost tratată într-un articol de săptă­mâ­na tre­cută din Wall Street Journal în contextul dis­cuţiilor privind problemele sistemului bancar sloven.

Citiţi articolul integral pe www.zfcorporate.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO